Eredményes évet zárt a katasztrófavédelem Fejér megyében

Brousil Csaba - 2015. február 4. 19:12

Évértékelő és feladatszabó értekezletet tartott a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság február 4-én, szerdán délelőtt Székesfehérváron. A rendezvény elöljárója dr. Tollár Tibor tűzoltó dandártábornok, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató-helyettese volt.

A megyeházán tartott értekezleten Magosi Lajos tűzoltó ezredes, katasztrófavédelmi igazgató szakterületenként összegezte az elmúlt év feladatait. Kiemelte, hogy az igazgatóság feladatellátásának meghatározó tényezője volt a megelőzés, amelynek két fontos eleme a hatósági fellépés és a lakosságtájékoztatás. A bővülő feladatkörből és a gazdasági beruházások erősödéséből adódóan emelkedett az ellenőrzések száma.

A minél hatékonyabb munkavégzés és partnerközpontú szemlélet érdekében megvalósult az integrált hatósági feladatellátás, vagyis a hatósági szakterületen dolgozók munkáját a tűzoltósági, a polgári védelmi és az iparbiztonsági szakmai vezetők támogatják, így minden területen felkészült szakemberek hajtják végre az ellenőrzéseket. A megelőző szemlélet erősítése érdekében az év folyamán több alkalommal a Fejér Megyei Tűzmegelőzési Bizottsággal hívta fel a figyelmet az igazgatóság a szezonális veszélyekre, hangsúlyozva azokat a tanácsokat, jogszabályi előírásokat, amelyek megfogadásával, betartásával az állampolgárok is sokat tehetnek saját és környezetük biztonságáért. Az ifjúság ismereteinek bővítése érdekében több alkalommal nyílt napot tartottak a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok, a középiskolás fiatalok pedig a közösségi szolgálatteljesítés keretén belül részletesen megismerkedhettek a katasztrófavédelem szervezetével. A hatósági megelőző tevékenység és a kommunikáció eredményességét a beavatkozások statisztikája is alátámasztja. 2014-ben összesen 2566 tűzoltói beavatkozás volt a megyében, a tűzesetek és a műszaki mentések száma egyaránt csökkent a korábbi évhez képest.

A fejlesztések terén tavaly jelentős előrelépéseket sikerült elérni – hangsúlyozta az igazgató. Megkezdte működését a Pusztaszabolcsi Katasztrófavédelmi Őrs, amelynek eredményeként a környező településekre most már nem húsz-huszonöt, hanem tíz-tizenöt percen belül megérkezik az elsődleges tűzoltói segítség. Megvalósult a Területi Egészségügyi, Pszichológiai és Munkabiztonsági Ellátó Központ, amely a szomszédos megyék katasztrófavédelmi igazgatóságának állományával együtt 1200 fő egészségügyi ellátását biztosítja. A dunaújvárosi laktanyában felújításra kerültek a készenléti állomány pihenőszobái és a zuhanyzó, jelentősen javítva ezzel az elhelyezési körülményeket.

Beszámolójában Magosi Lajos tűzoltó ezredes kiemelte még az önkéntes szerepvállalás fontosságát. Hangsúlyozta, hogy tovább erősödött az egyesületek szakmai felkészültsége és technikai felszereltsége, köszönhetően a pályázati lehetőségeknek és a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok szakirányításának. Tavaly megalakultak a járási mentőcsoportok, amelyek sikeres minősítő és rendszerbeállító vizsgát tettek. A közeljövőben az önkéntes szerepvállalásra helyi szinten is lehetőség nyílik a települési önkéntes mentőcsoportok megalakulásával, így szükség esetén a hivatásos erők mellett a helyi, járási és megyei mentőcsoportok bevonásával megsokszorozható a védekezésben, helyreállításban résztvevők száma.  Magosi Lajos tűzoltó ezredes beszédének zárásaként megköszönte az igazgatóság teljes személyi állományának elmúlt éves feladatellátását.

Dr. Tollár Tibor tűzoltó dandártábornok, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató-helyettese évértékelő beszédében kiemelte: a katasztrófavédelem 2014-ben sikeresen teljesítette a közbiztonsági rendeltetéséből adódó feladatait. A hatósági megelőzési tevékenység területén jelentős eredményeket sikerült elérni. Emellett kiemelten fontos a szakmai felkészültség és a technikai eszközök fejlesztése a beavatkozások hatékonyságának és gyorsaságának fokozása érdekében. A tábornok jelentős előrelépésnek értékelte a tűzoltó gépjárművek számítógéppel történő felszerelését, amelyen minden szükséges információ elérhető a káresetek még hatékonyabb felszámolása érdekében.

