Dunaújváros Hetilap

Gyalus Boglárka a szappankészítés mestere

2015. július 12. (vasárnap) 7:54 - doszerk

A helyi míves emberek közösségének egyik legújabb tagja. Gyalus Boglárka, az Őrangyal szappan kézműves manufaktúra kiötlője, megalapítója, tulajdonosa. Boglárka álma, hogy a háziasszonyok a tisztítószereiket és a kozmetikumokat is elkészítik majd a családjuk számára.

A grafikus és agrármérnök végzettségű, egykoron a gyógynövénykutatásban résztvevő hölggyel az életéről, terveiről és a szappankészítésről beszélgettünk.

- Hét-nyolc éve kezdtem ezt a tevékenységet, de nem is igazán a szappankészítést, hanem a natúr kozmetikumokét – meséli Boglárka. – A történetem is általános, ugyanis adódott egy bőrproblémám az arcomon, s kiderült, hogy nem használhatok kereskedelmi forgalomban lévő kozmetikumokat, mert azokban sok szintetikus anyag, tartósítószer, vegyi- és méreganyag van, amire érzékeny vagyok. Akkoriban nem sok lehetőség volt a választásra, s elkezdtem a neten keresztül tájékozódni, miként készíthetném el ezeket önmagamnak. Anno Gödöllőn végeztem az egyetemet, és szerencsémre az MTA Kutatóintézetében dolgoztam sokáig gyógynövénykutatóként, így volt előképzettségem, s alapanyag ismeretem. Eleinte saját célra készítettem a termékeimet, illetve önmagam szórakoztatására kísérletezgettem, egyfajta hobbiként, valamint ismerőseim számára éltem ki kreativitásomat, s készítettem ajándékokat. Aztán egyre több pozitív visszajelzést kaptam, s úgy döntöttem, hogy miért ne adhatnám át ezt a hasznos tapasztalatot és tudást másnak is, így több tanfolyamot is szerveztem.

- A különféle kozmetikumok és a szappanok készítését is oktatom a Tündér kondér Szappankészítő és Krémkeverő Műhelyemben. Az alap tanfolyam egy nap, ahol délelőtt az elmélet, délután a gyakorlat kerül sorra. Mindehhez írásos anyagokat, receptúrákat is adok, és szinte minden résztvevő a tanfolyam végén legalább egy kilogrammnyi szappant is elvisz.

Boglárka nagyon büszke arra, hogy a Lórántffy iskolában, tavaly decemberben 15 fő részére mintegy két hónapos képzést tartott. Ezt egyébként a helyi roma önkormányzat támogatta, hogy a munkanélküliek kezébe egy olyan tudást adjanak, amelyet hasznosítani tudnak. A tanfolyam sikerén felbuzdulva egyébként kettős cél fogalmazódott meg. A roma önkormányzat egy szappangyár létesítését tervezi, amely külföldi megrendelésekre gyártana szappanokat, míg Boglárka egy újabb iskolai tanfolyamot készít elő. Ez pedig már dupla kuriózum lesz, mert az országban az első iskolai keretek közötti szappankészítő tanfolyam az általa tartott volt. A résztvevők több technikát tanultak meg, a hideg- és a melegeljárás alapjait is elsajátították. A késztermékeket elvihették, elajándékozták, illetve egy kiállítást rendeztek belőlük.

S, hogy miért is jó saját magunknak készíteni a szappanokat, illatszereket és kozmetikumokat? Egyszerű a válasz.

- Egyrészt olcsóbb házilag előállítani, másrészt egy kiváló hobbi is, amellyel kiléphetünk a szürkeségből. Harmadsorban – s talán legfőképpen – egészségügyileg is indokolt. Csak egy érdekesség: a tanfolyamokon először azt tanítom meg, hogy a háztartásban lévő zsiradékokat hogyan hasznosíthatjuk újra. A hallgatók által hozott használt napraforgó olajtól kezdve a hússütésből visszamaradt zsíron át a megavasodott zsírig ugyanis mindent fel lehet használni, s ezzel nem csupán a pénztárcánkat kíméljük, hanem a környezetet is. Az így elkészült, mosógépi mosáshoz alkalmas mosószereknek ráadásul remek folttisztító hatásuk van.

Boglárka azonban még több trükköt tud, s ezeket is megosztja. Nem véletlen, hogy ő már szinte semmilyen tisztítószert és kozmetikumot sem vásárol a boltokban.

