Dunaújváros Hetilap

A jövőnk vagy zöld, vagy semmilyen

Fábos Zsolt - 2024. szeptember 22. 10:00

Egy héten keresztül Dunaújvárosban is kiemelt figyelmet kapott a környezetvédelem és a fenntartható közlekedés népszerűsítése, ugyanis idén is csatlakoztunk az Európai Mobilitási Héthez. Ennek egyik állomása a Városháza téren megrendezett Hivatali Zöld Nap volt.

Európa legnagyobb környezetvédelmi kampányának idei mottója a „Mindannyiunké a tér”, ami arra hív bennünket, hogy közösen döntsük el, miként használjuk a közterületeket és gondoskodjunk arról, hogy mindenki – különösen a gyalogosok és a kerékpárosok – kellemes környezetben, biztonságosan és kényelmesen közlekedhessen.

Hivatali programok a gyerekeknek

Az Európai Mobilitási Hét első állomása a keddi, Városháza téren megrendezett Klímavédelmi Akciónap és Hivatali Zöld Nap volt, amikor az érdeklődők betekinthettek a hivatal „zöld munkájába”, valamint a klímavédelem és az energiatakarékosság témakörben interaktív játékok, kreatív állomások, bemutatók, látványos kísérletek várták - elsősorban - a diákokat. Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester a rendezvénnyel kapcsolatban fejtette ki álláspontját:
– Van egy mondás, ami úgy szól, hogy a jövő vagy zöld, vagy semmilyen. Én hiszem azt, hogy ezt a zöld jövőt nem tudjuk úgy elhozni ide Dunaújvárosba, hogy a városlakókkal nem közösen dolgozunk ezen. Nem lesz úgy fenntartható és élhetőbb a városunk, ha ezt ráerőltetjük az itt élőkre. Be kell vonni a dunaújvárosiakat ezekbe a folyamatokba és el kell mondani nekik ennek a fontosságát. Huszonharmadik alkalommal van mobilitási hét, ami ezt az ügyet hirdeti, városunk is sok éve csatlakozik ehhez a kezdeményezéshez. Számomra mindig kiemelt fontosságú részt venni ezeken a programokon, részt venni ezek megszervezésében, mert a szemléletformálás csak így működik. A héten számos kapcsolódó rendezvény lesz, remélem, hogy sokan részt vesznek ezeken is.

Generációk feladata

Környezetvédelem és klímakérdésben elég gyakran mutogatunk a másikra és tesszük fel a kezünket azzal, hogy: ez nem az én dolgom. Szabó Zsolt szerint nincs is kérdés abban, hogy mindenkinek van dolga:

– Nagyon érdekes kérdés, hogy melyik generáció hogyan tud csatlakozni a klímaváltozás elleni harchoz és a közös érdekeinkhez. Ha minden generáció a maga mindennapjaiba egy pici zöld gondolatot beépít, akkor Dunaújváros egy sokkal jobb hely lesz. Ennek az egész folyamatnak egy nagyon jó alkalma ez a hét, javaslom, szorgalmazom, hogy ki-ki csatlakozzon hozzá, ahol tud.

Óriási a felelősség a gyerekeken

A ma társadalma megtehette, hogy többet beszél a témában, mint cselekszik, de a következő generációnak nem lesz már ilyen sansza. Tényleg az a lényeg, hogy mi felnőttek minden létező módon elmagyarázzuk gyermekeinknek, hogy mi a baj, mit kellene tenni és hol? Ha ők tényleg megértik, akkor talán a 24. órában tudnak majd tenni még valamit. Nagy Gréta Panka, a Petőfi iskola diákja például így látja:

– Ez a mobilitási hét a Föld megmentéséről szól. Azoktól kell megmentenünk a bolygót, akik szemetelnek és meg kell óvnunk az esőerdőket. Az iskolában mi már szelektíven gyűjtjük a szemetet és természetesen nem szemetelünk és igyekszünk újrahasznosítható termékeket vásárolni.

És ha Nagy Gréta Panka már most és felnőtt korában is hinni fog ebben, esetleg tenni fog érte, akkor lesz majd holnapután. 

A rovat további hírei: Közélet

Edukáció és széles programkínálat csalogatott az autómentes napon (galériával)

Edukáció és széles programkínálat csalogatott az autómentes napon (galériával)

2024. szep. 26.

Véget ért az Európai Mobilitási Hét, Dunaújvárosban is jól sikerültek az ennek apropóján szervezett programok. Az autómentes napon például parádés hangulat töltötte meg a Petőfi ligetet, minden korosztály talált magának elfoglaltságot még múlt pénteken. 

Közösségi élmény és környezetvédelem – rekordokat döntött a takarítási világnap (galériával)

Közösségi élmény és környezetvédelem – rekordokat döntött a takarítási világnap (galériával)

2024. szep. 24.

Közel kétezer részvevővel és több tonna hulladék összeszedésével zárták a takarítási világnapot múlt pénteken.  Az idén immár negyedszerre rendezett eseményen több oktatási intézmény képviseltette magát, akik a Decathlon Magyarország és a Jót, szívből – Dunaújvárosért csapatával karöltve tisztították meg az Erdei tornapálya és a Kádár-völgy területét a szeméttől. 

Árvízhelyzet: a városnál is tart a tetőzés (galériával)

Árvízhelyzet: a városnál is tart a tetőzés (galériával)

2024. szep. 22.

Éjjel kezdődött a tetőzés városunknál, holnaptól már lassú csökkenés várható – a Szalki-sziget víz alatt, de az ár szerencsére nem okozott komoly gondot a folyam városi szakaszán.

Istentisztelettel adott hálát a közösség

Istentisztelettel adott hálát a közösség

2024. szep. 21.

Hálaadó istentiszteletet tartott a Dunaújvárosi Református Egyházközösség sikeresen lezárult templomuk felújítása alkalmából. A templom korszerűsítése 180 millió forintos beruházásból valósult meg.

KRÉTA rendszer van, csak számítógép nincs

KRÉTA rendszer van, csak számítógép nincs

2024. szep. 21.

A Dunaújvárosi Óvoda minden nevelési évet értekezlettel kezd, olyannal, ahová Pintér Tamás polgármester is meghívást kap. Ez idén is így volt, szerdán délelőtt a Lilla közi intézményben tárgyaltak.

DSTV: hétköznapi szükségletek

DSTV: hétköznapi szükségletek

2024. szep. 21.

Mint azt már korábban is említettük, vannak olyan élethelyzetek amikor az embernek sürgősen szüksége van egy szakemberre. Itt ezer és egy dologra gondolhatunk – mi most egy kulcsmásolással és késélezéssel is foglalkozó táska-cipő és más használati tárgyakat javító műhelybe látogattunk el. Hangkép.

A helyzet legalább olyan rossz, mint amilyennek látszik: áll a gyár! Hogyan tovább?

A helyzet legalább olyan rossz, mint amilyennek látszik: áll a gyár! Hogyan tovább?

2024. szep. 20.

Hétfőn újra demonstráltak a vasműs dolgozók, hiszen a helyzetük, a kilátásaik semmit nem javultak, a gyár tulajdonképpen leállt, nem termel, a legtöbben állásidőn várják a fejleményeket. A Vasas Szakszervezeti Szövetség „Áll a gyár! Hogyan tovább?” – szlogennel rendezett demonstrációt.