Dunaújváros Hetilap

Az esőzés nyomán nagyon komoly árhullám jöhet

Öcaline - 2024. szeptember 13. 18:30

A Duna vízgyűjtő területein folyamatos a csapadék utánpótlása – városunkat várhatóan jövő kedden éri el az az árhullám, amely végül a júniusinál is közel egy méterrel magasabb vízállással fenyeget.

Most még viszonylag alacsony a Duna, de már napokon belül megkezdődik a vízszint rohamos emelkedése, figyelmeztetett a közelgő árhullámra Mezei Zsolt általános hatáskörű alpolgármester.

Villámgyors emelkedés várható

A Hydronfo.hu tematikus szakportál prognózisa megerősíti a mondottakat: a szombaton várható 100 centiméteres vízszint jövő hétfőre megduplázódik, és már szeptember 17-én, kedden elérheti a kritikus 350 centis magasságot. Ez a határérték azért fontos, mert – mint arról már beszámoltunk korábbi, a júniusi árvízhelyzetről szóló összegzésünkben – ennél a szintnél éri el a folyam vízkészlete a Szalki-szigeti zsilip magasságát. 
De itt nem áll meg a meredek emelkedés: szerdán várhatóan 500 centiméteres magasság lesz (ez már közelít a nyár eleji, 511 centiméteren mért tetőzéshez), míg 19-én, azaz jövő csütörtökön már 580-600 centiméteres vízszintet prognosztizál a Hydroinfo előrejelzése.

Aszályos hónapok után komoly esőzés

Az újabb árhullám egy év alatt immár a harmadik lesz – hiszen a már említett júniusi áradás előtt januárban is extrém magas vízállást mértek a Dunán –, az ok prózai: a csapadékmentes hetek-hónapok után nagyon komoly esőzések voltak és lesznek még a napokban is a Duna vízgyűjtő területein.
Ennek nyomán a mostani, az évszaknak megfelelően alacsony vízállás után a folyam teljes magyarországi szakaszán komoly emelkedés várható. Komoly kihívás vár a fővárosi közlekedésre is, hiszen a szerdán mért 137 centis vízállás után jövő keddre 565 centiméteres érték várható, és a friss prognózisok szerint 8 méter körüli értéken tetőzhet, vagyis a vízszint bőven meghaladja majd a 620 centiméteres, a rakpartok lezárását hozó értéket.
A brutális mérvű emelkedést – és vele a várható árvizet – tehát a térségi viszonylatban is hatalmas mennyiségű csapadék okozza. Nagy kérdés ennek halmazállapota: a szakemberek szerint ha az esőzést a felsőbb régiókban havazás váltja fel (erre is van némi esély), akkor a veszélyesnek tűnő extrém napi átlagok maradhatnak ugyan magasak, a csapadék egy része nem növeli a folyam vízszintjét. 

És persze még az is kérdés, meddig tart a szokatlanul komoly csapadékhullám a Duna vízgyűjtő területein. De majd figyeljük!

(Címlap- és nyitókép: Kuruczné Gál Kriszta; belső oldali illusztráció: Hydroinfo.hu)

A rovat további hírei: Közélet

Emléktábla is hirdeti, hogy ezen a helyen példás összefogás történt

Emléktábla is hirdeti, hogy ezen a helyen példás összefogás történt

2024. szep. 13.

A Horgásztanya épületében és annak környezetében jelentős és látványos felújítások történtek az elmúlt évek során. Idén pedig teljesen megújult az udvar, mégpedig példás összefogás segítségével. Az elvégzett munkáknak, de leginkább ennek az összefogásnak állítottak most emléket.

A segítségnyújtás nem időszakhoz vagy évszakhoz kötött

A segítségnyújtás nem időszakhoz vagy évszakhoz kötött

2024. szep. 12.

Dunaújváros vezetése számos területen igyekszik segítséget nyújtani a rászorulóknak, szem előtt tartva a szociális érzékenységet, a rászorultak segítését, hogy városunk jó példát mutathasson ezen a területen is.

Még belegondolni is durva, de nyakunkon a fűtési szezon!

Még belegondolni is durva, de nyakunkon a fűtési szezon!

2024. szep. 11.

Pár napja még meg akarunk főni, de a naptár nagy úr – hivatalosan vasárnaptól elvi lehetőség adódik a fűtésre. Itt a DVG közleménye – minden fontos tudnivalóval!

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

2024. szep. 10.

Amint arról már beszámoltunk, általános-és középiskolásoknak nyújt egyszeri, 6 ezer forintos támogatást az önkormányzat. A támogatási igényeket folyamatosan, egészen október 30-ig lehet benyújtani a Polgármesteri Hivatal Humán Szolgáltatási Főosztály Szociális Osztályán, ügyfélfogadási időben.

DSTV: rongálással a józan ész ellen

DSTV: rongálással a józan ész ellen

2024. szep. 09.

Nem mindennapi rongálássorozatról ad hírt a DSTV összeállítása. Mi visz rá bárkit arra, hogy egymás után több napvitorlát is tönkretegyen a város játszóterein? A kisgyerekeket is érintő oktalan vandalizmus láttán nehéz indulatok nélkül beszélni... Hangkép.

DSTV: a Zója lánybrigád története

DSTV: a Zója lánybrigád története

2024. szep. 08.

A város- és vasműépítés hőskorába repít vissza a DSTV összegzése. A Zója lánybrigád történetével ismerkedhetünk meg, és a brigádvezető Czanik Klára munkásságába nyertünk betekintést. Az összeállítás végén pedig egy felhívásról is szó esik. Hangkép.

Civil Közoktatási Platform: felháborító lépés a Madách igazgatójának felmentése

Civil Közoktatási Platform: felháborító lépés a Madách igazgatójának felmentése

2024. szep. 07.

Oktatás = botrány botrány hátán. Úgy tűnik, ez a tanév sem kezdődhet meg kormányzati erőfitogtatás és megfélemlítés nélkül – a Civil Közoktatási Platform a Madách Imre Gimnázium igazgatójának "felháborító és jogszerűtlen" felmentése nyomán adott közre állásfoglalást. A dokumentum szerkesztett változatát közöljük.