Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Nézünk, mint a moziban: Fekete mise

2015. november 13. (péntek) 14:24 - Vass Ádám

Jó ideje vártunk már erre, de Johnny Depp végre visszatért. Az utóbbi évek szerencsétlen szerepvállalásai után újra remek alakítást láthatunk tőle.

A Fekete mise egy tipikus film a szervezett bűnözésről, annak minden elemével, a sztori azonban igaz történetet dolgoz fel, méghozzá a dél-bostoni környék rettegett alvilági figuráját középpontba állítva, James "Whitey" Bulgert (Johnny Depp). Jimmy Bulgert 1975-ben környékezte meg az FBI, és a szövetségieknél dolgozó gyerekkori barátja, John Connolly (Joel Edgerton), hogy besúgóként működjön közre és segítsen felszámolni a maffiát és a szervezett bűnözést a városban, cserébe ők nem szólnak bele az ügyeibe. Ez az egyezség két évtizeden át viszonylag jól működött, mialatt Bulger hatalma egyre csak nőtt, riválisait pedig kivonta a forgalomból az FBI. Később ez az együttműködés egyre kényelmetlenebbé vált mindenki számára, Bulgert kivéve. Öccse, Billy (Benedict Cumberbatch), az állam szenátoraként igyekszik bátyja ügyeiből kimaradni, az FBI pedig egyre nagyobb nyomást gyakorol Connolly ügynökre, hiszen jóformán semmit sem tudnak felmutatni azon kívül, hogy egy bűnözőből alvilági vezért csináltak. 1995-ben azonban összedől a kártyavár és bekövetkezik a mindenki számára elkerülhetetlen bukás.

A nézők, és jól láthatóan maga Johnny Depp is beleunt a Bolond Kalaposhoz, és Jack Sparrow-hoz hasonló figurák szerepébe, és bár a fél kiló smink itt is megvan, a drámai, valós személyiség fegyelemre ösztönözte a színészt és mindent beleadott az alakításba, ami ha Oscar szobrot valószínűleg nem is jelent majd, de talán a jelölés összejöhet és reméljük az jelzésértékű lesz számára arra nézve, milyen szerepeket is kéne előnyben részesítenie.

„Whitey” Bulger szerepében ugyanis néha egészen félelmetes, vérfagyasztó és nyugtalanító az egész megjelenése és jéghideg tekintete. De a filmben nem csak az ő alakítása érdemel elismerést, hanem a másik két főszereplő, Joel Edgerton és a kicsit kevesebbet szereplő Benedict Cumberbatch is. Amikor hármójuk közül legalább kettő egy jelenetben szerepel, azokat nyugodtan nevezhetjük a film csúcspontjainak, nélkülük sokkal kevésbé lenne élvezetes a film, annak ellenére, hogy a sztori feszes, a látvány és a hangulat magával ragadó és remekül sikerült megragadni a kor szellemiségét is. Sajnos a film zenéjével azonban Junkie XL nem alkotott olyan maradandót, mint azt tette a negyedik Mad Max film esetében. A magasabb korhatár besorolás teljesen indokolt, a hasonló filmekben szokásos véres leszámolásokból és a spiclik kiiktatását bemutató jelenetekből bizony akad bőven. És újfent bebizonyosodott, hogy mi magyarok mennyivel választékosabban tudunk káromkodni ellentétben az angolokkal: ha a filmben nem hallani legalább százötvenszer az „F” betűs angol szitokszó akkor egyszer sem.

Leginkább David Fincher Zodiákusa és Martin Scorsese Casinoja juthat eszünkbe a film alatt, előbbi a rendkívüli tárgyilagossága és a megtörtént események legvalósághűbb ábrázolása miatt, utóbbi pedig az alvilági vezér felemelkedése és törvényszerű bukásának bemutatása miatt. Azonban a film rendezője, Scott Cooper sem Fincher, sem Scorsese zsenijével nem rendelkezik, így marad egy átlagosnál sokkal jobb bűnügyi-életrajzi film remek alakításokkal.

Értékelésünk: 10/7

Fekete mise (Black mass) [16]

Színes, feliratos, amerikai akciófilm

Bemutató: 2015. november 12.

Hossz: 122 perc

Szereplők: Johnny Depp (James „Whitey” Bulger), Joel Edgerton (John Connolly), Benedict Cumberbatch (Billy Bulger), Kevin Bacon (Charles McGuire), Dakota Johnson (Lindsey Cyr)

Rendező: Scott Cooper

Zene: Junkie XL

A rovat további hírei: Kultúra

Bartók: nyári színház a ligetben

Bartók: nyári színház a ligetben

2020. július 03. (péntek)

Három előadást láthatnak a Bartók liget programsorozatában a nyár folyamán a színházbarátok. Elsősorban az elmaradt előadásokat pótolják a liget színpadán., a Petőfi Művészeti Liget rendezvényeit az idei évben nem szervezi meg a teátrum, ám a jövő évben mindenképpen számíthatnak majd szabadtéri kulturális élményözönre a dunaújvárosiak.

Kaptár: megtörték a csendet – irány a való világ!

Kaptár: megtörték a csendet – irány a való világ!

2020. július 03. (péntek)

Az első megmozdulások szépen le is gurultak, a folytatás is ígéretesen alakul: a pincében rendezendő koncertekre még várni kell, de a Kaptár Garden színpada minden hétvégén benépesül – ha lassan is, de biztosan beröccen a bulizóna gépezete városunkban.

Járványbúcsúztató koncert vasárnap

Járványbúcsúztató koncert vasárnap

2020. július 02. (csütörtök)

Az elmúlt időszakban többször arattak sikert, a járványhelyzet után visszatérnek: folytatódik a Pannon Filharmonikusok szabadtéri kamarakoncertjeinek sorozata Dunaújvárosban – a nagytemplom előtti téren járványbúcsúztató hangverseny lesz vasárnap délelőtt.

"Talált idő" – kiállítás a templomban

"Talált idő" – kiállítás a templomban

2020. július 01. (szerda)

A járványhelyzet enyhülése után újra nyit az evangélikus templom kiállítóterme: Kelemen Marián Éva festő, művész-tanár Talált idő című kiállítását péntektől láthatják az érdeklődők.

Könyvtár: mától korlátlanul nyitva

Könyvtár: mától korlátlanul nyitva

2020. június 29. (hétfő)

Ugyan még az egészségügyi és távolságtartási szabályok betartása mellett, de szolgáltatási korlátozások nélkül, teljes nyitva tartással üzemel a József Attila Könyvtár mától. Ráadásul több újdonsággal is szolgálnak a betűk barátainak. 

Egyből a mélyvízbe

Egyből a mélyvízbe

2020. június 26. (péntek)

A márciusi bezárást követően június második felében ismét kinyithatott a Munkásművelődési Központ, amely így a nyugdíjas kluboknak és a gyermektáboroknak egyaránt otthont ad. Emellett az Erzsébet táborok „betétprogramjaként” kézműves foglalkozásokat és színházi előadásokat szerveznek az intézményben.

Nagyot szólt, nagyon pörgött a BakElit

Nagyot szólt, nagyon pörgött a BakElit

2020. június 23. (kedd)

Már az elején le kell szögezni, hogy nem minden kizárólag pénz kérdése. Bár azért ne legyünk naivak, természetesen kell a financiális háttér, de – és itt jön a DE – elsősorban olyan emberekre van szükség, akik hisznek abban, amit csinálnak. Nézzük a BakElit Online Fesztivál példáját!