A főiskola minden feltételnek megfelel, hogy egyetemmé válhasson

Pálinkás István - 2015. október 10. 16:35

Új intézménytípus jön létre az új felsőoktatási törvényben. Az Alkalmazott Tudományok Egyetemének megvalósításáról a Dunaújvárosi Főiskola szenátusa és menedzsmentje is kinyilvánította azt a szándékát, hogy szeretnék az intézményi munkát ennek az átminősítésnek a szellemében folytatni.

Dr. habil András István, a főiskola rektora jelentős támogatói körről is beszámolt:

-Kezdeményezésünk mögött határozott szakmai, regionális, vállalati támogatók sorakoztak fel. Egyeztetve a felsőoktatási államtitkársággal, Dr. Palkovics László államtitkár úrral és Dr. Solti Péter miniszteri biztos úrral személyesen többször is, a törvényjavaslatba bekerült, hogy jövő év január elsejétől a főiskola Alkalmazott Tudományok Egyetemeként működjön tovább.

Mik a feltételei az Alkalmazott Tudományok Egyetemévé válásnak?

Öt feltételt kell teljesítenünk. Először is rendelkezni kell megfelelő számú mesterszakkal. Rendelkezünk. Ezen kívül működtetnünk kell Tudományos Diákkört. Működik és nagyon szép sikereket érnek el hallgatóink. Feltétel, hogy képzéseink egy részét képesek legyünk idegen nyelven folytatni. Külföldi hallgatóink száma növekszik, gyakorlatilag minden szakunkon képesek vagyunk angol nyelven folytatni képzéseinket. Oktatónk legalább 45 százalékának rendelkeznie kell tudományos fokozattal, ez a mutatószám évek óta meghaladja az 50%-ot intézményünkben. Végezetül pedig, hogy legalább két szakon indítsunk duális képzést. Megtettük. Emellett egy duális projektünk éppen folyamatban van a MÁV-csoporttal, a GYSEV Zrt-vel és a Rail Cargo Hungária Zrt-vel. Tehát az egész magyarországi pályaszakaszra hatással lévő cégekkel készítjük elő a további duális képzések indítását. Az önértékelést elvégeztük, államtitkár úr az Oktatási Hivatallal együtt megvizsgálja a kérdéskört. Azt gondolom, hogy a törvényjavaslat szövege biztató a jövőre nézve. Ne feledjük persze, hogy hátra van még a parlamenti szavazás.

Emelkedni fog a 280 pont a felvételi ponthatárban?

Bízunk benne, hogy nem fog emelkedni. Összeállítottunk egy szakmai anyagot azzal kapcsolatban, hogy mit jelentene az amúgy is magas ponthatár további emelése. Abban az esetben különösen rosszul érintené a mérnökképző intézményeket, ahol a matematika felvételi tárgy, ha a hallgatók a matematika érettségin nem szerepelnének jól. Ahhoz, hogy a bekerüléshez szükséges minimum pontszámot (280) elérje valaki, legalább 70 százalékos matematika érettségit kell produkálnia. Ez egy nagyon komoly felkészültséget jelent. Ebben az évben 43 százalék volt az átlagos eredmény a matematika érettségin. Kevesen jutottak be a felsőoktatásba a mérnökszakokra, mert a hetven százalék nagyon magas. Ha ezt tovább emelik, s megint beköszönt egy olyan matematikai érettségi, amin az érettségizők nem lesznek kellően sikeresek, akkor a felsőoktatásba való bekerülés a preferált műszaki-informatikai területeken kritikussá válhat. Ugyanakkor hozzáteszem, hogy jelenleg is dolgozunk olyan munkacsoport felállításán, ahol esetünkben a Bánki Donát Szakközépiskola kollégáival kidolgozzuk azt a közös megoldást, hogyan tudjuk a hallgatókat a matematikai sikerességre felkészíteni. Megnézzük azokat a kritikus pontokat még informatikából, fizikából is, amiket mindenképpen sikerrel kell teljesíteni a főiskolára való bejutáshoz. Bocsánat, nem a főiskolára, hanem a reményeink szerint 2016. január elsejétől a Dunaújvárosi Egyetemre való bejutáshoz.

A rovat további hírei: Oktatás

Rangos életműdíjat érdemelt Lukács János

Rangos életműdíjat érdemelt Lukács János

2024. ápr. 23.

A rajztanítás, vizuális nevelés terén elért eredményeiért a Magyar Rajztanárok Országos Egyesülete (MROE) elismerését, az Alma-díjat vehette át a napokban Lukács János, az Arany János Általános Iskola nyugalmazott oktatója. Szeretettel gratulálunk!

DSTV: harmónia a Waldorf iskolában

DSTV: harmónia a Waldorf iskolában

2024. ápr. 21.

Tartalmas előadássorozatnak adott otthont a Waldorf iskola a napokban, derül ki a DSTV összegzéséből. A Harmóniában Minden Nap című rendezvényen többek között a család, az egészség kérdéseivel foglalkoztak. Hangkép.

DSTV: csodamesék az óvodásoktól

DSTV: csodamesék az óvodásoktól

2024. ápr. 20.

A témáról már olvashattak, most itt a DSTV összegzése: különleges seregszemle helyszíne volt a Csillagvirág Tagóvoda. Több mint két évtizedes hagyományt folytattak a költészet napjára időzítve – 10 tagóvoda résztvevői meséltek a városi találkozón, csodavilágot varázsolva!

DSTV: óvodai nyílt napokat tartottak

DSTV: óvodai nyílt napokat tartottak

2024. ápr. 10.

Az ismerkedés és a megismerés nagyon fontos állomásai voltak a Dunaújvárosi Óvoda tagintézményeiben tartott foglalkozások, derül ki a DSTV összegzéséből. Várhatóan 320-340 kisgyermek kerül ősztől a rendszerbe. Hangkép.

DSTV: a görögkatolikus iskola is várja a nebulókat

DSTV: a görögkatolikus iskola is várja a nebulókat

2024. ápr. 09.

Minden oktatási intézmény igyekszik bemutatkozni a leendő elsősök és szüleik számára, hogy amint aktuális lesz a beiratkozás, már ne legyen kétsége senkinek afelől, hogy jól döntött. Ennek apropóján látogatott a DSTV stábja a Szent Pantaleimon iskolába. Hangkép.

DSTV: négy felvonás a Petőfiben

DSTV: négy felvonás a Petőfiben

2024. ápr. 03.

Idén is várta a leendő elsősöket és szüleiket a Petőfi Sándor Általános Iskola, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézmény vezetése és kollektívája négy részből álló programsorral rukkolt ki a beiskolázás előtt. Hangkép.

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

2024. már. 26.

Nagyszabású és rendhagyó megemlékezésről számol be a DSTV összeállítása. A Petőfi Sándor Általános Iskola közösségének közelmúltban tartott gálaműsorán mintegy 250 diák lépett közönség elé a KULTIK Moziban. Hangkép.