Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Három sors, három életcsapda

Várkonyi Balázs - 2016. február 27. 8:53

Azon a napon az üzemi konyha előkészítőjében három lány meg a nagydarab hentes szorgoskodott, Panni néni a hatalmas kondérnál ügyködött, segédei a sütők száját nyitogatva igazgatták a húst. Igyekeztek, mert hírét vették: egy ülésen elhangzott, hogy „nem megfelelő személyek” dolgoznak a konyhán...

...vigyázni kell, nehogy szabotázs történjék. A főszakács sorra járta az állásokat. Különös gonddal ellenőrzött, nehogy valaki akár egyetlen hibát is leljen. Fűszerezett és kóstolt, majd ismét és ismét, amíg elégedett nem lett a végeredménnyel. Feszült volt, persze, hisz ő is tudott a nacsalnyikok ellenségkereső buzgalmáról, de azt nem sejtette, hogy máris viharfelhők gyülekeznek a feje felett.

A bérelszámoló irodában Vasné aznap kedvetlenül tologatta a papírokat. Alig tudta elkezdeni a munkát, mindegyre a kolléganők tekintetét kereste, de azok csak a kis tekerős számológépeik fölé görnyedtek, szótlanul osztottak-szoroztak. A pletyka gyorsan terjedt, mindenki hallott arról, hogy a főnökség értekezletén az országos ügyek – „a Rajk- és a Szőnyi-banda aljas tettei” – mellett az üzemet is érintő dolgokról esett szó. Elhangzott: fel kell tárni, hogy kik „a bérszámoláshoz beépült ellenséges érzületű személyek”. Ha ellenséget keresnek köztük – gondolta Vassné –, ki másra gondolhattak, ha nem rá, a kulák lányára. Messzire jött alföldi szülőhelyétől, úgy gondolta, a távolság, meg a férjezett neve védelmet jelent, de mindig félt, hiszen ki tudja, mit ki nem derítenek az emberről. Éjszakánként támadták meg az emlékei: újra átélte a rádióban közvetített megalázó, kíméletlen tárgyalást, és szinte hallani vélte a csabai tanácselnöknő, Sz.-né szavait, aki a tanúk szerint telefonon ezt üzente főnökeinek a pesti pártközpontba: „Elvtársak, máma kulákot akasztunk.”

A gyártáselőkészítőben Simon, a fiatal technikus aznap, a tízórai-időben fehér papírt tett maga elé, írni kezdett: „Tisztelt Szerkesztőség!” Előző este határozta el, hogy olvasói levelet fogalmaz. Az ötletet Rózsi, a kőműves brigádvezető adta, aki újságcikkben tett lelkes hűségnyilatkozatot, s ezzel kezdte: „Sztálin elvtárs adott értelmet életünknek”. Simontól ugyan távolt állt ez a stílus, de úgy vélte, ez lehet a mentőöv. A napokban egy munkát elrontott, és amikor a gyűlésen a párttitkár szabotőrökről meg éberségről beszélt, megrettent: a célzás netán neki szólt? Elhatározta, hogy előre menekül. Mindent beleölt abba a cikkbe. Még a tisztességét is…

A csapda, ami a három ember előtt volt, hamarosan bezárult. Az étkezdében egy nap kisebb ételmérgezést kaptak a munkások. A főszakácsot azonnal letartóztatták. Újságcikk jelent meg a „gyilkos tervről”, amiből persze egy szó se volt igaz. Kész volt a vád: szabotázs. A másik szereplő, az irodista asszony kilépett, mielőtt leleplezték volna, mint „ellenséget”. A harmadik, a fiatal technikus megúszta. Hűségcikke segített. Csak az önbecsülése csorbult ki örökre.

Három ember – egy rendszer áldozatai. Igaz, őket nem gyilkolták meg, mint sokakat. Nekik „csak” az életüket tették tönkre. S nem érhették meg azt sem, hogy rájuk is emlékezzék az utókor február 25-én, a Kommunizmus Áldozatai Emléknapján.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!