Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Cselszövő

doszerk - 2015. október 14. 10:34

Tarjányi Péter és Dosek Rita népszerű történelmikalandregény-sorozatának második részében ismét megdöbbentő összefüggésekről rántja le a leplet: a Forradalmárból megismert Eszterházy grófra és Ritter nyomozóra az első világháború éveiben újabb megbízatások várnak.

Az 1918. július 16-áról 17-ére virradó éjjel a Romanov-családot kivégző különleges osztag névsorában szerepel egy név, Nagy Imréé. Vajon ez a Nagy Imre az a Nagy Imre-e, aki végül az 1956-os forradalom mártír miniszterelnökeként vonult be a magyar történelembe?

Az Osztrák–Magyar Monarchiával szemben, nemzeti alapon szerveződött haderő, a Csehszlovák Légió tagjai az 1917. októberi orosz forradalmat követően megállapodtak a bolsevikokkal a légiós egységek Szovjet-Oroszországból való kivonásáról. A Monarchia joggal tartott a Szibérián keresztül nyugatra induló több tízezer fős légiótól. A támadást sikerült megakadályozni, de mi köze volt ehhez a magyar hírszerzésnek és a cári birodalom 8 vagonnyi aranytartalékának?

A Lenin félreállítására szőtt terveihez Sztálin a németeket is felhasználta, titkos alkujuk pedig Magyarországra nézve is súlyos következményekkel járt. Hogyan esett Magyarország területi egysége titkos nagyhatalmi játszmák áldozatául, és Németországnak miért volt oka félelemre a trianoni döntés kapcsán?

Allen Dullest, a CIA későbbi igazgatóját a „20. századi kémkedés elegáns megtestesítőjeként” tartják számon. De ki volt valójában ez a nyugalmat és erőt sugárzó, karizmatikus személyiség, és milyen szerepet játszott az első világháború éveiben kitört európai forradalmakban? A Cselszövő mindenre választ ad!

Európa lángokban áll. Lenin hatalomra segítése kétélű fegyvernek bizonyult. Eszterházy gróf és Ritter nyomozó menekülni kényszerülnek, sarkukban orosz fejvadászokkal és egy német kivégzőosztaggal. Európán átívelő őrült hajsza kezdődik, amelynek során orvgyilkosok és kémek, hataloméhes politikusok és áruló katonák sorfala között két magyar igyekszik végrehajtani a rájuk bízott feladatot, de vajon sikerülhet-e nekik…? A várva várt béke egyre távolabbinak tűnik, és az Osztrák−Magyar Monarchia két mesterkémjének nemcsak üldözőikkel, hanem a kialakuló új világrend zsarnokaival is le kell számolniuk.

Léteznek-e jó és rossz döntések, vagy a világ sorsa eleve elrendeltetett? Átírható-e a jövő, ha tudjuk, kik döntenek róla? Feláldozható-e a szabadság az igazság oltárán?

Tarjányi Péter és Dosek Rita a népszerű Elhallgatott évszázad-trilógia második kötetében ismét a XX. századi történelem egy sokat vitatott korszakát írja meg kalandregényként, de történelmileg pontos és hiteles ábrázolással.

Tarjányi Péter rendőrségi és biztonságpolitikai szakértő, üzletember és író, aki több mint 7 évig dolgozott a Magyar Rendőrség Különleges Szolgálatánál. Számos kiképzést vezetett háborús övezetekbe induló speciális egységeknek.

Dosek Rita végzettségét tekintve építőmérnök, de szerzőtársának köszönhetően részt vett speciális katonai és rendőri felkészítésekben is. Első közös munkájuk A Balkán Angyalai című kétrészes történelmi kalandregény volt, ami már az Egyesült Államokban is sikert aratott. Könyveiket angol, spanyol és héber nyelvre is lefordították. A Cselszövő immár a hetedik közös könyvük.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!