Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Aratóünnepen

Várkonyi Balázs - 2015. június 27. 8:12

Azon a reggelen a gazda letépett egy kalászt, kipergetett néhány szemet, egyik-másikat a körmével próbálta kettéroppantani. Sikerült. Ez már lisztes – mondta. Kiadta hát a parancsot: hétfőn kezdünk!

Szent Iván napja volt, amikor zajlott az a régi kalászszemle. Ekkortájt a régiek szerint a búza hányni kezdi a kalászát, töve megszakad, növése megáll. Vágásra érett. Nagyon vártam a hétfőt, életem első aratómunkás napját. Nyári foglalatosságra, az „életet” tanulni adott ki apám Miska bácsi mellé. Koszt, kvártély volt a fizetség, pénzt elfogadni tilos volt. No, az öreg ezzel nem is kísérletezett. Megdolgoztatott – emberesedj, mondta gyakran. Délidőben, amikor a fa alá ültünk szalonnázni, mesélt, réges-régi szokásokról, aratóünnepekről is. Ám amikor a búzaföldbe állt a kaszájával, megszakadt a szó. Némán tette a dolgát. Kitartóan. Az első kaszás volt mindig, mondogatta a felesége, aki meg – persze a saját elbeszélése szerint – az első marokszedő. Eszembe se jutott kételkedni ebben.

A szorgalom mintaképe volt az az emberpár, az öreg Miska meg a Juli néni. A nyomukba se léphettem, de ahogy erőmből tellett, tettem a dolgom. Kévét kötöttem, búzakeresztet raktam, a vízzel teli „ceglédi kannát” hordoztam a nagyok után – csak a kasza, az nem kerül egyszer se a kezembe. Korai még, mondta az öreg. Látva csalódottságomat, negyednap, amikor a kis búzaföld végére értünk, engesztelésül nagy kegyben részesített. Én csinálhattam a „Jézuskévét”. Azt se tudtam, mi az, Juli néni magyarázta: olyan, mint a többi, csak kicsiny, formás, takaros, ezzel köszönjük meg a Teremtőnek a jó termést. Megkötöttem becsülettel, és a gazda az első kéve csúcsára tette. Aztán a két kezét összekulcsolta. Állt, magában imádkozott. Ahogy mindenki más.

Néha eszembe jut ez a jelenet. Most is, amikor június 29-e közeledik. Jeles nap volt ez egykor: a köztudat az aratás kezdetét a két apostolfejedelem, Péter és Pál ünnepéhez kapcsolta. Sok évszázados tapasztalat igazolta ezt: a tőlünk északabbra ilyentájt a gabona még csak sárgult, míg a mediterrán vidékeken már rég túljutottak az aratáson, nálunk viszont június végére lett vágásérett. Hagyományosan az őszi meg a tavaszi árpa nyitotta a sort – a legkorábban érők –, következett a rozs, majd a búza, és legkésőbb a zab. A dolgok végeztével aztán jött az aratóünnep. A középkor óta szokásban volt, de mily különös: 1901-ben agrárminiszteri rendelet írta elő e mulatságok megrendezését. Így volt ez egykor Pentelén is – aratóbandák zenés-énekes vonulásával, tánccal, eszem-iszommal, ahogy a népdal mondja:

Elvégeztük az aratást.

Készülj, gazda, jó áldomást!

Gazdasszonyunk jó vacsorát!

Adjon Isten jó éjszakát!

Az élet felülírta a szokást: az aratóünnep manapság nem a nagy munka végén, hanem a kezdetén, a Péter-Pál-naphoz közeli hétvégén zajlik sokfelé. A tradícióinkat éltető alkalom ez; no meg tisztelgés a kétkezi munkás, az „élet”, a kenyérnek való megteremtője előtt. Ezzel a rítussal rokon az Újvárosban ma rendezendő megyenap. Ahogy az aratás is egyfajta számvetés, ez is az: a közéleti-kulturális számvetés alkalma. Közösségerősítő ünnep.

A rovat további hírei: Kultúra

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

2024. ápr. 26.

A város egyik legszebb hagyománnyal bíró közösségi kezdeményezéséhez méltó nívót hozott az immár 27. Jótékonysági pedagóguskoncert. Lelkes közreműködők, büszkeségre okot adó kínálat – nem lehetett más a vége: vastaps, nagy siker!

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

2024. ápr. 25.

Molnár Ferenc színművével, A farkas című darabbal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora, derül ki a DSTV összegzéséből. A produkció érdekessége, hogy jobbára fiatalokból álló alkotócsapat viszi színre a művet Ágoston Péter rendezésében. Hangkép.

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.