- A családom részére szinte bármilyen terméket előállítok. A szappan alapú samponon keresztül a tisztítószerekig, amelyek mind a testünk tisztítására, mind a ruháink és lakhelyünk tisztítására alkalmasak. S még egy érdekesség: gépi mosogatásra egyébként is csak szódabikarbóna és citromsav kell. Nagyjából 150 féle terméket készítek el önmagunknak. Hihetetlennek tűnhet, de a sminken keresztül a testápolón át a napozószerekig. Az az álmom, hogy egyszer eljutunk majd odáig, hogy a háziasszonyok nem csak az ételt készítik el a családjuknak, hanem a kozmetikumokat is, amiket használnak.

Persze, amíg Boglárka eddig eljutott, az sem volt zökkenőmentes. Az egyik legemlékezetesebb példát éppen a férje produkálta.

- Emlékszem, már eladásra készítettem termékeket, amikor hazajött a férjem, s boldogan újságolta, hogy milyen szenzációs akciót fogott ki, mert két szappant vett egy áráért… Azt hittem, megüt a guta! – mondja, s nevet. A másik véglet az volt, amikor a kislányom táborba indult volna, de éppen elfogyott a saját készítésű fogkrémünk. Ő pedig addig nem volt hajlandó elindulni, amíg nem készítettem egy újabb adagot, mert már ebben a szellemben nőtt fel, s nem volt hajlandó elvinni a régebbről megmaradt bolti fogkrémet. Kamaszként a fiam is el-elcsábult egy-egy pazar illat után, de én is kevertem illóolajakat a kozmetikumaimba, s lassan-lassan visszatért a termékeimhez. Neki például a samponok váltak be rendkívüli módon.

Aztán Boglárka az illóolajokról mesél, illetve a szappanjai hatásáról, illetve a kereskedelemben kapható kozmetikumok mellékhatásairól, majd a terveiről.

- Kevésbé ismert, de sok betegséget indítanak el rossz kozmetikumok, amelyek felszívódnak a bőrön keresztül. Az Alzheimer kórtól kezdve a fogak betegségéig. A flouridokat például – amely a fogkrémekben van – be kellene tiltani, ugyanis 62 enzimet blokkolnak. Aztán az illatoknak is komoly szerepük van, hiszen belélegezve egyből az agyba jutnak. Ezért is van alapja az aromaterápiának. Jómagam fokozottan ügyelek rá, hogy csak természetes alapanyagokat használjak fel. Terveim között szerepel, hogy babaápolási termékeket is készítsek és forgalmazzak, mert azt látom, hogy sok kisbaba bőrét teszik tönkre, ugyanis nincsenek tisztában az emberek azzal, hogy milyen szereket használnak, ártva ezzel az egészségüknek. Előbb azonban a meglévő termékpalettát kell megfelelően menedzselnem. Ezért is csatlakoztam a Míves emberek csoportjához. Ez egy remek közösség, akik segítik egymást. Természetesen viszonteladókat, forgalmazókat is folyamatosan keresek. S szívesen készítenék termékeket egy fodrászatba is, ahol csak természetes készítményekkel dolgoznának.

Persze azért ez egyelőre a jövő. Egyelőre a szappanokat kell megismertetni és elfogadtatni az emberekkel. Piacképesnek viszont nem is oly egyszerű lenni. Mindenki jó minőséget szeretne, de minél olcsóbban. Ez pedig gyakran paradoxon.

- Próbálok olcsón kalkulálni, de a hivatalos árusításnál sok költség rárakódik a termékekre. (Munkabér, tb, műhely és stand bérleti díja, az engedélyeztetési eljárások költsége, stb.) Ezért igyekszem nagy tételben vásárolni, illetve az olcsóbb helyekről beszerezni az alapanyagokat. A természetes alapanyagok jóval drágábbak, mint a szintetikusak. Aztán az az sem köztudott, hogy minden egyes termékre külön engedély kell. Igazából nem is az eljárás a drága, hanem az ahhoz tartozó procedúra. A termékeket mikrobiológiai vizsgálatnak kell alávetni, s ezt évente meg kell ismételni, s a dokumentációt ismét benyújtani. Aztán a fogyasztóvédelemnek is meg kell felelni. Ez azért nehézkes, mert a szappankészítéshez elengedhetetlen a lúgoldás. Ehhez víz szükségeltetik, ami ezután folyamatosan párolog. Így amikor felszeleteljük a szappant, még 5-10 grammal nehezebb, mint amikor tömörödöttebb. Jelenleg tizenegyféle szappant készítünk, a csokis-mákoson keresztül a só szappanig. A csokis készítményekben igazi holland kakaópor kerül, míg utóbbiba, többek közt, himalájai só.

