Birkózás: ösztönző megállapodás

2015. november 30. (hétfő) 16:32 - Pálinkás István

Az egész magyar birkózósport profitálhat abból a stratégiai megállapodásból, melyet Németh Szilárd szövetségi elnök kötött meg a Nemzetstratégiai Kutatóközpont vezetőjével.

Stratégiai megállapodást írt alá néhány napja Németh Szilárd a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, valamint Szász Jenő a Nemzetstratégiai Kutatóközpont vezetője. Németh Szilárd hangsúlyozta, hogy a birkózás a harmadik legeredményesebb sportág az olimpiai sportágak között, továbbá a nemzetegyesítés terén fontos, hogy a csonka határainkon kívül rekedt magyar birkózóegyesületek versenyzői is szerepeljenek a magyar bajnokságban. Ehhez gratulált többek között levélben Mátyás Gábor is a DSE ügyvezető elnöke:
- Örömmel vettük, hogy a Birkózó Szövetség egy stratégiai megállapodást kötött. Gratuláltam elnök úrnak, s azt kívántam neki, hogy a magyar birkózósport jövőjét szolgálja majd ez az együttműködés.

A birkózásban nincsenek határok, Magyarországon ez egy nagycsalád, s ebbe azok is beletartoznak, akik önhibájukon kívül, jó néhány évvel ezelőtti átrendeződést követően nem Magyarországon élnek. Ettől még magyarok! A határon túl nagyon komoly és erősen jól működő szakosztályok vannak, ahol kiváló versenyzőket nevelnek. Ha őket bevonjuk elnök úr szerinti elgondolás alapján a vérkeringésbe, akkor azt hiszem, az egész magyar birkózás erősödni fog.
- A most felnövő birkózóinkat is ösztönözheti mindez?
- Mindenféleképpen, hiszen azt tudni kell, hazánkban az elmúlt két évtizedben nagyot csökkent a versenyzők száma. Ez a vérfrissítés abszolút jót tesz a rivalizációnak. Ezzel súlycsoportonként nő meg a versenyzői létszám, ami minőségi változást fog hozni.
- A dunaújvárosi birkózók is belakták az új csarnokot?

- A Gurics György Birkózócsarnokban március óta eltelt időszakban rengeteg minden történt. Nagyon jól érezzük magunkat, már két edzőtábort rendeztünk. Centrum-edzőtábort, ahol jelentős számú versenyző űzte naponta a birkózást és több egyesületet hívtunk meg. Naponta használjuk, s haladunk a további használatba veendő helyiségek átalakításával. Birkózásra alkalmassá tesszük ezeket, végre van otthonunk! Versenyzők, edzők jól érzik magukat, s ide már büszkén hívhatjuk a palántákat is. Minden évben nagy feladat, hogy az iskolákat megszólítsuk. A Centrum adta lehetőségeket kihasználva az Arany János iskolával olyan együttműködési megállapodást kötöttünk, ami a mindennapos testnevelést összeköti a birkózósporttal. A helyszűkében lévő iskola örült a felajánlásunknak, hogy a birkózóteremben testnevelésórákat lehet tartani. Az alsó tagozatosoknál pedig bizonyos testnevelésórákon a birkózás alapjait is oktatjuk.

A rovat további hírei: Sport

Nagy lehetőség előtt!

Nagy lehetőség előtt!

2019. december 11. (szerda)

A holland első osztályban szereplő Twente korosztályos csapatánál szerepel próbajátékon a Dunaújváros PASE labdarúgóinak fiatal tehetsége, Kovács Barnabás.

Birkózással emlékeztek

Birkózással emlékeztek

2019. december 11. (szerda)

A Gurics György BDSE birkózóinak végső sikerét hozta Mezőfalván megrendezett Majosházi István Emlékgála.

Győzelem a fővárosban

Győzelem a fővárosban

2019. december 10. (kedd)

Hullámzó játékkal aratott négygólos sikert a junior válogatott elleni fővárosi mérkőzésen a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt csapata.

Szép eredmények Seregélyesen

Szép eredmények Seregélyesen

2019. december 10. (kedd)

Több dobogós helyezésnek is örülhettek a Danubius KSE tollaslabdázói a Seregélyesen megrendezett országos ranglista versenyen.

Négy dunaújvárosi a válogatottban

Négy dunaújvárosi a válogatottban

2019. december 10. (kedd)

Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta és Vályi Vanda is bekerült a magyar női vízilabda válogatott Európa-bajnokságra készülő bő keretébe.

Nyílt edzéssel segített az RBC

Nyílt edzéssel segített az RBC

2019. december 09. (hétfő)

Nagy sikerrel zárult a Rácalmási Boot Camp közösség november 24-én megrendezett jótékonysági edzése: résztvevőként és nézőként is sokan voltak kíváncsiak a sporteseménye.

Foci és jótékonyság a sportcsarnokban

Foci és jótékonyság a sportcsarnokban

2019. december 09. (hétfő)

A labdarúgás mellett a jótékonyságé volt a főszerep a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség hagyományos tornáin, a Mikulás Kupán és az Adventi Foci Kupán.