Dióhéjban

Színház | Bartók Kamaraszínház | Forrás
Színház

Dátum:

2018. december 27.

Dióhéjban

DIÓHÉJBAN
Diótörő balettszvit

A Diótörő olyan, szinte mindenki által ismert, „örökzöld” balett, amely karácsonykor a szeretet ünnepét varázsolja a színházakba és melegséggel tölti el az emberek szívét, lelkét.

A Székesfehérvári Balett Színház Diótörő című balettje nyomán készült a Dióhéjban címet viselő balettszvit, amely mint egy „dióhéjban” meséli el Marika álmát a Diótörő babával, a szörnnyel, valamint Diótörő herceggel és Mária hercegnővel. A balettszvit története – a balett klasszikus verziójától eltérő módon – nem egy nagypolgári, hanem kispolgári családi körben játszódik, és a hétköznapok szürke, gyakorta monoton és olykor szeretetről megfeledkező világát szeretettel átszőtt humorral fűszerezve állítja szembe az ünnepnap színekben gazdag varázsvilágával. Ez a szándék éppúgy megmutatkozik a balett egymással szembeállított színpadképeinek, illetve jeleneteinek kontrasztjaiban, mint a koreográfiában.
A Székesfehérvári Balett Színház Dióhéjban című balettje Csajkovszkij varázslatos zenei világát teszi láthatóvá, a koreográfia által „megrajzolt” táncok, valamint azok táncművészeink által történő interpretálása révén.

Rendező-koreográfus: Egerházi Attila
Zene: Pjotr Iljics Csajkovszkij
Díszletterv: Árvai György
Jelmezterv: Andrea T. Haamer
Fényterv: Egerházi Attila
Szcenikus: Bajkó György
Betanító- és próbavezető balettmester: Cristina Porres Mormeneo

Táncolják:
Stahlbaum: Fernando Gabriel Luis Luis
Stahlbaumné: Marina Pérez Ahedo
Marika: Sara Musumeci
Frici: Francesco Vitale Farris
Drosselmeyer: Dávid Janík
Diótörő: Erdélyi Zsombor
Szörny: Barna Krisztián

Diótörő herceg: Graziano Bongiovanni
Mária hercegnő: Cristina Porres Mormeneo

Boszorkányok, bogarak, hópelyhek, spanyol tánc, kínai tánc, orosz tánc, rózsakeringő:
Adam Bobak, Barna Krisztián, Dusana Heráková, Emma Pérez Sequeda, Erdélyi Zsombor, Francesco Vitale Farris, José Blanco Pastor, Kisbakonyi Anett, Liszkai Zsófia, Marie Vilette, Nina Maycas Tarela, Nina Sninská, Sara Musumeci

Bővebb információ: https://www.facebook.com/events/355007155272428/