Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Oscar-díjat kapott a Saul fia

Vass Ádám - 2016. február 29. 6:46

Hétfő hajnalban rendezték a 88. Oscar-díjátadót, ahol a Saul fia méltatásával megvan Magyarország második Oscar-díja is. A legjobb film a Spotlight lett, DiCaprio végre megkapta a díjat, Stallone viszont hoppon maradt.

Magyar idő szerint hajnali 05:08 -kor adták át a legjobb idegen nyelvű filmnek járó szobrot. A díjat pedig a kategória legnagyobb favoritja, a magyar Saul fia kapta! Ez volt országunk kilencedik jelölése, és a Mephisto mellett a második díjunk. A megrendítő erejű holokauszt-dráma az Oscar-díj mellett további több, mint ötven rangos díjat zsebelt be eddig abszolút megérdemelten.

Nemes Jeles László rendező a díj átvételekor rövid és összeszedett beszédében megköszönte az Akadémiának a díjat, az amerikai forgalmazónak hogy támogatták őket, és Magyarországnak, hogy finanszírozta a filmet. "Szeretném megosztani ezt a díjat Röhrig Gézával, a főszereplővel, és a fantasztikus stábbal és szereplőgárdával, akik hittek ebben a projektben, amikor senki más nem tette ezt. Az emberiség legsötétebb óráiban is talán van bennünk egy belső hang, amely lehetővé teszi azt, hogy emberek maradjunk. Erről a reményről szól ez a film" - így fejezve be köszönőbeszédét.

A felvezető műsor egy riportjában Szabó István, az eddigi egyetlen Oscar-díjas magyar film, a Mephisto rendezője elmondta, meggyőződése, hogy a Saul fia nyerni fog, hiszen olyan különleges módon készült, olyan rendkívüli és egyedi, ami minden filmmel foglalkozó szakember számára különleges és elismerésre méltó.

Chris Rock műsorvezető nyitómonológja után háromnegyed három körül következett az első két díj, a legjobb eredeti és adaptált forgatókönyvé, melyek nem hoztak meglepetést: a Spotlight - Egy nyomozás részletei című filmé lett az előbbi, míg utóbbit A nagy dobás kapta. A női mellékszereplőnek járó díj végig kétesélyesnek tűnt, végül Alicia Vikander kapta A dán lány című filmben nyújtott alakításáért. Az ezt követő percek a Mad Maxről szóltak, a film megkapta a legjobb jelmez, smink, a látvány, a hang, a hangvágás és a vágás díját is. Ezek után meglepetésre az Ex Machina című kitűnő sci-fi elhappolta a legjobb vizuális effektek díját a Mad Max és a Star Wars elől.

A legjobb operatőr díja viszont nem hozott meglepetést, a Gravitáció és a Birdman után zsinórban harmadik Oscarját vitte haza Emmanuel Lubezki, A visszatérő fényképezéséért. A legjobb animációs rövidfilm kategóriájának díját a Minyonok, míg a legjobb animációs filmnek járót Woody és Buzz, az idén 20 éves Toy Story - Játékháború hősei "adták át", utóbbit az Agymanók alkotóinak. A legjobb férfi mellékszereplő díjával azonban nem Stallone megható alakítását méltatták, hanem az ugyancsak remek Mark Rylance-t a Kémek hídja című filmért. Később megemlékeztek az elmúlt évben elhunyt filmesekről is, úgy, mint Alan Rickman, David Bowie vagy az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos.

A Saul fia díja után nem sokkal érkezett az est egyik legmeghatóbb pillanata, amit egy élő legendának köszönhettünk: Ennio Morricone a legjobb zenéért járó díjat vehette át álló ováció kíséretében, akinek ez az első Oscar-díja (korábban életműdíjat kapott). Elcsukló hangon, az anyanyelvén, olaszul köszönte meg az akadémiának. A legjobb betétdal meglepetésre viszont az új James Bond film főcímzenéje lett Sam Smith-től.

