Kulcsszó: aratás

A „Jézuskéve” emléke

A „Jézuskéve” emléke

2019. június 30. (vasárnap)

Széles búzatábla aranylik. Idős gazda szemléli. Közelebb lép, kezébe vesz egy kalászt, kiperget pár szemet. Körmével kettéroppant néhányat. Ha látja, hogy kellően lisztes, adja a parancsot: aratáskezdet ekkor.

Pozitív csalódás

Pozitív csalódás

2017. július 28. (péntek)

Véget ért az aratási időszak, az időjárás kedvezett a betakarításnak. Erről Márkli János, a Pentelei Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője beszélt portálunknak.

Csökkenhet a napraforgó felvásárlási ára

Csökkenhet a napraforgó felvásárlási ára

2016. szeptember 11. (vasárnap)

Megkezdődött a napraforgó betakarítása. Az egyik helyi mezőgazdasági vállalat mintegy 150 hektáron termeszti a növényt, amelyből aztán étkezési és ipari olajt készítenek.

Aratás a búzaföldeken

Aratás a búzaföldeken

2016. július 13. (szerda)

Háromszáz hektáron kezdődött meg a Dunaújváros környéki termőföldeken az elmúlt napokban a búza aratása. A mennyiséggel idén nem lesz gondja a gazdáknak, ám a minőség okozhat némi fejtörést a termelőknek,

Aratási időszak

Aratási időszak

2016. július 02. (szombat)

A nyári aratási munkálatok 192 hektáron kezdődtek meg a városunk melletti termőföldeken. A hét elején lehullott csapadék ugyan félbeszakította a munkálatokat, a jó idővel azonban ismét munkába állhattak a munkagépek.

Aratáskezdő nap

Aratáskezdő nap

2016. június 29. (szerda)

Búza bokrosodjon, Zab szaporodjon! – mondja a népi rigmus, és ideje is a bokrosodásnak, hiszen Péter-Pál ünnepe van. Ez pedig hagyományosan a kenyérgabona aratásának kezdetét jelzi.

Már aratják a kukoricát is

Már aratják a kukoricát is

2015. október 03. (szombat)

Megkezdődött a kukorica betakarítása, mert az elmúlt napok kedvező időjárásának köszönhetően a talaj alkalmassá vált az aratásra. A munkálatokkal várhatóan 2 héten belül végeznek.

Csúszik az aratás

Csúszik az aratás

2015. szeptember 29. (kedd)

A hétvégi jelentős mennyiségű csapadék miatt nem tudták a tervezett időben megkezdeni a kukorica betakarítását. Amint az időjárási viszonyok lehetővé teszik, megkezdik az aratást. Jelenleg az őszi vetés előkészítési munkálatain dolgoznak.

Befejezték az aratást

Befejezték az aratást

2015. július 29. (szerda)

Befejeződött az aratás Dunaújvárosban. A termelők szerint jó minőségű lett a búza. Hektáronként átlagban 6 tonnát takarítottak be. A felvásárlási árak azonban még alacsonyak.

Aratóünnepen

Aratóünnepen

2015. június 27. (szombat)

Azon a reggelen a gazda letépett egy kalászt, kipergetett néhány szemet, egyik-másikat a körmével próbálta kettéroppantani. Sikerült. Ez már lisztes – mondta. Kiadta hát a parancsot: hétfőn kezdünk!

Késnek a munkálatok

Késnek a munkálatok

2014. november 21. (péntek)

Problémákat okoz a felázott talaj. Emiatt nagyban késnek a mezőgazdasági munkálatok Dunaújvárosban is. A kukorica még talpon áll, az őszi vetési munkálatok pedig stagnálnak. Az idei termés azonban bőséges.