Birkózás: ösztönző megállapodás

2015. november 30. (hétfő) 16:32 - Pálinkás István

Az egész magyar birkózósport profitálhat abból a stratégiai megállapodásból, melyet Németh Szilárd szövetségi elnök kötött meg a Nemzetstratégiai Kutatóközpont vezetőjével.

Stratégiai megállapodást írt alá néhány napja Németh Szilárd a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, valamint Szász Jenő a Nemzetstratégiai Kutatóközpont vezetője. Németh Szilárd hangsúlyozta, hogy a birkózás a harmadik legeredményesebb sportág az olimpiai sportágak között, továbbá a nemzetegyesítés terén fontos, hogy a csonka határainkon kívül rekedt magyar birkózóegyesületek versenyzői is szerepeljenek a magyar bajnokságban. Ehhez gratulált többek között levélben Mátyás Gábor is a DSE ügyvezető elnöke:
- Örömmel vettük, hogy a Birkózó Szövetség egy stratégiai megállapodást kötött. Gratuláltam elnök úrnak, s azt kívántam neki, hogy a magyar birkózósport jövőjét szolgálja majd ez az együttműködés.

A birkózásban nincsenek határok, Magyarországon ez egy nagycsalád, s ebbe azok is beletartoznak, akik önhibájukon kívül, jó néhány évvel ezelőtti átrendeződést követően nem Magyarországon élnek. Ettől még magyarok! A határon túl nagyon komoly és erősen jól működő szakosztályok vannak, ahol kiváló versenyzőket nevelnek. Ha őket bevonjuk elnök úr szerinti elgondolás alapján a vérkeringésbe, akkor azt hiszem, az egész magyar birkózás erősödni fog.
- A most felnövő birkózóinkat is ösztönözheti mindez?
- Mindenféleképpen, hiszen azt tudni kell, hazánkban az elmúlt két évtizedben nagyot csökkent a versenyzők száma. Ez a vérfrissítés abszolút jót tesz a rivalizációnak. Ezzel súlycsoportonként nő meg a versenyzői létszám, ami minőségi változást fog hozni.
- A dunaújvárosi birkózók is belakták az új csarnokot?

- A Gurics György Birkózócsarnokban március óta eltelt időszakban rengeteg minden történt. Nagyon jól érezzük magunkat, már két edzőtábort rendeztünk. Centrum-edzőtábort, ahol jelentős számú versenyző űzte naponta a birkózást és több egyesületet hívtunk meg. Naponta használjuk, s haladunk a további használatba veendő helyiségek átalakításával. Birkózásra alkalmassá tesszük ezeket, végre van otthonunk! Versenyzők, edzők jól érzik magukat, s ide már büszkén hívhatjuk a palántákat is. Minden évben nagy feladat, hogy az iskolákat megszólítsuk. A Centrum adta lehetőségeket kihasználva az Arany János iskolával olyan együttműködési megállapodást kötöttünk, ami a mindennapos testnevelést összeköti a birkózósporttal. A helyszűkében lévő iskola örült a felajánlásunknak, hogy a birkózóteremben testnevelésórákat lehet tartani. Az alsó tagozatosoknál pedig bizonyos testnevelésórákon a birkózás alapjait is oktatjuk.

A rovat további hírei: Sport

Hogyan sportoljunk a kánikulában?

Hogyan sportoljunk a kánikulában?

2020. július 05. (vasárnap)

Ezen a héten erről faggattuk Dóczi Zsuzsit, ő mit javasol. Mozogjunk, vagy sem?

Idén is lesz birkózó-vb

Idén is lesz birkózó-vb

2020. július 05. (vasárnap)

A nemzetközi szövetség (UWW) szombati döntése értelmében év végén idén rendhagyó módon megtartják a birkózó-világbajnokságot.

Véghajrá előtt a kupában

Véghajrá előtt a kupában

2020. július 04. (szombat)

A Tízpróbások és az SZP-Asztalos együttesei jutottak be a Dunaújváros Kupa fináléjába.

Hosszú Katinka a legértékesebb magyar sportoló

Hosszú Katinka a legértékesebb magyar sportoló

2020. július 04. (szombat)

A Forbes magazin magyar kiadásának felmérése alapján továbbra is, immár hatodik éve a háromszoros olimpiai bajnok úszó, Hosszú Katinka a legértékesebb magyar sportoló.

Nem hibáztak az esélyesek

Nem hibáztak az esélyesek

2020. július 03. (péntek)

A Multisteel Hungary nagyon sima, míg a Ködi Generál szoros meccset nyert meg a Dunaújváros Kupa rájátszásának csütörtöki fordulójában.

Magyarország Eb-selejtezőt rendezhet

Magyarország Eb-selejtezőt rendezhet

2020. július 03. (péntek)

A Magyar Röplabda Szövetség a férfiaknál és a nőknél is házigazdája lesz az Európa-bajnoki selejtezők egyik csoportkörének.

Véghajrához közeledve

Véghajrához közeledve

2020. július 02. (csütörtök)

Nem tudott nyerni negyedosztályú vetélytársa ellen a Gyalog Galopp gárdája a Dunaújváros Kupa szerda esti fordulójában.