Dunaújváros Hetilap

Választás online!

doszerk - 2014. október 12. 9:41

Hetedik alkalommal tartanak önkormányzati választásokat Magyarországon a rendszerváltás óta. Dunaújvárosban 40 ezer 367 választó járulhat az urnákhoz reggel hat és este hét óra között azért, hogy polgármestert, nemzetiségi és önkormányzati képviselőket válasszon.
(Utolsó frissítés: 10. 12. 18:16)

Immáron hetedik alkalommal tartanak Magyarországon önkormányzati választásokat a rendszerváltás óta, melyen a polgármesterjelöltek mellett a megyei önkormányzati és a települési képviselő-testületi jelöltekre szavazhatnak a választók az ország 3177 településén. Emellett a nemzetiségi választópolgárok a nemzetiségi önkormányzatok képviselőit is megválaszthatják. Újdonság, hogy az idei választáson győztes képviselők mandátuma már nem négy, hanem öt évre szól.
Az országban 8 millió 170 ezer ember szavazhat ma reggel hat órától egészen este hétig a kijelölt 10351 szavazókörben, míg Dunaújvárosban 40 ezer 367 választópolgár járulhat az urnákhoz 10 választókörben az egyfordulós választáson, ahol az nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja a választás ideje alatt. Dunaújváros 10 választókerületének 47 szavazókörében a polgármester mellett 10 egyéni önkormányzati képviselőt választanak meg a szavazók, míg 4 képviselő kompenzációs listáról kerülhet be a városi közgyűlésbe.

09:41 – 7,18 százalék

Kisebb technikai problémák miatt sajnos nem tudtuk frissíteni a reggel hét órai eredményeket, ám ezek elhárítása után igyekszünk bepótolni mindazt, ami eddig kimaradt. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai alapján reggel hét óráig 343-an voksoltak a város 47 szavazókörében, míg délelőtt kilenc óráig a választásra jogosult 40 ezer 367 dunaújvárosi szavazó közül 2900 szavazó élt voksolási jogával, ami közel másfél százalékkal erősebb nyitány, mint a négy évvel ezelőtti önkormányzati választáson. A statisztikából kiderült az is, hogy a nemzetiségi önkormányzati választáson Fejér megye 5284 választópolgárából eddig 444-en voksoltak reggel kilenc óráig, ami 8,4%-os részvételi arányt jelent. A beérkező adatokkal igyekszünk a lehető leghamarabb frissíteni választási összeállításunkat – még visszatérünk.

11:44 – 16,52 százalék

Ahogy várható volt, késő délelőtt nem csak az idő lett még szebb, hanem a választási kedv is tovább javult a négy évvel ezelőtti voksolás hasonló időszakához képest. Az NVI adatai szerint ugyanis országos szinten 16,5 százalékos volt a részvételi arány tizenegy óráig. Dunaújvárosban nagyon kevéssel ugyan, de az országos átlag fölötti szintet hozzák a szavazók, mivel a délelőtti harmadik számlálás alapján 6670-en járultak eddig az urnák elé, ami 16,52 százalékos arányt jelent, s ez már majdnem két százalékkal több, mint négy évvel ezelőtt. Városunk legaktívabb szavazókörének eddig a 7-es számú (Apáczai Csere János utca) bizonyult, ahol a választók 22,84 százaléka adta már le szavazatát. Ami pedig a nemzetiségi választásokat illeti, Fejér megyében továbbra is sokan adják le voksukat – délelőtt tizenegy óráig 1230-an szavaztak, ami 23,28-as részvételi arányt jelent.

13:35 – 22,37 százalék

Országos szinten csökkent, Dunaújvárosban viszont nőtt a választási kedv az előző önkormányzati választásokhoz képest, ez derült ki az NVI délután egy óra után nyilvánosságra hozott adataiból. A Nemzeti Választási Iroda statisztikái szerint délután egy óráig a voksolni jogosultak 23,53 százaléka kereste fel valamelyik szavazókört az országban, míg Dunaújvárosban ez az arány ugyan az országos átlag alatti (22,37 százalék), de még így is két százalékkal több, mint 2010-ben (20,25 %). A 40 ezer 367 dunaújvárosi választópolgárból 9032-en szavaztak délután egy óráig, míg a nemzetiségi választásokon 1771-en (33,61 %) adták le voksukat az említett időpontig.

15:31 – 27,17 százalék

Az NVI frissen megjelentetett adatai alapján délután három óráig az ország 2 millió 460 ezer lakosa ment el szavazni, ami 30,11 százalékos aránynak felel meg országos szinten. Ez már majd másfél százalékkal elmarad a 2010-es választások eredményeitől, ugyanakkor Dunaújvárosban továbbra is valamivel többen szavaztak, mint négy esztendeje. Ugyan a hivatalos statisztika alapján "csak" 27,17 százalékos volt a részvételi arány városunkban délután három órakor, még ez, az országos átlag alatti érték is lényegesen magasabbnak számít, mint a 2010-es választások hasonló időszakában közölt adatok (25,53 %). A véghajrá előtt még visszatérünk, tartsanak velünk.

18:06 – 34,69 százalék

A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatója alapján 17:30-ig Dunaújvárosban 14 003 választópolgár élt szavazati jogával, ez a jogosultak 34,69  százaléka.
Ez volt az utolsó részvételi eredmény. A Helyi Választási Bizottság becslése szerint legkésőbb 23 órakor tudnak tájékoztatást adni a végeredményekről. Ekkora minden bizonnyal az összes szavazókörben összesíteni tudják a voksokat. Kövessenek minket folyamatosan!

Nemzeti választási Iroda

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.