Dunaújváros Hetilap

Időközi választás - Fontos tudnivalók

2016. március 7. (hétfő) 18:11 - Molnár Emese

Jogerőre emelkedett ma délután a Helyi Választási Bizottság pénteki határozata, amelyben 2016. június 5-re tűzték ki az időközi választás időpontját a 4-es számú választókerületben.

Pálfi-Németh Tünde, az önkormányzat sajtószóvivője arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a döntés ellen március 7-én 16 óráig lehetett benyújtani fellebbezést, azonban ilyet nem történt, így jogerőre emelkedett a döntés.

Íme néhány fontosabb dátum a választásig:

Április 8-ig a Nemzeti Választási Iroda értesítőt küld minden érintett körzetlakónak a szavazóköri névjegyzékbe vételéről, tájékoztatják a szavazásra jogosult állampolgárokat a választásról, és hogy mely szavazókörben lehet voksolniuk.

Április 11-én közli a Helyi Választási Iroda azt, hogy hány ajánlás szükséges a jelöltállításhoz. Ezt a központi névjegyzék április 8-i adatai alapján határozzák majd meg. A legutóbbi választáson a nyilvántartásban szereplők legalább 1 százalékának érvényes ajánlása kellett a jelöltállításhoz.

Április 18-tól adja át a Helyi Választási Iroda a jelöltállításhoz szükséges ajánlóíveket az igénylőknek. Az átadás előtt ezeket az ajánlóíveket sorszámmal és hitelesített bélyegzővel látják el, amelyekről maradéktalanul el kell számolniuk az igénylőknek. A hiányzó lapokra bírságot szabhat ki a bizottság. Azt a jelölő szervezetet, amely jelöltet kíván indítani, a választás kitűzését követően jelölő szervezetként be kell jelenteni a helyi választási bizottság elnökénél.

Április 16-tól június 5-én 19 óráig tart a kampányidőszak.

Május 2-án 16 óráig kell az ajánlóíveket leadni a választási irodára, és ezzel együtt, ez a határideje a jelöltállításnak is.

Június 3-án 16 óráig kell a mozgóurna iránti kérelmeket leadni a választási irodára (a szavazás napján ezeket 15 óráig kell eljuttatni a szavazatszámláló bizottsághoz).

Június 5-én 6-19 óra között lehet voksolni a választásra jogosult polgároknak a megadott szavazókörökben.

 

Mely területet érinti?

A 4-es számú egyéni választókerült összesen öt szavazókörből áll össze (6-os, 13-as, 14-es, 15-ös és 17-es).

Ez az öt szavazókör pedig a következő házakat érinti: Erkel kert 16-21-ig, a teljes Liszt Ferenc kert, Vasmű út 16. páros végig, a teljes Vigadó tér, Apáczai Csere János út páros 4., 6., a teljes Domanovszky Endre tér, Martinovics Ignác utca 1-13-ig, 13/a., 13/b. páratlan, Váci Mihály utca 8-tól páros végig, Apáczai Csere János út 5., 7. páratlan, Apáczai Csere János út 9. folyamatos, Római körút 2-6-ig páros, Váci Mihály utca 2-6-ig páros, Váci Mihály utca páratlan 1-11-ig, Római körút páratlan 1-7-ig, 9/a., 9/b., 9/c., 9/d., 11-15-ig páratlan, Vasmű út 59-től páratlan végig, Vasmű út 43-57-ig páratlan.

A rovat további hírei: Közélet

DSTV | Halászati perspektívák

DSTV | Halászati perspektívák

2020. augusztus 15. (szombat)

A Horgászegyesületek Velencei-Tavi és Dunamenti Szövetsége, valamint a Magyar Országos Horgász Szövetség szakembereit látta vendégül a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület. A regionális megbeszélés témáját többek között természeti kincseink és a halállomány állapotának felmérése, fejlesztése, és a horgászokkal való közös együttműködés adta.

Duna Dog Center Alapítvány: a cél a felelős állattartással kapcsolatos hiteles információk megosztása

Duna Dog Center Alapítvány: a cél a felelős állattartással kapcsolatos hiteles információk megosztása

2020. augusztus 14. (péntek)

Második alkalommal szervezte meg gyermektáborát a Duna Dog Center Alapítvány: a szervezet bevallott célja, hogy már fiatal korban megismertesse a későbbi kutya tulajdonosokkal a felelős állattartással kapcsolatos fontos és hasznos tudnivalókat. Ebben a kezdeményezésben Dunaújváros önkormányzata is partner, így egyebek amellett, hogy óvodákba és általános iskolákba is ellátogatnak majd az alapítvány tagjai, egy médiakampányban is megosztják majd tudásukat, tapasztalataikat a szakértők.

DSTV | Szükségszerű lépések

DSTV | Szükségszerű lépések

2020. augusztus 13. (csütörtök)

A felhalmozódott hulladék miatt a rendszeres takarítás mellett rendkívüli tisztításra is szükség volt a Városháza téri szökőkútban. A DVG. Zrt. szakembereinek a szivattyút is ki kellett cserélnie. Mezei Zsolt alpolgármester elmondta: a jelentős költségekkel járó munkálatok megelőzhetőek lennének, amennyiben a szökőkutat teleszemetelő polgárok több felelősséget mutatnának.

Koronavírus/Pollenhelyzet - A jellemző tünetekről tájékoztattak

Koronavírus/Pollenhelyzet - A jellemző tünetekről tájékoztattak

2020. augusztus 13. (csütörtök)

A koronavírus és az allergia tüneteinek beazonosításához tett közzé tájékoztatást a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a Facebook-oldalán.

Ki kapja a rangos elismerést?

Ki kapja a rangos elismerést?

2020. augusztus 13. (csütörtök)

2020. szeptember 20-ig bárki javaslatot tehet írásban a "Szociális Munkáért-Dunaújváros" díjra, amelyet az önkormányzat egy korábbi rendeletével alapított.

Újra nyit az uszoda – várhatóan már szombaton

Újra nyit az uszoda – várhatóan már szombaton

2020. augusztus 12. (szerda)

Jelenleg is gőzerővel folynak a DVG Zrt. szakemberei által végzett helyreállító munkálatok a Fabó Éva Sportuszodában. A létesítmény szauna részlegében még augusztus 1-jén, szombaton hajnalban keletkezett tűz – de várhatóan szombaton újra átadhatják a nagyközönségnek a sportbázist, adta hírül a város hivatalos oldala.

Az ablakon dobálták ki a szemetet

Az ablakon dobálták ki a szemetet

2020. augusztus 12. (szerda)

Egy lakó hívása ébresztette szerda reggel Motyovszki Mátyást, a 3. számú körzet önkormányzati képviselőjét: a szokatlan ébresztőből nem mindennapi "szemétügy" kerekedett.