Dunaújváros Hetilap

Felkészülten várják az árhullámot, de szükség lesz a segítségre!

Öcaline - 2024. szeptember 17. 17:00

Bár csúcsdöntés nem valószínű, a Szalki-sziget objektumai veszélybe kerülhetnek a Dunán végigvonuló árhullám során – a Halászcsárda körbezsákolásához várják a segítő erős kezeket!

A nagy közösségi  portálon posztolt a Dunán végigvonuló árhullám kapcsán Mezei Zsolt általános hatáskörű alpolgármester. Összegzésében a városüzemeltetésért is felelős vezető megerősíti, a város felkészülten várja az árhullámot. A személy- és vagyonvédelem érdekében dolgoztak a megelőzésen a hét végén és a hét első napján is – amint arról a múlt héten beszámoltunk, már akkor kiemelt téma volt a fenyegető árhullám.
A Duna vízgyűjtő területein folyamatos a csapadék utánpótlása – városunkat éppen ma érheti el az az árhullám, amely végül a júniusinál is közel egy méterrel magasabb vízállással fenyeget. A folyam szintje tegnap reggelre már magasabb volt a Szalki-szigeti zsilipnél, így a folyam vize már beáramlott a szabadstrandra – erről, valamint a szintemelkedés mértékéről nyitó képpárunk tanúskodik, a felső kép a vasárnapi, az alsó a hétfői állapotot tükrözi.

A a Hydroinfo.hu szakportál friss előrejelzése szerint a következő napokban sem áll meg a vízszint emelkedése. Így várhatóan szerdán már elérheti a vízszint a júniusi 511 centis tetőzés mértékét, és a hét végére akár 700-720 centiig emelkedhet. Ez a magasság alig marad el a 2013-as áradás csúcsától (akkor 755 centiméter volt).
"Ilyenkor kell az erős kéz is!" – írta posztjában Mezei Zsolt, egy konkrét feladatot is említve. A Szalki-szigeti Halászcsárdát kell körbezsákolni, a munkára szeptember 19-én, csütörtökön reggel 8 órára várják az önkéntes segítőket. Jelentkezni az alpolgármesternél lehet – méghozzá messenger üzenet formájában!

Szükség lesz a segítségre – kapcsolódj be te is, ha tudsz!

(Címlap- és nyitókép: Mesi Rol; belső oldali fotó: Hydroinfo.hu)

A rovat további hírei: Közélet

Közös akció a takarítás világnapján: tisztítsuk meg az erdei tornapályát!

Közös akció a takarítás világnapján: tisztítsuk meg az erdei tornapályát!

2024. szep. 17.

A dunaújvárosi Decathlon Áruház és a Jót, Szívből – Dunaújvárosért! szervezet minden évben részt vesz a nemzetközi szemétszedés napján, a World Cleanup Day nevű eseményen, amikor emberek ezrei gyűjtenek szemetet a világ minden pontján. Az idei dátum: szeptember 20. Az esemény közeledtére közös sajtótájékoztatón hívták fel a figyelmet a szervezők.

DSTV: közeledik az árvíz

DSTV: közeledik az árvíz

2024. szep. 17.

Az elmúlt napok esős időjárása komoly vízszintnövekedést okozott a Duna vízgyűjtő területein, és drasztikus növekedés várható városunknál is, derül ki a DSTV összegzéséből. Az árhullám fenyegetése miatt a Helyi Védelmi Bizottság is meghozta a szükséges intézkedéseket. Hangkép.
 

DSTV: időpontfoglalás – egyszerűbben

DSTV: időpontfoglalás – egyszerűbben

2024. szep. 16.

A Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézetben folyamatosan vezették be a szakrendelésekre/ambulanciákra vonatkozóan az országos Járóbeteg Irányítási Rendszert, derül ki a DSTV összegzéséből. Nyár elejétől él az időpontfoglalás lehetősége – a stáb az eddigi tapasztalatokra volt kíváncsi. Hangkép.

Európai Mobilitási Hét autómentes nappal – városunkban is újra!

Európai Mobilitási Hét autómentes nappal – városunkban is újra!

2024. szep. 15.

A zöld értékek, a klímavédelem és az élhető város pillérein alapul a hétfőn kezdődő programsor – itt a részletes tervezet, sok-sok közösségi programmal!

Az "Acélvárosról" szólt a múzeumi rendezvény

Az "Acélvárosról" szólt a múzeumi rendezvény

2024. szep. 15.

Acélgyártás és Acélváros címmel tartottak rendezvényt az Intercisa Múzeumban még múlt csütörtökön, ahol többek között a magyar vaskohászat múltja mellett a reményteljes dunaújvárosi acélgyártás reorganizációjának a kérdései is felmerültek.

Dolgoznak a város parkjain – és mi is segíthetünk

Dolgoznak a város parkjain – és mi is segíthetünk

2024. szep. 14.

Vágják a fákat, bokrokat, cserjéket a város szinte minden pontján. És bizony előfordul, hogy ezek közel vannak utakhoz, járdákhoz, parkolókhoz. Ezek nyírását azzal is segíthetjük, ha nem vagyunk útban. A GESZ ezekre a helyekre szalagot húz, kis táblát helyez ki – ám sokszor előfordul, hogy hiába.

Az esőzés nyomán nagyon komoly árhullám jöhet

Az esőzés nyomán nagyon komoly árhullám jöhet

2024. szep. 13.

A Duna vízgyűjtő területein folyamatos a csapadék utánpótlása – városunkat várhatóan jövő kedden éri el az az árhullám, amely végül a júniusinál is közel egy méterrel magasabb vízállással fenyeget.