Dunaújváros Hetilap

Fejér Megyei Kormányhivatal: gyorsabb ügyintézéssel a bürökrácia ellen

doszerk - 2015. május 13. 14:46

Az eljárási határidők csökkentése és a szolgáltatás színvonalának emelése mellett a cél a takarékosabb üzemeltetés, valamint a hatékonyabb kiszolgálás – mondta Simon László, Fejér megye kormánymegbízottja a Rádió Orienten. Kiemelte, az ügyintézés gyorsításával a vállalkozásokat is segíteni kívánják.

„A végeláthatatlan ügyintézési határidőknek véget kell vetni, ezt segíti elő a kormányhivatali integráció” – mondta Simon László a Rádió Orientnek. A Fejér megyei kormányhivatal vezetője kiemelte, egyik legfontosabb feladat az ügyek intézésének gyorsításával a vállalkozások alapításának elősegítése, hiszen ők azok, akik beruházásaikkal munkahelyeket teremtenek, ezzel elősegítik a gazdaság fellendítését.

Emberi sorsok

Ahogy az országban mindenhol, úgy márciustól Fejér megyében is átalakult a szociális ellátások rendszere, amelynek során a települési jegyzők hatásköréből a járási hivatalok feladatába kerültek át az aktív korúak ellátásával kapcsolatos teendők, amely a kormánymegbízott elmondása szerint közel 7300 személyt érint a megyében. „Embert próbáló feladat volt, hiszen nem kevés és emberi sorsokat érintő aktákról van szó, de sikeresen átvettük az ügyiratokat, nem érkezett panasz azzal kapcsolatban, hogy valaki nem kapta volna meg időben a támogatást” – mondta Simon László.

A legfőbb változás

Április elsejétől pedig szintén országosan lezajlott a kormányhivatalok külső és belső integrációja. „Az engedélyek kiadása és a hatósági feladatok ellátása tekintetében nem lehettek zökkenők. Ebben is sikerült helyt állnunk” – mondta a kormánymegbízott. Fejér megyében fő változás, hogy a Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség önálló főosztályként integrálódott, ezen kívül az államkincstár család-és lakástámogatással kapcsolatos feladatai, az OEP területi hivatalától a baleseti megtérítéssel és a keresőképesség vizsgálatával összefüggő feladatok integrálódtak a kormányhivatalba.

A külső és belső integráció révén új szervezeti forma jött létre a kormányhivatalnál – emelte ki Simon László. Az átalakulás révén a megyében a korábbi 24 szakigazgatási szervből és törzshivatali szervezeti egységből 11 főosztály jött létre, a 170 fős vezetői létszám pedig 100 főben maximalizálódott. A kormánymegbízott szerint a jelenlegi 1511 státuszlétszámhoz képest az integráció egy egészségesebb szervezeti lebontást és vezetői létszámot jelentett.

„Fő célunk a szolgáltatás színvonalának emelése mellett a takarékosabb üzemeltetés, valamint a gyorsabb és hatékonyabb kiszolgálás, az eljárási határidők csökkenése – ezt várjuk el a munkatársaktól” – emelte ki Simon László. Kiemelte: külön figyelmet kell szentelni a vállalkozások segítésének, hiszen ők azok, akik beruházásukkal munkahelyeket teremtenek, ezért nem szabad, hogy a bürokrácia miatt hónapokig húzódjon az engedélyek beszerzése és egyéb dokumentumok kitöltése.

Az integráció alapvetően változtatta meg a kormánymegbízottak hatáskörét, akik ezentúl a járási hivatalvezetők mellett a szakminisztériumból érkező valamennyi feladat-és hatáskör címzettjei. Mint arra Simon László rámutatott, ez elősegíti az egységes hatósági eljárások alkalmazását, világos rendszert eredményez, tisztázza a döntési kompetenciákat és útvonalakat.

