Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Változatos programsorozat csalogatta a betű barátait a József Attila Könyvtárba

Öcaline - 2024. október 16. 10:00

Mesés programok sorával, irodalmi délutánnal, játékokkal, akciókkal, vagyis eseményözönnel készült a József Attila Könyvtár – az Országos Könyvtári Napok sorozatát tartották a közelmúltban.

Ahogy korábban ígérték, különlegesen gazdag kínálattal várta az alapítása 50. évfordulóját ünneplő József Attila Könyvtár a kisebb és a korosodó olvasókat egyaránt – az alábbiakban tényleg csak címszavas összegzésre vállalkozhatunk.

Csodás mesevilág

Az egész héten át tartó folyóirat-árusítás, valamint A vízről – avagy a Duna partján című könyvtári kvíz mellett a programok sora az Égig érő mesefa című pályázat eredményhirdetésével kezdődött, amelyen Klitsie-Szabad Boglárka mesemondó, a Meseszó Egyesület Elnöke vendégeskedett a gyermekkönyvtárban. Szintén a betűk fiatal barátainak szólt a Szóforgató-Betűvető verseny, és a Cimbora Klub is ünnepelt abból az alkalomból, hogy a könyvtári közösség is bekerült a Települési Értéktárba. 
A népmese napjára időzített program mellett – ugrás az időben – még egy akció főszereplői a cimborák voltak: szombaton az Őszi dallamok a Cimbora-fánál címmel csalogatták a fiatalokat a könyvtár melletti ezüsthárshoz, ahol egyúttal felavatták Nyitrai Mihály fafaragó új művét, a baglyot mintázó "kopjafát" is. 

Az irodalom ünnepei

De vissza a könyvtári programokhoz: az idei kínálat különleges eseménye volt Az irodalom hídjai című lengyel-magyar együttműködés záróeseménye múlt csütörtökön – kiállítással és lengyel-magyar irodalmi délutánnal ért véget a József Attila Könyvtár és Dunaújváros lengyel testvérvárosa, Leszno Miejska Biblioteka Publiczna im. Stanisława Grochowiaka könyvtárának együttműködése. 
Az összeállításban Stera Patrycja Mária, Trojan Tünde és Farkas Erik tolmácsolt verseket magyarul és lengyelül, majd Medvetánc címmel a Sebő Együttes koncertje következett – József Attila versei nyomán.

Sűrű, színes finálé
     
Az egész héten át tartott sorozat utolsó napjai is érdekes programok egész sorát hozták: a Cimbora Klub már említett összetartása mellett a programözön utolsó két napján a Kockahegy Társasjáték Klub foglalkozásain vehettek részt az érdeklődők, emellett az egész eseménysor fináléjaként a Könyves vasárnap kavalkádja csalogatott a könyvtárba.

A rendkívüli nyitvatartással és ingyenes beiratkozással körített kínálatot többek között Ringató foglalkozás színesítette Veréb Judittal, sokakat csalogatott a népi gyermekjátékok, hangszerbemutató és táncház Molnár-Csonka Boglárkával és Várai Áronnal, de még kézműves foglalkozásnak is otthont adott a gyermekkönyvtár. 

A színes, sűrű programsor méltó volt az intézmény fél évszázados jubileumához, de persze az sem lehet kérdés: jövőre újra várják a betűk barátait!

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Kultúra

Kinek érdemes mezőgazdasági öntöző szivattyút vásárolnia?

Kinek érdemes mezőgazdasági öntöző szivattyút vásárolnia?

2024. okt. 16.

A hírekben rendszeresen olvashatunk arról, hogy az aszályos időszakok komolyan megkeserítik a gazdák életét. Rendszeres locsolás nélkül manapság gyakorlatilag lehetetlen Magyarországon növényeket termeszteni. (X)

ICA-D: "Vasakarat" – gyűjtemény az acélszobrász alkotótelep után

ICA-D: "Vasakarat" – gyűjtemény az acélszobrász alkotótelep után

2024. okt. 15.

Beszédes címmel nyílik a XVI. Dunaújvárosi Acélszobrász Alkotótelep kiállítása a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) pénteken: az érdeklődők a Vasakarat című bemutatót láthatják péntektől.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Keltető"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Keltető"

2024. okt. 14.

Az autizmussal élő Mariann teljesen önálló szeretne lenni – elköltözni a szüleitől, és stabil megélhetést találni. Folytatja második évadát az ICA-D kötelékében a Szabad Szemmel közössége, a Keltető című magyar dokumentumfilm szerepel a műsoron kedden délután.

DSTV: együtt ünnepelték a zene világnapját

DSTV: együtt ünnepelték a zene világnapját

2024. okt. 12.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összegzése a Sándor Frigyes Zeneiskola ünnepi programjáról. A zene világnapjára két programmal is készült az intézmény: a közös koncert mellett nem maradhatott el a legfiatalabb növendékek szimbolikus virágültetése sem. Hangkép.
 

DSTV: fesztiválkínálat az Intercisa Múzeumban

DSTV: fesztiválkínálat az Intercisa Múzeumban

2024. okt. 11.

Elstartolt a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsora, amelyhez a dunaújvárosi Intercisa Múzeum is csatlakozott, derül ki a DSTV összegzéséből. A sorozatnyitó előadás az emberré válás és a táplálkozás összefüggéseire fókuszált. Hangkép.

Dallal és játékkal, koncerttel és virágültetéssel ünnepelték a zene világnapját (galériával)

Dallal és játékkal, koncerttel és virágültetéssel ünnepelték a zene világnapját (galériával)

2024. okt. 06.

A Móricz Zsigmond Általános Iskola immár hagyományosan a város óvodásait látta vendégül, a Sándor Frigyes Zeneiskola remek össz-intézményi hangversennyel és az immár évek óta rendszeres virágültetési akcióval készült a muzsika ünnepére.

DSTV: bábelőadás a Bartók repertoárján

DSTV: bábelőadás a Bartók repertoárján

2024. okt. 05.

Az álomlátó fiú című produkcióval folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora, derül ki a DSTV összegzéséből. A zenés bábelőadás 6 éves kortól ajánlott, de a darab alkotói felnőtteknek is szánják – érett fejjel is tanulságos a történet. Hangkép.