A legjobb rendező díját Alejandro González Iñárritu kapta A visszatérő című filmért, aki így duplázni tudott, hiszen tavaly is győzött a Birdman című film rendezéséért. A legjobb női főszereplő kategóriája nem hozott meglepetést, A szoba című filmben nyújtott alakításáért Brie Larson vihette haza a díjat. A világon valószínűleg a legnagyobb várakozás a férfi főszereplő díját övezte, pontosabban inkább az, hogy Leonardo DiCaprio végre megkapja-e régóta kijáró díját. A válasz természetesen igen, végre DiCaprio is Oscar-díjas, A visszatérő tehát meghozta neki az elismerést, hatodik jelölését váltotta díjra álló ováció mellett. Azt est győztese, a legjobb filmnek járó Oscar nyertese azonban nem A visszatérő, hanem a Spotlight - Egy nyomozás részletei lett, amely így csak két díjat kapott az este.

A díjátadót a Duna TV stúdiójában Kraszkó Zita műsorvezető mellett Dudás Viktor filmszakértő és Szöllőskei Gábor filmes újságíró tárgyalta ki remek hozzáértéssel és sok plusz információval kiegészítve a látottakat, Wodala Márk szinkrontolmács pedig a nem egyszerű feladatát oldotta meg kitűnően és biztosított róla, hogy semmiről ne maradjunk le, a magyarországi közvetítés joga végre jó helyre került tehát.

Íme a 24 kategória győztesei az átadás sorrendjében:

Legjobb eredeti forgatókönyv - Spotlight - Egy nyomozás részletei (Tom McCarthy, John Singer)

Legjobb adaptált forgatókönyv - A nagy dobás (Adam McKay, Charles Randolph)

Legjobb női mellékszereplő - Alicia Vikander (A dán lány)

Legjobb jelmez, kosztüm  - Mad Max - A harag útja (Jenny Beavan)

Legjobb látványtervezés - Mad Max - A harag útja (Colin Gibson, Lisa Thompson)

Legjobb smink és haj - Mad Max - A harag útja (Lesley Vanderwalt, Elka Wardega, Damian Martin)

Legjobb fényképezés - A visszatérő (Emmanuel Lubezki)

Legjobb vágás - Mad Max - A harag útja (Margaret Sixel)

Legjobb hangvágás - Mad Max - A harag útja (Mark A. Mangini, David White)

Legjobb hangkeverés - Mad Max - A harag útja (Chris Jenkins, Gregg Rudloff, Ben Osmo)

Legjobb vizuális effektek -  Ex Machina (Andrew Whitehurst, Paul Norris, Mark Williams Ardington, Sara Bennett)

Legjobb animációs rövidfilm - Historia de un oso (Gabriel Osorio Vargas, Pato Escala Pierart)

Legjobb animációs film - Agymanók (Pete Docter, Jonas Rivera)

Legjobb férfi mellékszereplő - Mark Rylance (Kémek hídja)

Legjobb rövid dokumentumfilm - A Girl in the River: The Price of Forgiveness (Sharmeen Obaid-Chinoy)

Legjobb dokumentumfilm - Amy (Asif Kapadia, James Gay-Rees)

Legjobb rövidfilm - Stutterer (Benjamin Cleary, Serena Armitage)

Legjobb idegen nyelvű film - Saul fia (Magyarország)

Legjobb betétdal - Aljas nyolcas (Ennio Morricone)

Legjobb filmzene - 007 Spectre - A Fantom visszatér (Writing's On The Wall - Sam Smith, James Napier)

Legjobb rendező - Alejandro González Iñárritu (A visszatérő)

Legjobb női főszereplő -  Brie Larson (A szoba)

Legjobb férfi főszereplő - Leonardo DiCaprio (A visszatérő)

Legjobb film - Spotlight - Egy nyomozás részletei

A rovat további hírei: Kultúra

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.