Kajak-kenu: alázat nélkül nincs siker

2016. február 24. (szerda) 19:18 - spigott

A háromszoros olimpiai bajnok, s a felnőtt válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, Storcz Botond látogatott el ma délután a Dunaferr SE csónakházába, hogy élményeivel, tapasztalataival segítse egyesületünk fiatal versenyzőit.

Tovább folytatva az évek óta tartó szép hagyományát, újabb világsztárral örvendeztette meg fiatal sportolóit a Dunaferr SE kajak-kenu szakosztálya, mely nem kisebb sportági személyiséget, mint a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitányát, Storcz Botondot hívta meg ma délután a dunaújvárosi csónakházba, hogy versenyzőkori élményeivel, tapasztalataival mutasson utat a szakosztály utánpótlás korú versenyzőinek.

Élményből és tapasztalatból nem is volt hiány, mert Storcz Botond nagyon fiatalon robbant be a sportág élvonalába, majd tizenhat magyar bajnoki elsősége mellett négy világbajnoki és három-három olimpiai és Európa-bajnoki címmel öregbítette a kajak-kenu szakág hírnevét. Mint azt elárulta, nagyon fiatalom, már hét évesen megismerkedett a sportággal, mely azonnal magához láncolta, sem előtte, sem utána nem is próbálkozott mással. Első versenyének tíz évesen vágott neki, s bár a serdülő korosztály eléréséig rendre az országos élmezőnyben szerepelt, saját bevallása szerint ekkor még semmi olyan extrát nem nyújtott, amivel kiemelkedett volna a honi mezőnyből.

A döntést, hogy még komolyabban foglalkozik a sportággal, 14-15 éves korában hozta meg, s innentől datálhatók az első kiemelkedő sportsikerek is, így nagyon fiatalon, már húsz évesen bekerült a felnőtt válogatott keretébe. 1997-ben három aranyéremmel térhetett haza a Dartmouth-i világbajnokságról, hogy aztán 2000-ben, a Sydney-i ötkarikás játékokon előbb párosban, majd a kajak négyesben is olimpiai aranyérmet szerezzen, s utóbbit az athéni olimpián elért első helyezéssel sikerült "megvédenie".

Pályafutását viszonylag korán, harminc évesen hagyta abba, de a sportágtól így sem szakadt el sőt, 2008-tól a magyar válogatott szövetségi kapitányaként dolgozik a kajak-kenu szakág minél eredményesebb szerepléséért.

A szakma egyik legnagyobb hazai tekintélyeként minden szavának komoly súlya van, így az élménybeszámolót áhítattal hallgató dunaújvárosi fiatalok számára is szolgált pár igen hasznos tanáccsal. Storcz Botond szerint ugyanis hiába jó versenyző valaki, ha nem végzi el a szükséges edzésmunkát, kizárólag azzel nem sokra jut. Ugyanakkor csak az edzés sem hozza meg a remélt sikereket, a legfontosabb ugyanis a sport, a sportág iránti alázat, mely a gondolkodásmódot, a táplálkozást, a pihenést és azt a rengeteg áldozatot is magába foglalja, amelyre egy profi sportolónak oda kell figyelnie a kiemelkedő eredmények érdekében.

Persze nem mindenkiből lesz élsportoló, de a kajak-kenu rendkívül fontos értékekre is megtanítja a fiatalokat, akik ezeket a civil életben is hasznosítani tudják, s értékes tagjai lesznek a társadalomnak, ami éppoly fontos, mint a sportban elért szép eredmények. Az élménybeszámolót követően a fiataloké volt a terep, akik kérdések sorával bombázták a szövetségi kapitányt, majd a tanmedencében adtak számot eddig elsajátított tudásukról, míg Storcz Botond hasznos tanácsokkal igyekezett finomítani a rendkívül lelkesen "lapátoló" növendékek technikáján.

A rovat további hírei: Sport

Összeszokott párosok versenyeztek

Összeszokott párosok versenyeztek

2018. november 18. (vasárnap)

Rengetegen jelentkeztek az év utolsó dunaújvárosi rendezésű darts versenyére, ami ezúttal egy páros bajnokság volt, a végén hazai győztesekkel.

Mester a mesterek között!

Mester a mesterek között!

2018. november 18. (vasárnap)

Az egyéniben három arany- és egy ezüstérmet, míg Dunaferr csapatával ezüstérmet szerző Kovács Zsófia lett a tornászok mesterfokú országos bajnokságának legeredményesebb női tornásza.

Győzelemmel búcsúzott a Kohász

Győzelemmel búcsúzott a Kohász

2018. november 18. (vasárnap)

Az elvárt összejött, a bravúr azonban nem, mert hiába aratott 23-22-es győzelmet Spanyolországban a DKKA női kézilabda csapata, a Super Amara Bera Bera jutott tovább az EHF Kupa csoportkörébe.

Botlott az éllovas

Botlott az éllovas

2018. november 18. (vasárnap)

Nem tudott meglépni üldözőitől a listavezető Akrasz-Bau együttese a városi kispályás labdarúgó bajnokság Campus Osztályában.

Megszakadt a rossz sorozat

Megszakadt a rossz sorozat

2018. november 17. (szombat)

Hat nyeretlenül megvívott mérkőzés után örülhetett végre három pontnak a Dunaújváros PASE labdarúgó csapata az NB III-ban.

Aranyérem egyéniben is!

Aranyérem egyéniben is!

2018. november 17. (szombat)

Kovács Zsófia a Győrben zajló tornászok mesterfokú országos bajnokságának egyéni döntőjében felemáskorláton nyert aranyérmet.

Kupa után, kupa előtt

Kupa után, kupa előtt

2018. november 17. (szombat)

Nyolcgólos hátrányból várja a spanyol bajnok Super Amara Bera Bera elleni vasárnapi EHF Kupa visszavágót a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia csapata.