Kajak-kenu: alázat nélkül nincs siker

2016. február 24. (szerda) 19:18 - spigott

A háromszoros olimpiai bajnok, s a felnőtt válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, Storcz Botond látogatott el ma délután a Dunaferr SE csónakházába, hogy élményeivel, tapasztalataival segítse egyesületünk fiatal versenyzőit.

Tovább folytatva az évek óta tartó szép hagyományát, újabb világsztárral örvendeztette meg fiatal sportolóit a Dunaferr SE kajak-kenu szakosztálya, mely nem kisebb sportági személyiséget, mint a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitányát, Storcz Botondot hívta meg ma délután a dunaújvárosi csónakházba, hogy versenyzőkori élményeivel, tapasztalataival mutasson utat a szakosztály utánpótlás korú versenyzőinek.

Élményből és tapasztalatból nem is volt hiány, mert Storcz Botond nagyon fiatalon robbant be a sportág élvonalába, majd tizenhat magyar bajnoki elsősége mellett négy világbajnoki és három-három olimpiai és Európa-bajnoki címmel öregbítette a kajak-kenu szakág hírnevét. Mint azt elárulta, nagyon fiatalom, már hét évesen megismerkedett a sportággal, mely azonnal magához láncolta, sem előtte, sem utána nem is próbálkozott mással. Első versenyének tíz évesen vágott neki, s bár a serdülő korosztály eléréséig rendre az országos élmezőnyben szerepelt, saját bevallása szerint ekkor még semmi olyan extrát nem nyújtott, amivel kiemelkedett volna a honi mezőnyből.

A döntést, hogy még komolyabban foglalkozik a sportággal, 14-15 éves korában hozta meg, s innentől datálhatók az első kiemelkedő sportsikerek is, így nagyon fiatalon, már húsz évesen bekerült a felnőtt válogatott keretébe. 1997-ben három aranyéremmel térhetett haza a Dartmouth-i világbajnokságról, hogy aztán 2000-ben, a Sydney-i ötkarikás játékokon előbb párosban, majd a kajak négyesben is olimpiai aranyérmet szerezzen, s utóbbit az athéni olimpián elért első helyezéssel sikerült "megvédenie".

Pályafutását viszonylag korán, harminc évesen hagyta abba, de a sportágtól így sem szakadt el sőt, 2008-tól a magyar válogatott szövetségi kapitányaként dolgozik a kajak-kenu szakág minél eredményesebb szerepléséért.

A szakma egyik legnagyobb hazai tekintélyeként minden szavának komoly súlya van, így az élménybeszámolót áhítattal hallgató dunaújvárosi fiatalok számára is szolgált pár igen hasznos tanáccsal. Storcz Botond szerint ugyanis hiába jó versenyző valaki, ha nem végzi el a szükséges edzésmunkát, kizárólag azzel nem sokra jut. Ugyanakkor csak az edzés sem hozza meg a remélt sikereket, a legfontosabb ugyanis a sport, a sportág iránti alázat, mely a gondolkodásmódot, a táplálkozást, a pihenést és azt a rengeteg áldozatot is magába foglalja, amelyre egy profi sportolónak oda kell figyelnie a kiemelkedő eredmények érdekében.

Persze nem mindenkiből lesz élsportoló, de a kajak-kenu rendkívül fontos értékekre is megtanítja a fiatalokat, akik ezeket a civil életben is hasznosítani tudják, s értékes tagjai lesznek a társadalomnak, ami éppoly fontos, mint a sportban elért szép eredmények. Az élménybeszámolót követően a fiataloké volt a terep, akik kérdések sorával bombázták a szövetségi kapitányt, majd a tanmedencében adtak számot eddig elsajátított tudásukról, míg Storcz Botond hasznos tanácsokkal igyekezett finomítani a rendkívül lelkesen "lapátoló" növendékek technikáján.

A rovat további hírei: Sport

Elkezdte a felkészülést a válogatott

Elkezdte a felkészülést a válogatott

2019. május 19. (vasárnap)

Napi három edzés, majd a jövő hét második felében egy ausztrálok elleni edzőmérkőzés vár a magyar női vízilabda válogatott tagjaira Montenegróban.

Nyerő huszonegyes

Nyerő huszonegyes

2019. május 19. (vasárnap)

Kiütéses győzelemmel zárta az harmadosztályú bajnokság Közép-Nyugat csoportját a Dunaújváros PASE U17-es labdarúgó csapata.

Vereséggel búcsúzott a Kohász

Vereséggel búcsúzott a Kohász

2019. május 18. (szombat)

Nyolcgólos, 32-24-es vereséget szenvedett az Érd elleni szezonzárón a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia csapata a sportcsarnokban ma este. Galériával!

Fontos győzelem idegenben

Fontos győzelem idegenben

2019. május 18. (szombat)

Óriási csatában aratott 2-1-es sikert debreceni bajnokiján a Dunaferr DUE Dutrade FC futsal csapata a rájátszás utolsó előtti fordulójában.

Újabb rangadó előtt a DPASE

Újabb rangadó előtt a DPASE

2019. május 18. (szombat)

A harmadik helyezett SZEOL gárdáját látja vendégül a Dunaújváros PASE labdarúgó csapata vasárnap este a harmadosztály közép csoportjának 28. fordulójában.

Döntőztek az iskolások!

Döntőztek az iskolások!

2019. május 17. (péntek)

A lányoknál a kiskunhalasi Rákóczi, a fiúknál pedig a Rudas csapata nyerte a Centrum Kupa szuperdöntőjét. Az általános iskolások csatájában is nyerteseket hirdettek négy korosztályban.

Gólzápor a véghajrában

Gólzápor a véghajrában

2019. május 17. (péntek)

Könnyed sikerrel tartotta életben dobogós reményeit a Dunabiztos Micro gárdája a városi kispályás labdarúgó bajnokság Acerbis Osztályában.