Dr. Tollár Tibor tűzoltó dandártábornok a mentő tűzvédelem területét érintően kiemelte, hogy 2012 előtt kilencvenhat beavatkozó állománnyal rendelkező tűzoltóság működött az országban, ma már több mint száz hivatásos tűzoltó-parancsnokság és negyven katasztrófavédelmi őrs látja el a tűzoltási, műszaki mentési és kárelhárítási feladatokat. Hangsúlyozta, hogy 2015-ben további hét katasztrófavédelmi őrs kezdi meg működését. A gépjárműpark fejlesztése kapcsán kiemelte, hogy hamarosan megindul a tavaly bemutatott magyar tűzoltóautó sorozatgyártása, és folytatódik a sokat futott, elöregedett magasból mentő járművek lecserélése. 2014 év végén a Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon is sikerült egy új létraszert készenlétbe állítani, amely egy több mint húsz éves technikát váltott ki.

A gazdasági főigazgató-helyettes az önkéntesség erősítéséről is beszélt székesfehérvári látogatásán. Mint mondta: az önkéntes mentőszervezeteknek több mint nyolcezer tagja van, emellett 422 tűzoltó egyesülettel kötöttek együttműködési megállapodást a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok. Az egyesületek technikai felszereléseinek fejlesztését és szakmai ismereteinek bővítését a központi költségvetésből biztosított, az elmúlt években folyamatosan megemelt pályázati forrásból támogatja a katasztrófavédelem. A következő lépés pedig azon önkéntes tűzoltó egyesületek körének bővítése, amelyek önállóan is beavatkozhatnak a káreseményeknél. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy megfelelő szakmai és technikai felkészültséggel rendelkezzenek. Ennek a célnak a megvalósításához nyújt segítséget a pályázati lehetőség – hangsúlyozta a gazdasági főigazgató-helyettes.

Dr. Tollár Tibor tűzoltó dandártábornok beszéde zárásaként elmondta: a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2014-ben jól teljesített, betöltötte a szerepét, szerves és meghatározó része volt a megye közigazgatási rendszerének.

A rovat további hírei: Sziréna

Újra életet mentett a szénmonoxid-érzékelő a városban

Újra életet mentett a szénmonoxid-érzékelő a városban

2024. ápr. 22.

Társasházi lakásban támadt a "néma gyilkos", ráadásul egy gyermek életét fenyegette – szerencsére az érzékelő időben jelzett, nem történt személyi sérülés.

Táblákkal hívják fel a figyelmet a kutyákra leselkedő veszélyre!

Táblákkal hívják fel a figyelmet a kutyákra leselkedő veszélyre!

2024. ápr. 21.

Nagy felháborodást keltett városunkban a közelmúltban az a hír, hogy a felső Duna-parton mérgező kutyaeledeleket találtak, olyanokat, amelyekbe szúrós eszközöket rejtettek el. 

Késsel raboltak ki egy dohányboltot – vádat emeltek a trió tagjai ellen

Késsel raboltak ki egy dohányboltot – vádat emeltek a trió tagjai ellen

2024. ápr. 19.

Csoportosan elkövetett rablás bűntette miatt járt el az ügyészség a tavaly augusztusi bűntett elkövetői ellen. Egy doboz cigaretta lett a zsákmány, derül ki az ügyészégi összegzésből.

Két városban is életet mentett a szénmonoxid-érzékelő

Két városban is életet mentett a szénmonoxid-érzékelő

2024. ápr. 15.

Dunaújvárosi társasházi lakásban is a szénmonoxid-érzékelő figyelmeztette a lakókat a mérgező gázra vasárnap. Nem ez volt az egyetlen eset aznap a vármegyében, szerencsére nem történt személyi sérülés, értesült a DO.

Kapatos vezetők húsvét ünnepén

Kapatos vezetők húsvét ünnepén

2024. ápr. 11.

Dunaújvárosi helyzetkép is színesíti a Zsaru Magazin húsvéti körképét – a város közútjain végzett ellenőrzésekről Kőhalmi László főtörzszászlós, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának helyettes vezetője számolt be.

Látta a balesetet? Jelentkezzen!

Látta a balesetet? Jelentkezzen!

2024. ápr. 10.

Ismeretlen személyazonosságú gépjárművezető azonosításához kérik a lakosság segítségét a dunaújvárosi rendőrök. Elektromos kerékpárral közlekedő hölgyet sodort el, megállás nélkül koccolt a helyszínről, értesült a DO. Egy megosztás is közelebb vihet hozzá!

A fél város keresi a mérget kiszóró gazembert

A fél város keresi a mérget kiszóró gazembert

2024. ápr. 07.

Az internetes közösségi oldalakon, csoportokban terjedt el a hír, miszerint a felső Duna-parton mérgező eledeleket találtak, amelyek akár végzetesek is lehetnek a házi kedvencekre.