Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Ma 62 éve: első csapolás

Várkonyi Balázs - 2016. február 28. 12:16

Az a február 28-a is vasárnapra esett. Ünnep volt, kétségkívül jeles nap Újváros életében: kétesztendős építőmunka után megkezdte működését az I-es számú nagyolvasztó. Avatása fényes külsőségek közt zajlott – maga az ország első embere, Rákosi Mátyás is megjelent a ceremónián.

Már a ráhangolás idején lelkesítő jelentések láttak napvilágot az üzemi című újságban, két nappal az avató előtt például ekként: „… a kohó süvítő hangja … adja hírül országnak-világnak: él és dolgozik a mi nagy alkotásunk, működik a Sztálin Vasmű I. számú nagyolvasztója!”

A vasárnapi eseményről szóló tudósítások aztán végképp himnikus magasságokat céloztak: „Sztálinváros első nagy győzelmi ünnepéről”, a jólét emeléséért folytatott harc „új erődítményéről” szóltak az írások. Szerzőik nem fukarkodtak a jelzőkkel és szóképekkel, amikor azt ecsetelték, hogy „felzúgott az élet jele” – persze, a korkívánalom szerint való volt ez. Ám ami a szólamok mögött a lényeg: valóban jelentős ipari létesítmény született. És bár politikusok sora volt jelen az avatáson, a tudósításokban a főszerephez azok jutottak, akiken a siker legfőképp múlott – munkások, mérnökök, az ácsbrigád vezetője, a kohómester, vagy az olvasztár, aki az első csapolást végezte: L. Szász Antal.
 

1954. február 28-a: egy jelentős mérföldkő a vasmű történetében.

 

Fotók: MTI(nyitókép), Dunaújvárosi Hírlap Archívum

A rovat további hírei: Kultúra

Vegyeskari évadzáró koncert a múzeumban

Vegyeskari évadzáró koncert a múzeumban

2024. jún. 13.

Mind a helyszínt, mind a repertoárt illetően egyszerre lesz hagyományos és különleges a Dunaújvárosi Vegyeskar hangversenye az Intercisa Múzeumban szombaton délután. A koncert ingyenes, mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: pompás gálán a Violin

DSTV: pompás gálán a Violin

2024. jún. 13.

Színes és gazdag repertoárral mutatkozott be a Bartók színháztermében a Violin Alapfokú Művészeti Iskola közössége, derül ki a DSTV összeállításából. A műsor gerincét az intézmény táncosainak bemutatói adták volt, de színre léptek a többi tagozat növendékei is. Hangkép.

Könyvheti dedikálás a Lírában

Könyvheti dedikálás a Lírában

2024. jún. 12.

Folytatja a könyvünnepekhez kapcsolódó programjainak sorát a Líra Könyvesbolt Vasmű úti egysége: két szerző, Fábián Janka és Szilágyi Kiszler Adrienn dedikál pénteken, mindenkit várnak!

ICA-D: Másik Magyarország – töredékek egy falu hétköznapjaiból

ICA-D: Másik Magyarország – töredékek egy falu hétköznapjaiból

2024. jún. 09.

Filmvetítéssel folytatja társművészeti sorozatát a Kortárs Művészeti Intézet: Nagy Dénes filmje Bukta Imre művészetéről és falujáról szól, a kedd délutáni vetítést műhelybeszélgetés követi, mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Betyár és a Kisasszony

2024. jún. 08.

Deák István fazekas remekeinek bemutatásával folytatódott az Intercisa Múzeum sorozata. A Hónap műtárgya kollekciójában most a néprajzi gyűjtemény kincsei, a Betyár és a Kisasszony történetével ismerkedhetünk meg. Hangkép.

Egyre népszerűbb a MIKRO Fesztivál kínálata

Egyre népszerűbb a MIKRO Fesztivál kínálata

2024. jún. 06.

Szakmai berkekben is komoly rangot vívott ki a Bartók Kamaraszínház idén immár harmadszorra futó nyárköszöntő seregszemléje, a dunaújvárosi közönség is gyorsan szívébe zárta a MIKRO Fesztivált. A héten még tart a program, mérleget vonni korai volna – de a trend egyértelmű!

Pentelei Molnár János öröksége – képbemutatóval

Pentelei Molnár János öröksége – képbemutatóval

2024. jún. 06.

Különleges meglepetéssel várja a művészet szerelmeseit a Pentele Baráti Kör a Mondbach-kúriában ma délután: Pentelei Molnár János képeinek gyűjtője itt mutatja be kollekciójának új darabját.