Újabb kormányablakok nyíltak a megyében

Nemrég Sárbogárdon, Abán és Polgárdiban adtak át új típusú kormányablakot, ezekkel együtt a székesfehérvári, a dunaújvárosi és a martonvásári mellett hatra nőtt az ügyintézési pontok száma Fejér megyében, de még további hat második generációs ügyfélszolgálati iroda átadását tervezik. „A legnagyobb 25 munkaállomással a székesfehérvári lesz, amelynek kialakításához az uniós forrás és az állami támogatás mellett 80 millió forintot kaptunk az önkormányzattól” – mondta. Emelkedett az ügykörök száma is: immár 338 féle ügyet lehet intézni a kormányablakokban – hívta fel a figyelmet Simon László.

Emellett az ügysegédi rendszer bővítését is tervezik a megyében, akik a megfelelő infrastruktúra kialakításával mini kormányablakokként fogják kiszolgálni az állampolgárokat. Ügyfélfogadási idejüket pedig a helyi lakosok igényeihez fogják igazítani. Simon László kiemelte: a kormányzat hosszú távon arra törekszik, hogy minél több ügyet lehessen otthonról elintézni – ez a jövő.

Forrás: OrientPress Hírügynükség

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: támogatott nővérhívó a sebészeten

DSTV: támogatott nővérhívó a sebészeten

2024. jún. 15.

Dolgozói kezdeményezés nyomán támogatta a Hankook a Szent Pantaleon Kórház sebészeti osztályát, derül ki a DSTV összegzéséből. A segítség révén új nővérhívó rendszert állítottak szolgálatba – az ünnepélyes átadást a napokban tartották. Hangkép.

Építőipari előadás a kamarában – ma még lehet regisztrálni

Építőipari előadás a kamarában – ma még lehet regisztrálni

2024. jún. 14.

Az építőipari vállalkozások digitális átállását segítő BIM-rendszerről hallhatnak az érintett cégek képviselői a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara (DKIK) előadásán. Az esemény kedden lesz – de már csak ma lehet jelentkezni!

Választottak a nemzetiségek is városunkban

Választottak a nemzetiségek is városunkban

2024. jún. 13.

Öt nemzetiség jelöltjei versengtek a voksokért az önkormányzati választáson – az alábbiakban nemzetiségek szerinti bontásban adjuk közre a jelölő szervezetek, valamint a mandátumot szerzett képviselők nevét.

Pintér Tamás: hála és szolgálat

Pintér Tamás: hála és szolgálat

2024. jún. 12.

Rövid tájékoztató keretében mondott köszönetet a választók bizalmáért Pintér Tamás polgármester a "Rajta, Újváros!" egyesület önkormányzati választáson elért elsöprő sikere nyomán.

Tetőzött a Duna, de nagyon lassan apad – késik a szabadstrand nyitása

Tetőzött a Duna, de nagyon lassan apad – késik a szabadstrand nyitása

2024. jún. 11.

Bár a korábbi tervek szerint a hét végén startolt volna a szabadstrand szezonja, a Duna másképp gondolta: az árhullám és a lassú apadás miatt már biztosan késik a nyitány!

Külön soron az EP-választás eredményei

Külön soron az EP-választás eredményei

2024. jún. 10.

A Fidesz kapta városunkban a legtöbb voksot az EP-választáson, érdekesség, hogy ha nem is előzött, de masszívan második lett és simán látótávolságba került a Tisza Párt. 

Tarolt a "Rajta, Újváros!" Egyesület az önkormányzati választáson (06. 10. 8.35)

Tarolt a "Rajta, Újváros!" Egyesület az önkormányzati választáson (06. 10. 8.35)

2024. jún. 09.

Eldőlt: Pintér Tamás marad a város polgármestere, és az egyéni választókerületekben is a jelenlegi koalíció jelöltjei győztek. Összeállításunk első verziójában feltételes módú igealakként szerepelt, immár ténykérdés: a Fidesz másodszor szenvedett megsemmisítő vereséget a szabadság városában.