Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Nézünk, mint a moziban: Fekete mise

Vass Ádám - 2015. november 13. 14:24

Jó ideje vártunk már erre, de Johnny Depp végre visszatért. Az utóbbi évek szerencsétlen szerepvállalásai után újra remek alakítást láthatunk tőle.

A Fekete mise egy tipikus film a szervezett bűnözésről, annak minden elemével, a sztori azonban igaz történetet dolgoz fel, méghozzá a dél-bostoni környék rettegett alvilági figuráját középpontba állítva, James "Whitey" Bulgert (Johnny Depp). Jimmy Bulgert 1975-ben környékezte meg az FBI, és a szövetségieknél dolgozó gyerekkori barátja, John Connolly (Joel Edgerton), hogy besúgóként működjön közre és segítsen felszámolni a maffiát és a szervezett bűnözést a városban, cserébe ők nem szólnak bele az ügyeibe. Ez az egyezség két évtizeden át viszonylag jól működött, mialatt Bulger hatalma egyre csak nőtt, riválisait pedig kivonta a forgalomból az FBI. Később ez az együttműködés egyre kényelmetlenebbé vált mindenki számára, Bulgert kivéve. Öccse, Billy (Benedict Cumberbatch), az állam szenátoraként igyekszik bátyja ügyeiből kimaradni, az FBI pedig egyre nagyobb nyomást gyakorol Connolly ügynökre, hiszen jóformán semmit sem tudnak felmutatni azon kívül, hogy egy bűnözőből alvilági vezért csináltak. 1995-ben azonban összedől a kártyavár és bekövetkezik a mindenki számára elkerülhetetlen bukás.

A nézők, és jól láthatóan maga Johnny Depp is beleunt a Bolond Kalaposhoz, és Jack Sparrow-hoz hasonló figurák szerepébe, és bár a fél kiló smink itt is megvan, a drámai, valós személyiség fegyelemre ösztönözte a színészt és mindent beleadott az alakításba, ami ha Oscar szobrot valószínűleg nem is jelent majd, de talán a jelölés összejöhet és reméljük az jelzésértékű lesz számára arra nézve, milyen szerepeket is kéne előnyben részesítenie.

„Whitey” Bulger szerepében ugyanis néha egészen félelmetes, vérfagyasztó és nyugtalanító az egész megjelenése és jéghideg tekintete. De a filmben nem csak az ő alakítása érdemel elismerést, hanem a másik két főszereplő, Joel Edgerton és a kicsit kevesebbet szereplő Benedict Cumberbatch is. Amikor hármójuk közül legalább kettő egy jelenetben szerepel, azokat nyugodtan nevezhetjük a film csúcspontjainak, nélkülük sokkal kevésbé lenne élvezetes a film, annak ellenére, hogy a sztori feszes, a látvány és a hangulat magával ragadó és remekül sikerült megragadni a kor szellemiségét is. Sajnos a film zenéjével azonban Junkie XL nem alkotott olyan maradandót, mint azt tette a negyedik Mad Max film esetében. A magasabb korhatár besorolás teljesen indokolt, a hasonló filmekben szokásos véres leszámolásokból és a spiclik kiiktatását bemutató jelenetekből bizony akad bőven. És újfent bebizonyosodott, hogy mi magyarok mennyivel választékosabban tudunk káromkodni ellentétben az angolokkal: ha a filmben nem hallani legalább százötvenszer az „F” betűs angol szitokszó akkor egyszer sem.

Leginkább David Fincher Zodiákusa és Martin Scorsese Casinoja juthat eszünkbe a film alatt, előbbi a rendkívüli tárgyilagossága és a megtörtént események legvalósághűbb ábrázolása miatt, utóbbi pedig az alvilági vezér felemelkedése és törvényszerű bukásának bemutatása miatt. Azonban a film rendezője, Scott Cooper sem Fincher, sem Scorsese zsenijével nem rendelkezik, így marad egy átlagosnál sokkal jobb bűnügyi-életrajzi film remek alakításokkal.

Értékelésünk: 10/7

Fekete mise (Black mass) [16]

Színes, feliratos, amerikai akciófilm

Bemutató: 2015. november 12.

Hossz: 122 perc

Szereplők: Johnny Depp (James „Whitey” Bulger), Joel Edgerton (John Connolly), Benedict Cumberbatch (Billy Bulger), Kevin Bacon (Charles McGuire), Dakota Johnson (Lindsey Cyr)

Rendező: Scott Cooper

Zene: Junkie XL

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!