Foglalkozni kell a kommunista diktatúra utóhatásaival

doszerk - 2016. október 12. 7:57

Foglalkozni kell a kommunista önkényuralom utóhatásaival, megmutatva a fiataloknak is, hogy milyen mélységben hatolt be a diktatúra az emberek életébe, hogyan tett tönkre családokat és mekkora terhet jelentett a közélet számára - mondta a Konrad Adenauer Alapítvány (KAS) irodavezetője .

Frank Spengler hangsúlyozta: ezekben az évtizedekben a térségben élő emberekben kifejlődött egyfajta túlélési ösztön, hogy képesek legyenek "az állam eszén túljárni", a posztkommunista társadalmakat pedig az állam és intézményei iránti mélységes bizalmatlanság, valamint a pártalapú demokrácia iránti mélységes szkepszis jellemzi.

Ugyanakkor "mindenütt hiány van polgári elkötelezettségből és politikai aktivitásból" - tette hozzá az irodavezető a KAS és a Kommunizmus Bűnei Alapítvány által szervezett konferencián, megjegyezve, "a demokrácia, a szabadság és az önrendelkezés 1956-ban álmodott álma" volt az alapja annak, hogy felszámolják a kommunista igazságtalanság uralmát.

Megjegyezte: ha az 1953-as kelet-németországi, az 1956-os magyarországi, az 1968-os csehszlovákiai és az 1980-as lengyelországi ellenállás résztvevői nem lettek volna olyan bátrak és nem hoztak volna annyi áldozatot, akkor nem lett volna ilyen gyors Németország újraegyesítése és Európa egységesülése.

A tanácskozást más elfoglaltsága miatt levélben köszöntötte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Azt írta, a rendszerváltást követő két évtizedben nem sikerült méltó módon megünnepelni a magyar nemzet történetének egyik legdicsőségesebb fejezetét. A kormányzat célja az, hogy "bekötözve a 2006-ban keletkezett sebeket a hatvanadik évforduló olyan legyen, melyre büszke lehet a magyarság határon belül és túl" - tette hozzá.

Három célt szerettek volna elérni a hősök: a nemzeti függetlenséget, a folyamatos terror megszüntetését, valamint egy keresztény és demokratikus Magyarországot - fogalmazott az államtitkár, aki kitért arra: a múlt feldolgozása nem egyszerű feladat, s ezen a téren sokat lehet tanulni Németországtól.

Rétvári Bence levelében kiemelte, traumából és széthúzásból rengeteg jutott az országnak az elmúlt bő száz esztendőben; több mint húsz évvel a rendszerváltás után érett meg Magyarország arra, hogy képes legyen egységbe tömörülni és a múlt traumáit feldolgozni.
"Az 1956-os forradalom és szabadságharc azt üzeni, hogy ha baj van, csak magunkra számíthatunk, senki nem védi meg az országot helyettünk" - írta.

Megjegyezte, 1956 "belülről szabadította fel a magyar népben rejlő titkos energiákat, a magyar erőforrást", ugyanakkor a nyugati világnak megmutatta az ott sokak által kedvelt kommunizmus igazi arcát is. Hozzátette, aki megérti '56-ot, az megérti az itteni emberek végtelen szabadságvágyát is.

Az államtitkár úgy fogalmazott: a huszadik század megszállásai után kulcskérdés a nemzeti szuverenitás és a demokrácia, és ez azzal is jár, hogy nehezen tűrjük, ha külföldről beleszólnak olyan kérdésekbe, amelyek a mi mindennapjainkat érintik. Rétvári Bence hozzátette, a magyar nép ilyenkor "a régi szabadságharcos reflexek alapján reagál", ezért is érzékenyebbek a térség államai a migrációs válság kezelésére, mint a nyugat-európai államok.

Azt írta, a nemzet érzékeli a veszélyhelyzetet, összezár és kifejezi nemtetszését. Időről időre új nemzeti egységeket hoz létre az önrendelkezés iránti vágy. "Összezártunk '56-ban, '89-ben és 2010-ben, és új egységbe tömörültünk 2016-ban is" - hangzott el az államtitkár köszöntőjében.

Eötvös Péter, a Kommunizmus Bűnei Alapítvány elnöke arról beszélt: noha több intézmény is foglalkozik a kommunista diktatúra eseményeivel, azok még nem teljesen feltártak; foglalkozni kell velük, különösen azért, mert a mai fiatalok számára az 1956-os forradalom olyan távolinak tűnik, mint a harmincéves háború.

A történelem ilyen kezelése szerinte nem utolsósorban a Kádár-korszak mindent elhallgató és elferdítő politikájának következménye.

-MTI-

A rovat további hírei: Mozaik

Kikapcsolódási körkép a DVG-vel

Kikapcsolódási körkép a DVG-vel

2024. máj. 11.

Vízparti napközis tábor, Balaton-parti üdülés, vagy csobbanás az élményfürdőben – csak néhány a DVG Zrt. kínálta kikapcsolódási lehetőségek közül. A jó idő közeleg, így már most érdemes szemezgetni összeállításunkból, hogy hol is hűsölhetnek majd a gyermekek, felnőttek egyaránt.

DSTV: benépesült a pumpapálya

DSTV: benépesült a pumpapálya

2024. máj. 11.

A 38. Bringatúra után sem ért véget a kétkerekűs programok sora a városban, derül ki a DSTV összegzéséből. A pumpapályán várták a szervezők azokat a kerékpárosokat múlt szombaton délután, akik tekerés nélkül akarták próbára tenni ügyességüket. Hangkép.

Ismerd meg jobban a begóniákat!

Ismerd meg jobban a begóniákat!

2024. máj. 10.

Valószínűleg mindenki kapott már az élete során begóniát ajándékba. Gyakran adjuk anyák napjára, születésnapra, évfordulóra, hiszen szép, egyedi, nem túl drága, és sok fajtája létezik. (X)

DSTV: átadták az adományt

DSTV: átadták az adományt

2024. máj. 10.

Utolsó felvonásához érkezett az idei, 27. Jótékonysági pedagóguskoncert eseménysora, derül ki a DSTV összegzéséből. A Móricz kis csapata rövid műsorral körítve adta át az idei koncert bevételét a Szent Pantaleon Kórház gyermekosztályának. Hangkép.

"Örökdiák" a Móriczban, fiatal művészek a Jakóban

"Örökdiák" a Móriczban, fiatal művészek a Jakóban

2024. máj. 09.

Két eseményt is rendezett a jubileumi sorozat részeként a Móricz Zsigmond Általános Iskola múlt szombaton: Koltai Róbert színművész, rendező egykori iskolájában elevenítette föl a városhoz fűződő emlékeit, a Jakó Cukrászdában folytatódott a tárlatok sora.

Ismerd meg a 18650 akkumulátorokat!

Ismerd meg a 18650 akkumulátorokat!

2024. máj. 09.

Talán semmit nem mond számodra a 18650 akkumulátor elnevezés, pedig biztosan találkoztál már ilyen típusú áramforrással, hiszen napjainkban a legtöbb hordozható elektronikai készülékben ilyen üzemel. (X)

DSTV: újra akcióban a Pindur Pandúrok

DSTV: újra akcióban a Pindur Pandúrok

2024. máj. 08.

Izgalmas eseménnyel, gyerekek főszereplésével folytatódott a Közbiztonsági Hónap sorozata, derül ki a DSTV összegzéséből. Az elmúlt években az ovisok és kisiskolások kedvencévé vált a Pindur Pandúrok közlekedésbiztonsági viadal, amelynek ezúttal is az egyetem tornacsarnoka adott otthont. Hangkép.