A Tündér kondérban, Boglárka műhelyében, háromféle eljárással készülnek szappanok. Ezek egyike a nagyanyáink idejében is alkalmazott eljárás, amikor üstökben, kondérokban napokig készült a szappan, s amikor még a lúgot is ők készítették hamuból. Ennek hátránya, hogy 4-5 hét a termék érési ideje. Ezt formákba öntve, kihűlést követően lehet szeletelni. A meleg eljárással (magas hőmérsékleten) készült szappanok azonnal használhatók, csak éppen néhány órára meleg dunsztba kell tenni ezeket, mint a lekvárokat, befőtteket, mert lassan kell lehűlniük. A harmadik eljárásban sütiszappanok készülnének, de ezek inkább dísztárgyként funkcionálnak, s erre kicsi az igény. A bőrére, testi épségére azonban szinte mindenki vigyáz. Ezért is adta Boglárka maguknak az Őrangyal Szappan márkanevet.

- Nagyon szeretem az angyalokat, s nem tagadom, hiszek is bennük. Azt gondolom, hogy vannak láthatatlan segítőink. Innen ered a márkanevünk. Igaz, eleinte a Bőrangyal szóban gondolkodtam, de a bőregér és Batman hatására elvetettem ezt az ötletet. Ám egy jó termék lehet a bőrünk őre, s vigyázhat ránk, akár az angyalok. Kívánom, hogy segítsenek meg mindannyiunkat!

Szóládi Zoltán

A rovat további hírei: Közélet

Csak előre: a Bartók gárdája is segít, ha kell

Csak előre: a Bartók gárdája is segít, ha kell

2020. április 02. (csütörtök)

Első körben az intézmény két kisbuszát a szállítási feladatokra, de ha kell, 25 dolgozó "élő erejét" is felajánlotta  Bartók Kamaraszínház az önkormányzat támogató programjának. Világ az egész színház a hajtás után a hajtás után.

DVCSH: üzemszünet pénteken

DVCSH: üzemszünet pénteken

2020. április 02. (csütörtök)

Csőtörés miatt több helyen is szünetel a fűtés és melegvíz szolgáltatás pénteken.

A kereskedelmi dolgozók munkáját méltatta a polgármester

A kereskedelmi dolgozók munkáját méltatta a polgármester

2020. április 02. (csütörtök)

Sokszoros nyomás nehezedik a kereskedelmi dolgozók vállára a nehéz napokban, helytállásukért pedig mindannyian hálásak lehetünk, hangsúlyozta az INTERSPAR áruházban tett látogatásán Pintér Tamás. 

Bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban segítenek

Bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban segítenek

2020. április 01. (szerda)

Sikerrel startolt a támogató program, mintegy 20 segítő indult ma el a Városházáról, hogy segítséget nyújtson a 70 év feletti dunaújvárosiaknak a bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban.  Cserébe kérik: maradjanak otthon!

Új géppel kátyúznak a város útjain

Új géppel kátyúznak a város útjain

2020. április 01. (szerda)

A járványhelyzet különleges intézkedéseket követel, az élet azonban nem állt meg: a kátyúzás új módjáról – és új gépéről – tudósított a város hivatalos honlapja. 

Vöröskereszt: nagyon várják a véradókat!

Vöröskereszt: nagyon várják a véradókat!

2020. március 31. (kedd)

Új információs oldalt indított a Magyar Vöröskereszt, és a járványveszély időszakában is várja a véradókat  a dunaújvárosi területi szervezet. Összeállításunk az aktuális donortoborzó mellett a legfontosabb tudnivalókra fókuszál.

Fertőtlenítés, tájékoztatás, figyelmeztetés

Fertőtlenítés, tájékoztatás, figyelmeztetés

2020. március 30. (hétfő)

Naponta fertőtlenítik a város köztereinek forgalmasabb pontjait a DVG munkatársai, adta hírül a város hivatalos weboldala. A hír mellé egy figyelmeztetés társul!