Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Jubileumi jazz estre készül a Művész

Pálinkás István - 2015. december 9. 19:48

Babos Gyula legendás gitáros volt már tíz éve is. Folytonos zenei alkotóvágya adott számára lendületet eddigi munkássága során. A Művész Jazz Klubban pénteken tartandó jubileumi est fellépői közt találjuk, pedig ezen az estén kellene átvennie az év jazz lemezéért járó Gramofon-díjat a Balance című albumáért.

-Nem gondoltam, hogy egy kritikus bármikor is meghallja, hogy ez a lemez egy kor visszatükröződése lesz. Máig nem ezt gondolom, hanem azt, hogy vannak zenei elképzeléseim, kötelességeim és elvárásaim magammal és a produkcióimmal szemben. Ebből a hármasból készítettem a Balance-ot is, ám sokkal jobban szeretem az élő zenének a megismételhetetlen varázsát, amit egy stúdió soha nem képes reprodukálni. A Balance is egy élő koncert felvétele. Nem tudtam, hogy kritizálni fogják, nem tudtam, hogy nyerni fog. Egy dolgot tudtam, hogy a zenei elképzeléseimet azokkal a csoda muzsikusokkal (László Balogh – dob, Emil ’Emilio’ Jellinek – ének, Ávéd János – szaxofon, Tibor Fonay – basszus) meg kell csinálni. Aztán felhívtak pár hónap után, hogy húha!

Bárhol fellépsz az országban, határon kívül, arra odafigyelnek. Hogyan fogadtad ezt a Művészbeli alkalmat, ami egy ünnep is egyben?

-Persze, az ünnepet nem a hely és a dátum hozza létre, hanem az, ha ott mi, muzsikusok, hallgatók, élővé tudjuk tenni azokat a közös perceket, amit egymástól elvárunk. Én ebben nagyon hiszek. A másik, hogy én Dunaújvárosban nagyon sokat jártam, rendszeres látogatója voltam a város jazz klubjának is. Amióta újra indult a Bartókban, a Művészben, azóta első ottlétem ez lesz. A Tzumó, mint szólistát hívott meg engem az egyébként fantasztikus formációjába. És én a legjobb tudásommal szeretnék megfelelően muzsikálni és képviselni a zenét. 

Kész Petra már nem először csillogtatja tudását és zenésztársaival való együttműködését ezen az esten, hiszen örömmel vett részt a Művész Jazz Klub szervezésein az elejétől fogva. Most mégis kettős ünnepre készül:

-Rendkívül megtisztelőnek érzem a meghívást az évfordulós koncertre es a bizalmat, mivel egy teljesen új formációval leszünk jelen. Itt fog bemutatkozni a Postmodern Society. Külön öröm, hogy ilyen csodás zenészekkel oszthatom meg az estet és a színpadot. A Művészben egy év alatt a legkülönbözőbb formációk léphettek fel, és olyan felállások, amelyek máshol nem hallhatóak. Igazi kuriózumok. Biztos vagyok benne, hogy nagyon jó hangulatú este lesz, mint a Művészben általában.

A jubileumi évzáróra ezen a számon lehet asztalt foglalni: +36 20 367 4025

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

2024. ápr. 25.

Molnár Ferenc színművével, A farkas című darabbal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora, derül ki a DSTV összegzéséből. A produkció érdekessége, hogy jobbára fiatalokból álló alkotócsapat viszi színre a művet Ágoston Péter rendezésében. Hangkép.

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.