Kajak-kenu: alázat nélkül nincs siker

spigott - 2016. február 24. 19:18

A háromszoros olimpiai bajnok, s a felnőtt válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, Storcz Botond látogatott el ma délután a Dunaferr SE csónakházába, hogy élményeivel, tapasztalataival segítse egyesületünk fiatal versenyzőit.

Tovább folytatva az évek óta tartó szép hagyományát, újabb világsztárral örvendeztette meg fiatal sportolóit a Dunaferr SE kajak-kenu szakosztálya, mely nem kisebb sportági személyiséget, mint a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitányát, Storcz Botondot hívta meg ma délután a dunaújvárosi csónakházba, hogy versenyzőkori élményeivel, tapasztalataival mutasson utat a szakosztály utánpótlás korú versenyzőinek.

Élményből és tapasztalatból nem is volt hiány, mert Storcz Botond nagyon fiatalon robbant be a sportág élvonalába, majd tizenhat magyar bajnoki elsősége mellett négy világbajnoki és három-három olimpiai és Európa-bajnoki címmel öregbítette a kajak-kenu szakág hírnevét. Mint azt elárulta, nagyon fiatalom, már hét évesen megismerkedett a sportággal, mely azonnal magához láncolta, sem előtte, sem utána nem is próbálkozott mással. Első versenyének tíz évesen vágott neki, s bár a serdülő korosztály eléréséig rendre az országos élmezőnyben szerepelt, saját bevallása szerint ekkor még semmi olyan extrát nem nyújtott, amivel kiemelkedett volna a honi mezőnyből.

A döntést, hogy még komolyabban foglalkozik a sportággal, 14-15 éves korában hozta meg, s innentől datálhatók az első kiemelkedő sportsikerek is, így nagyon fiatalon, már húsz évesen bekerült a felnőtt válogatott keretébe. 1997-ben három aranyéremmel térhetett haza a Dartmouth-i világbajnokságról, hogy aztán 2000-ben, a Sydney-i ötkarikás játékokon előbb párosban, majd a kajak négyesben is olimpiai aranyérmet szerezzen, s utóbbit az athéni olimpián elért első helyezéssel sikerült "megvédenie".

Pályafutását viszonylag korán, harminc évesen hagyta abba, de a sportágtól így sem szakadt el sőt, 2008-tól a magyar válogatott szövetségi kapitányaként dolgozik a kajak-kenu szakág minél eredményesebb szerepléséért.

A szakma egyik legnagyobb hazai tekintélyeként minden szavának komoly súlya van, így az élménybeszámolót áhítattal hallgató dunaújvárosi fiatalok számára is szolgált pár igen hasznos tanáccsal. Storcz Botond szerint ugyanis hiába jó versenyző valaki, ha nem végzi el a szükséges edzésmunkát, kizárólag azzel nem sokra jut. Ugyanakkor csak az edzés sem hozza meg a remélt sikereket, a legfontosabb ugyanis a sport, a sportág iránti alázat, mely a gondolkodásmódot, a táplálkozást, a pihenést és azt a rengeteg áldozatot is magába foglalja, amelyre egy profi sportolónak oda kell figyelnie a kiemelkedő eredmények érdekében.

Persze nem mindenkiből lesz élsportoló, de a kajak-kenu rendkívül fontos értékekre is megtanítja a fiatalokat, akik ezeket a civil életben is hasznosítani tudják, s értékes tagjai lesznek a társadalomnak, ami éppoly fontos, mint a sportban elért szép eredmények. Az élménybeszámolót követően a fiataloké volt a terep, akik kérdések sorával bombázták a szövetségi kapitányt, majd a tanmedencében adtak számot eddig elsajátított tudásukról, míg Storcz Botond hasznos tanácsokkal igyekezett finomítani a rendkívül lelkesen "lapátoló" növendékek technikáján.

A rovat további hírei: Sport

Torna Eb: közel volt a bravúr

Torna Eb: közel volt a bravúr

2022. aug. 13.

Az utolsó szer előtt még ötödik helyen állt, ám végül a hetedik pozícióban fejezte be a csapatversenyt a három dunaújvárosi versenyzővel felálló magyar női tornász válogatott a müncheni Európa-bajnokságon.

Hazai jégen kezdenek az Acélbikák

Hazai jégen kezdenek az Acélbikák

2022. aug. 13.

A Budapest Jégkorong Akadémia HC elleni összecsapással vág neki az Erste Liga 2022/2023-as szezonjának a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorong csapata.

Jól teljesített a junior csapat

Jól teljesített a junior csapat

2022. aug. 13.

Jól szerepelt a Czifra Bettina Lili, Balzsay Hanna, Bogyó Anna, Knight Anna, Maráczi Fruzsina alkotta női junior válogatott a tornászok női felnőtt és junior Európa-bajnokságának selejtezőjében Münchenben, ahol a csapatversenyben kilencedik lett, egyéni összetettben pedig Czifra Lili lett a legjobb magyar versenyző 13. pozíciójával.

Visszavágtak kézilabdázóink a Podravkának

Visszavágtak kézilabdázóink a Podravkának

2022. aug. 12.

Remek második félidei játékának köszönhetően aratott egygólos győzelmet a Podravka Vegeta elleni felkészülési találkozón a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt együttese.

Győzelem az edzőmeccsen

Győzelem az edzőmeccsen

2022. aug. 12.

Jól alakult futsalosaink első felkészülési mérkőzése az idén már az élvonalban szereplő ELTE-BEAC otthonában.

Most a horvátok örülhettek

Most a horvátok örülhettek

2022. aug. 12.

Hétgólos vereséget szenvedett a nyári felkészülés harmadik edzőmeccsén a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt együttese a horvát Podravka Vegeta otthonában.

Döntős helyek az Európa-bajnokságon

Döntős helyek az Európa-bajnokságon

2022. aug. 11.

Kovács Zsófia két szerenkénti döntőben, míg a három dunaújvárosi versenyzővel felálló magyar válogatott a csapatfináléban lesz érdekelt a tornászok müncheni Európa-bajnokságán.