Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Az eltört festőpálca

Várkonyi Balázs - 2015. február 6. 9:52

"Az avatatlanok előtt akár pogány rítusként is hathatott: a festőpálcát egy jó barát kettétörte, úgy tette az ecsetekkel együtt a sírba."

Váratlan dolog tanúi voltak a gyászolók a művészember búcsúszertartásán. Az avatatlanok előtt akár pogány rítusként is hathatott: a festőpálcát egy jó barát kettétörte, úgy tette az ecsetekkel együtt a sírba. Egy életmű lezárultát jelezte a széttört munkaeszköz.
Az ősi temetési kultúrában nem szokatlan az effajta jelképes tett. Parasztemberekkel, közkatonákkal sokszor éppúgy eltemették a hozzájuk kötődő tárgyakat – a kelta harcossal a kardját, az öreg falusi zenésszel a furulyáját. Néhány éve Skóciában egy ezer éves, érintetlen viking sírra bukkantak. A férfi csontjai mellett volt kardja, lándzsája, szekercéje. Ami megdöbbentette a régészeket: az öt méter hosszú sírban vaspántokat, szegecseket leltek, ezek alapján rekonstruálták, hogy társai a hódító harcossal együtt a hajóját is eltemették. Sok vitéz katonával a lovát hantolták el – így került a „spanyol Hunyadi”, Rodrigo Diaz de Vivar mellé a sírba az öreg, kiszolgált hátas.

A legenda szerint a hunok vezére, Attila soha meg nem lelt sírja is őrzi „Isten ostorának” félelmetes kardját. Az emlékezet úgy tartja, hogy amikor az egyik leghatalmasabb birodalmat kiépítő vezér 453-ban meghalt, koporsójába tették kincseit és fegyvereit, megóvva attól, hogy hatalmát, vitézségét bárki örökölhesse. A néphit sok mesét költött temetése köré – ismert a folyómélyre süllyesztés legendája –, de csak az valószínű, hogy a hunok nagy uralkodójának földi maradványait és híres kardját emberi szem már soha nem láthatja.
Ismert viszont a világ egykori legöregebb huszárja, a magyar vitéz, Skultéty László nyugvóhelye, mi több, mindkét sírja. 1831-ben Aradon temették el az öreg harcost, majd száznyolcvankét év után, tavaly szülőfalujában, a felvidéki Hegyesmajtényban került végső nyughelyére. Katonai tiszteletadással adóztak emlékének. A magyar hadtörténet igazi legendája volt ő. Szinte hihetetlen: négy császár uralkodása alatt nyolc évtizedig szolgált.

1738-ban született. Tizenkét éves volt, amikor édesanyja meghalt. Huszár apja ekkor a Ghillányi-ezredbe soroztatta be. A Habsburg Birodalom valamennyi háborúját végigküzdötte: több mint húsz hadjáratban vett részt, harcolt a poroszok, a franciák, a törökök, az oroszok ellen. Mária Terézia császársága idején kezdte meg szolgálatát, és I. Ferenc uralkodása vége felé még nyeregben volt. Több sebesülést szerzett. Idős korában már nem karddal küzdött, zászlótartó lett. 1812-ben Ferenc, a császári és királyi fenség meglátogatta ezredét, ekkor találkozott Skultéty Lászlóval. Annyira megrendítette az öreg hadfival való találkozás, hogy tisztté akarta előléptetni. Skultéty azt mondta: köszöni, de ő maradna zászlótartónak. A zászlót ugyanis nem lehet elhagyni… Kilencvennégy éves volt, amikor már nem tudta megülni lovát, ezért kérte a leszerelését. Nemsokára elhunyt. Kardját mellé temették, de az idők során az sírrablók martaléka lett.
A festő mellé – mi más – a szerszámai kerültek, a széttört festőpálca is. Nevelt lánya a baleset helyén, ahol a férfi meghalt, két kis ceruzacsonkot talált. Ez a két kis ceruzacsonk maradt utána. És a művei.

 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!