Dunaújváros Hetilap

Olcsóbban vehetünk lakást?

doszerk - 2015. december 10. 12:10

A kormány várhatóan még a héten dönt arról, hogy a lakásépítéseket terhelő általános forgalmi adó a jelenlegi 27 százaléknál alacsonyabb legyen - mondta Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára.

A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy a 2020-ig tartó uniós költségvetési időszakban az építőiparra 3474 milliárd forint forrás jut. Ebből 561,4 milliárd forintot tesz ki a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia keretében a köz- és lakóépületek felújítására fordítható összeg.

Lenner Áron Márk úgy vélte, hogy még két jó év kell az építőiparnak ahhoz, hogy elérje a 2006-os 2360 milliárd forintos csúcs-teljesítményét. Elmondta, az idén a szerződésállomány csak fele a tavalyinak és szeptember végéig csak 4657 lakás épült, ami 9,5 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A lakásépítést növelheti, ha csökken az áfája, de hozzájárul a lakossági deviza hitelek rendezése, a növekedési hitelprogram, továbbá a családok otthonteremtési támogatása is - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Koji László, az ÉVOSZ elnöke a lakásépítéssel kapcsolatban kifejtette, hogy Magyarországon az építőipar teljesítményének 7 százalékát adja a lakásépítés, ugyanez az arány az EU-ban 36 százalék. Az elmozduláshoz feltétlenül szükséges a lakás-áfa 5 százalékra való csökkentése, amely egyúttal a fekete gazdaságot is tisztítaná - mondta.

Az új közbeszerzési törvényről szólva üdvözölte az elnök azt, hogy nem a legolcsóbb, hanem a minden szempontból legelőnyösebb ajánlatot kell elfogadnia a nyertesnek. Ugyanakkor nem értett egyet azzal, hogy az új törvény szerint a megrendelőnek kell kifizetnie a fővállalkozó alvállalkozóit. Az ÉVOSZ javasolja a korábbi szabály visszaállítását: a fővállalkozó csak akkor kapja meg a díját, ha igazolja az alvállalkozói kifizetését.

Arra is kitért Koji László, hogy az uniós támogatásból megvalósult építéseknél kevés idő jutott az előkészítésre. Miután a 2014 és 2020 közötti következő ciklusból már odaítélés nélkül telt el két év, várható, hogy a 2017-re tervezett kifizetések miatt újra az előkészítés hiánya lesz a jellemző - vélte.

Beszélt arról is, hogy az építőipari árak idén 2 százalékkal emelkedtek, viszont a bérek 5 százalékkal nőttek. Ez utóbbi oka az, hogy már a szakmunkásokért is versenyezni kell. Az ágazat árbevétel arányos nyeresége 4-5 százalék közötti, de nagy a szórás, sok cég veszteséget könyvel el, de akad 15 százalékos árbevétel-arányos nyereséget elérő cég is - közölte, s úgy vélte, ebben az évben 2100 milliárd forint árbevétel várható az ágazatban.

Az ÉVOSZ közgyűlésén elismeréseket is átadtak: az Építőipari Nívódíj pályázatra érkezett nevezések közül díjat nyert a felcsúti Pancho Aréna, a debreceni Nagyerdei Stadion, az FTC Groupama Arénája, a tihanyi Kogart Galéria, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főépülete (a Ludovika Campus), a debreceni Tudományok Palotája, a kárászteleki (Románia) szőlőfeldolgozó üzem, a hatvani Grassalkovich kastélyban kialakított Széchenyi Zsigmond nevét viselő vadászati múzeum, a budapesti 4-es metró 10 állomása, a felújítások közül nívódíjas lett a Debreceni Református Nagytemplom, a Liszt Ferenc Zeneakadémia, valamint a budapesti Kossuth tér rekonstrukciója.

-OPH-
 

A rovat további hírei: Közélet

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

2024. máj. 08.

A választási körzethatárok átigazítása minden önkormányzati képviselőnek feladatot jelentett, és egyeztetést. Motyovszki Mátyás, a 3-as választókerület képviselője újabb területeket kapott a régiekhez, már el is kezdett dolgozni, ráadásul már kész munkálatokról tud beszámolni.

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

2024. máj. 06.

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

2024. máj. 06.

A választókörzetek törvényi felülvizsgálata következtében a Csillagvirág tagóvoda átkerült a 6-os választókörzetbe. Szabó Zsolt, a körzet képviselője ezt követően felkereste az óvodát, hogy a jelen és a közeli jövő feladatait egyeztessék. És már vannak látható változások az óvoda környezetében.

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

2024. máj. 05.

Parádés időben, remek hangulatban tekerték le a hagyományos távot Dunaújvárostól Mezőfalváig, majd vissza a 38. Bringatúra résztvevői szombaton délelőtt.

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.