Dunaújváros Hetilap

KRÉTA rendszer van, csak számítógép nincs

Fábos Zsolt - 2024. szeptember 21. 10:30

A Dunaújvárosi Óvoda minden nevelési évet értekezlettel kezd, olyannal, ahová Pintér Tamás polgármester is meghívást kap. Ez idén is így volt, szerdán délelőtt a Lilla közi intézményben tárgyaltak.

A Dunaújvárosi Óvoda és az önkormányzat kapcsolatát kimondottan jónak mondhatjuk, mindkét fél igyekszik tenni a dolgát, a lehetőségeihez mérten támogatni a másikat.

Már óvodában is KRÉTA rendszer van

A nevelési intézmény részt vállal a város életében, míg az önkormányzat a működésen felül is igyekszik helytállni. Gyenes Józsefné igazgató szerint ebben a nevelési évben is sok feladat vár az óvodákra és úgy tűnik, hogy lesznek nehézségek is:
– Belépett az óvodák életébe a KRÉTA rendszer, ami nagyon nagy feladatot ró az ovikra. A működtetéshez hiányzik az informatikai hálózat és hiányoznak a számítógépek is. A kormányzat úgy döntött, hogy szeptembertől be kell vezetni a KRÉTA rendszert és minden csoportban számítógépnek kell lennie, hogy a gyerekek napi adatait, a foglalkozások meneteit rögzítsük. Azt sajnos elfelejtették velünk közölni, hogy a rendszer és a gépek biztosítása az önkormányzat feladata lesz. Kollégáim is abban bíztak, hogy majd megkapjuk a gépeket központilag, mint az iskolák. Nos, nem így van. Minden óvodában van számítógépünk, de most minden csoportba kellene.

Klíma kellene

Az idei nyarat senkinek nem kell bemutatni, mindenki tisztában van vele, hogy milyen meleg volt. Igazából az tudna mesélni, aki nem klimatizált helyiségben vészelte át a nyári heteket. Mint például az ovisok nagy része. Gyenes Józsefné szerint ezt a kérdést a következő nyárra nagyon jó lenne megoldani:

Végh Zoltán felvételei

– Idén már extrém meleg volt és azt mondják, hogy a jövőben marad ez a tendencia. Az emeletes óvodákban muszáj lenne klímákat tenni, mert kibírhatatlan. Idén nyáron már volt olyan, amikor 35-38 fokban voltak a gyerekek. Azt gondolom, hogy ez lehetetlen. Erre a területre is szükség lenne forrást találni, hogy a jövő nyárra ne legyen már ilyen probléma. Tudom, hogy polgármester úr tanárember, tehát érzékeny a témára. Bízom benne, hogy lesz megoldás.

Példamutató ágazat

Pintér Tamás polgármester minden évben jelen van az óvodai időszak indulásánál, azt szokta mondani, hogy szívesen jár a város óvodáiba, mert mindig rendkívül motiváló, inspiráló környezetbe csöppen bele, ahol a gyerekekkel való gondoskodás a lehető legmagasabb színvonalon működik:
– Fontos, hogy megbeszéljük, kibeszéljük mindig, hogy ki, mit vár a másiktól, mire számíthat. Nekünk is fontos, hogy tudjuk, mivel kell kalkulálnunk. Mindig sok a feladat, mindig sok a kihívás, amit meg kell oldanunk és azon leszünk, hogy meg is oldjuk. Furcsán fog hangozni, de örülök annak, hogy ma óvodai fronton néhány számítógépről és klímáról beszélünk. A hátunk mögött hagyott években ennél sokkal-sokkal nagyobb bajokkal kellett megküzdenünk. Ilyen volt a járvány, vagy az az időszak, amikor úgy kellett bánni a villannyal, meg a fűtéssel, mint a hímes tojással. És megoldottuk. Nem is győzöm elégszer elmondani, hogy mennyire hálás vagyok mindezért az ágazatban dolgozóknak és ezt igyekszünk minden formában kifejezni. A problémákat pedig igyekszünk megoldani.

A rovat további hírei: Közélet

Edukáció és széles programkínálat csalogatott az autómentes napon (galériával)

Edukáció és széles programkínálat csalogatott az autómentes napon (galériával)

2024. szep. 26.

Véget ért az Európai Mobilitási Hét, Dunaújvárosban is jól sikerültek az ennek apropóján szervezett programok. Az autómentes napon például parádés hangulat töltötte meg a Petőfi ligetet, minden korosztály talált magának elfoglaltságot még múlt pénteken. 

Közösségi élmény és környezetvédelem – rekordokat döntött a takarítási világnap (galériával)

Közösségi élmény és környezetvédelem – rekordokat döntött a takarítási világnap (galériával)

2024. szep. 24.

Közel kétezer részvevővel és több tonna hulladék összeszedésével zárták a takarítási világnapot múlt pénteken.  Az idén immár negyedszerre rendezett eseményen több oktatási intézmény képviseltette magát, akik a Decathlon Magyarország és a Jót, szívből – Dunaújvárosért csapatával karöltve tisztították meg az Erdei tornapálya és a Kádár-völgy területét a szeméttől. 

Árvízhelyzet: a városnál is tart a tetőzés (galériával)

Árvízhelyzet: a városnál is tart a tetőzés (galériával)

2024. szep. 22.

Éjjel kezdődött a tetőzés városunknál, holnaptól már lassú csökkenés várható – a Szalki-sziget víz alatt, de az ár szerencsére nem okozott komoly gondot a folyam városi szakaszán.

A jövőnk vagy zöld, vagy semmilyen

A jövőnk vagy zöld, vagy semmilyen

2024. szep. 22.

Egy héten keresztül Dunaújvárosban is kiemelt figyelmet kapott a környezetvédelem és a fenntartható közlekedés népszerűsítése, ugyanis idén is csatlakoztunk az Európai Mobilitási Héthez. Ennek egyik állomása a Városháza téren megrendezett Hivatali Zöld Nap volt.

Istentisztelettel adott hálát a közösség

Istentisztelettel adott hálát a közösség

2024. szep. 21.

Hálaadó istentiszteletet tartott a Dunaújvárosi Református Egyházközösség sikeresen lezárult templomuk felújítása alkalmából. A templom korszerűsítése 180 millió forintos beruházásból valósult meg.

DSTV: hétköznapi szükségletek

DSTV: hétköznapi szükségletek

2024. szep. 21.

Mint azt már korábban is említettük, vannak olyan élethelyzetek amikor az embernek sürgősen szüksége van egy szakemberre. Itt ezer és egy dologra gondolhatunk – mi most egy kulcsmásolással és késélezéssel is foglalkozó táska-cipő és más használati tárgyakat javító műhelybe látogattunk el. Hangkép.

A helyzet legalább olyan rossz, mint amilyennek látszik: áll a gyár! Hogyan tovább?

A helyzet legalább olyan rossz, mint amilyennek látszik: áll a gyár! Hogyan tovább?

2024. szep. 20.

Hétfőn újra demonstráltak a vasműs dolgozók, hiszen a helyzetük, a kilátásaik semmit nem javultak, a gyár tulajdonképpen leállt, nem termel, a legtöbben állásidőn várják a fejleményeket. A Vasas Szakszervezeti Szövetség „Áll a gyár! Hogyan tovább?” – szlogennel rendezett demonstrációt.