Kulcsszó: kommunizmus

Mint a mókus…

Mint a mókus…

2019. július 07. (vasárnap)

Az úttörő vidám. Volt, valamikor. Épp annyira volt vidám, mint aki odafönt tanyázik, a fán: a mókus. Csak hát a nevelő szándékkal megírt szöveg – Mint a mókus fenn a fán, / Az úttörő oly vidám – csapdát is rejt, s a cinikus közbeszédben rögtön megjelent a gúnyszó, a buzgómócsing szinonimája: mintamókus…

Hiánypótló kiállítás a múzeumban

Hiánypótló kiállítás a múzeumban

2019. június 06. (csütörtök)

A paraszti társadalom felszámolásáról nyílt kiállítás az Intercisa Múzeumban. A tárlat azt az időszakot mutatja be, amikor a második világháború után szinte teljesen felszámolták hazánk agrártársadalmát.

És a védő halált kért…

És a védő halált kért…

2018. február 25. (vasárnap)

Hatszázezer idegenbe hurcolt fogoly, köztük kétszázezer deportált civil, a „málenkij robot”, a sokéves kényszermunka elszenvedői. Aztán a népbíróságok által jogfosztottá tett huszonhétezer, javarészt bűntelen áldozat. És a bebörtönzött tízezrek. Az ítélet nélkül munkatáborba zárt huszonötezer ember. Osztályárulónak minősített százezrek.

A kommunista diktatúra bűnei nem évülhetnek el soha

A kommunista diktatúra bűnei nem évülhetnek el soha

2017. február 27. (hétfő)

A kommunizmus bűneit Nyugaton még ma is sokan mentegetik, maga az Európai Unió is vonakodik egyértelműen elítélni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Nemzeti Örökség Intézetének (Nöri) a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából rendezett megemlékezésén.

Foglalkozni kell a kommunista diktatúra utóhatásaival

Foglalkozni kell a kommunista diktatúra utóhatásaival

2016. október 12. (szerda)

Foglalkozni kell a kommunista önkényuralom utóhatásaival, megmutatva a fiataloknak is, hogy milyen mélységben hatolt be a diktatúra az emberek életébe, hogyan tett tönkre családokat és mekkora terhet jelentett a közélet számára - mondta a Konrad Adenauer Alapítvány (KAS) irodavezetője .

Nagy Antal sorsát a besúgó pecsételte meg

Nagy Antal sorsát a besúgó pecsételte meg

2016. március 06. (vasárnap)

A kormány a 2015-ös évet a 70 évvel ezelőtt a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította, majd az emlékévet 2017. február 25-ig meghosszabbította.

Három sors, három életcsapda

Három sors, három életcsapda

2016. február 27. (szombat)

Azon a napon az üzemi konyha előkészítőjében három lány meg a nagydarab hentes szorgoskodott, Panni néni a hatalmas kondérnál ügyködött, segédei a sütők száját nyitogatva igazgatták a húst. Igyekeztek, mert hírét vették: egy ülésen elhangzott, hogy „nem megfelelő személyek” dolgoznak a konyhán...

Áldozatnap

Áldozatnap

2016. február 25. (csütörtök)

Százmillió elvett élet. Szakértők becslése és levéltári dokumentumok szerint ennyi terheli a kommunista világrendszer „számláját” szerte a világon. Ennyi halott - de vajon mennyi a bebörtönzött, meggyalázott, megkínzott, elhurcolt, megtört életű túlélő? Ezt pontosan sosem tudhatjuk már meg…

Pentele kárvallottjai

Pentele kárvallottjai

2015. június 29. (hétfő)

Nézegetek egy fotót. Remek kompozíció, kifogástalan kép. A magyar parasztság elégedettségét tükrözni – ez volt a hivatása. Az 50-es évek elején, egy agitációs plakáton jelentek meg ezek a boldog parasztok. Vagyis az őket alakító statiszták.

Áldozatsor – Bakától Windischig

Áldozatsor – Bakától Windischig

2015. február 27. (péntek)

A kommunizmus „fekete könyve” és levéltári kutatások alapján százmillióra tehető a világon az embertelen eszmerendszer összes áldozatának száma. Mi itt Közép-Kelet-Európában egymillió áldozattal „megúsztuk”.

Csengőfrász-emlékeztető

Csengőfrász-emlékeztető

2015. február 25. (szerda)

Micsoda játéka a sorsnak: ami az emberek többsége számára szenvedést hozott, annak egy város a születését köszönheti – a kommunizmusnak.