Dunaújváros Hetilap

Több száz millió forint városüzemeltetésre

Molnár Emese - 2014. december 10. 20:52

Egy jó gazda nem csak építkezik, hanem a meglévő értékeket karbantartja. A saját háztartásunkból is tudjuk, mindig akad valami javítanivaló. Így megy ez az önkormányzatnál is.

Terjedelmes összeállítás készített a hivatal a közgyűlés számára a két ülés között történt városüzemeltetési feladatokról. Az előterjesztésből szemezgettünk néhány elemet, amely már megvalósult, és ami folyamatban van még - mindent összevetve, közel kétszáz millió forintból.

Mintegy száz kátyú javítását, a megrongálódott közlekedési táblák helyreállítását és a Ruhagyári út hibáinak javítását rendelte meg az önkormányzat a DVG Zrt-től júniusban. Nagy Zsolt, a cég műszaki ágazatvezetője elmondta, amíg az időjárás engedi (nincs nagy esőzés, rendkívüli hideg), addig folyamatosan javítják a kátyúkat. Jelenleg mintegy ötven megrendelésük van az önkormányzattól, amelyeket prioritási sorrendben, a legforgalmasabb utak javításán dolgoznak.

Jelenleg az engedélyeztetési eljárás alatt van a Dunaújváros-Pálhalma közötti gyalog- és kerékpárút kivitelezési terve. Szintén engedélyeztetésre vár a Ravasz és a Berán utca közműves vízellátása, a Magyar út 35-37. előtti buszmegálló áthelyezése, a Kisdobos utca 1-3. mögött építendő parkoló és a Venyimi út - Móra Ferenc utca és Hunyadi utca kereszteződéseinél építendő gyalogátkelő.
 
A nyár folyamán megkezdte az önkormányzat a járdaépítési programot. Minden városrészben mintegy 7-7 millió forintból (összességében 81 millió forintból) új, térköves burkolatot kaptak a sűrűn használt gyalogos útvonalak. Folyamatban van a Batsányi utca 17-57. közötti külső járda felújítása 9 millió forint értékben. Járda épülhet a Batsányi utca 33-41. mögött és a Vigadó utca 8. előtt, jelenleg dolgoznak a tervezésén.

Mintegy három millió forintból felújították a Gorkij utca ferde parkolóit, egymillió forintból a vízelvezetési gondokat orvosolták a Martinovics utca 22. mögötti parkolóban. Az Erkel kertben, a Marx téren, a Fáy utca 7. mögött is megoldották a vízelvezetési problémákat.
Lassan már megszokhatták a közlekedők a Szórád Márton út - Esze Tamás és Köztársaság utca kereszteződésében megépült jelzőlámpás irányítást, ez 17 millió forintból valósult meg.  Visszaszámlálót építenek a jelzőlámpákhoz 6 millió forintból, a Bercsényi utca 8. előtti iskolánál pedig beszélő berendezést építenek a gyalogátkelőhelyhez 400 ezer forint értékben. Nem mellékesen, a gyalogátkelőhelyek biztonságtechnikai felújítását 3,5 millió forintért végezték el azokon a helyeken, ahol veszélyesebb a közlekedés, így figyelemfelhívóbb zebra van már az erdei tornapályánál, a Dózsa György úton, a Szórád úton és az Építők útjánál is többek között.

Nem hiába készülnek a köztéri padok, utcabútorok, játszóterek, hiszen előszeretettel használják a városlakók, gyerekek, de mégis, sokszor esnek a vandalizmus vagy lopás áldozatává. Ezek javítását, pótlását folyamatosan végzi az önkormányzat. Sok helyen cserére szorultak a csúszdák, hinták, homokozók. A Gagarin téri játszótéren a kéttornyos vár cseréje például 443.230 forintba került.

A tél beköszöntével több növényvédelmi munkát kell elvégezni a város zöldterületein, szükség van a cserjék, fák metszésére. A szökőkutak téliesítését a DVG Zrt már elvégezte. Jelenleg mintegy ötven közfoglalkoztatott végzi a lehulló falavelek összegyűjtését a téli közfoglalkoztatási program keretében.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ létrejöttével az iskolák átkerültek a KLIK irányítása alá, ám az intézményi felújítások az önkormányzat feladatai között maradtak, az óvodák, bölcsődék fenntartásával együtt. Több, mint tíz millió forint értékben végeztek korszerűsítési munkálatokat. Ilyen például a Nevelési Tanácsadó előtetőjének felújítása, az Aprók Háza óvodaegység bejárati szélfogó burkolatának cseréje, illetve, a Vasvári iskolában három padozat felújítása is. Újabb 51 millió forintot fordítottak az egészségügyi hatóság által előírt intézményi feladatokra, így például padozatok, ablakok, ajtók cseréje. Az elmúlt időszakban 14 megüresedett bérlakást újítottak fel 11 millió forint értékben.

Mi lesz a roncsautókkal?

A közterület felügyelők feltérképezték a város közterületein várakozó autókat az ősz folyamán. Nem csak a rendszám nélküli kocsikat szemlézték, hanem felszólították az érvényes műszaki engedély nélkül parkírozó gépjármű tulajdonosokat is, miután letisztázták az országos jogszabályt a roncsautók elszállítására vonatkozóan. Több, mint ötven olyan autót találtak a városban, amely legalább harminc napot állt egyhelyben érvényes műszaki nélkül. Először megpróbálták a tulajdonosokkal elintézni a forgalomba helyezést vagy az elszállítást. A felszólítások és megkeresések után végül tíz kocsit kellett az önkormányzatnak elszállítatnia (ez nem terhelte a városi költségvetést).

 

A rovat további hírei: Közélet

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat. 

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.