Futsal: bíztató jövőkép

Szárszó Lajos - 2016. június 24. 12:29

A futsal bajnokság küzdelmeit közvetlen közelről, mégis kívülről nézte két alapító tag, Facskó József és Szabó Gergely, akik az utánpótlás nevelésben dolgoznak.

Facskó József és Szabó Gergely azok közé a futsal játékosok közé tartoznak, akik ott voltak az egyesület alapításánál, majd játékosként segítették a klubot. Az idei szezontól azonban már inkább az utánpótlás nevelésben segítenek, de ott voltak a felnőtt csapat edzésein, mérkőzésein egyaránt. Velük együtt értékeltük az NB I-es szezont.

Facskó József: - A csapat fennállásának harmadik évében elérkezett arra a csúcsra, amelyet ennyi idő alatt el lehetett érni. Ez minden várakozásomat felülmúlja! Azt látjuk, hogy ennél feljebb nem tudtunk volna menni, hiszen a Győrt utolérni szinte lehetetlen, akik kiemelkednek a bajnokságból. Nagyon büszke vagyok arra, hogy most itt tartunk, és bízom abban, hogy csupán a fejlődés kezdeténél járunk.

Szabó Gergely: - Büszke vagyok arra, hogy ott lehettem a kezdetekkor, amikor sikeresen letettük az alapokat. Jó visszagondolni arra, hogy nekünk, dunaújvárosi játékosoknak mekkora szerepünk volt abban, hogy feljutottunk az első osztályba. Ahhoz azonban, hogy az együttes előrébb lépjen, kellett az a stáb és azok a játékosok, akik az új kihívásoknak meg tudtak felelni. Gondolok itt Fehér Zsolt vezetőedzőre és a válogatott futsallosokra. Ha annak idején nem is gondoltuk, hogy ekkora fejlődést fog mutatni ez a sportág, titkon azért reméltük ezt, hogy egyszer felkerülünk a dobogóra. Ehhez kellett minden olyan külső körülmény, amely ebben a munkában segített bennünket.

- Kívülről hogyan láttátok az idei szezont?

Facskó József: - Borzasztóan komoly szakmai munka mellett zajlott minden edzés, minden mérkőzés. Ennek eredménye látszott a csapat egész szezonbeli menetelésén. Fehér Zsolt irányításával kemény, egyben fizikailag és taktikailag egyaránt komoly munkát végeztek el a fiúk. Ennek alapján a két ezüstérdem megérdemelt. Véleményem szerint egy ilyen ambiciózus edzővel akár azt is el lehet érni, hogy közeledjünk ahhoz a Győrhöz, akik szinte kizárólag külföldi játékosokat alkalmaznak. Azt azonban, hogy egy év múlva hova juthatunk, azt az adott helyzet, az adott bajnokság egy-egy pillanata nagyban befolyásolhatja.

Szabó Gergely: - Azt, hogy sikerül-e megfogni a külföldiekkel megtűzdelt csapatot, csapatokat, nehéz megmondani. A nem magyar játékosok egyelőre annyival járnak előrébb nálunk, hogy már hat, nyolc éves koruk óta játsszák ezt a sportágat. Az biztos, hogy Magyarországon is vannak tehetségek nagypályás futballban és futsalban egyaránt, de el kell jutnunk odáig, hogy minél korábban, minél többen válasszák ki maguknak a futsalt. Ha úgy kerülnek a felnőtt csapathoz, hogy legalább tíz, tizenkét éve játsszák ezt a sportágat, akkor biztos vagyok abban, hogy a nemzetközi szintet el tudjuk érni.

Képek: DO-archív

- Mindkettőtök nehéz, egyben szép feladatot kapott, vagyis az utánpótlás nevelését.

Facskó József: - Ha nehezebben is, de beindultak a dolgok. Most már jó úton járunk, hiszen egyre több fiatal érdeklődik, látogatja edzéseinket. Fontos, hogy olyan példaképeket tudjunk mutatni saját csapatunkból a gyerekeknek, mint a mostaniak, hiszen a munka csak így lesz eredményes. Hiszek abban, hogy pár éven belül egy-egy fiatal ott lesz a felnőtt csapatban, és esetleg a korosztályos, majd a felnőtt válogatottban.

Szabó Gergely: - Egyetértek Facsival, hiszen amíg az első évben a tömegesítés volt az elsődleges cél, most eljutottunk odáig, hogy az utánpótlás bajnokságban végén a tavalyihoz képest előrébb végeztünk. Nemrég volt egy toborzónk, amely sikeres volt, hiszen sokan jöttek közénk. Remélem, többjüknek megtetszett a sportág, és a nyári felkészülések kezdetén viszontlátjuk őket. A jövőre tekintve bizakodó vagyok, hiszen ha ezt a szakmai munkát tudja folytatni a Dunaferr, akkor biztos vagyok abban, hogy olyan játékosokat tudunk majd kinevelni, akik pár éven belül bemutatkozhatnak a felnőtt csapatunkban.

A rovat további hírei: Sport

DSTV: teljes siker

DSTV: teljes siker

2024. máj. 21.

Több mint ezren vágtak neki a szombaton megrendezett Jót fut a Város – Dunaújváros elnevezésű jótékonysági rendezvénynek; a nemes közösségi kezdeményezés révén a Móra iskolának segíthetett minden résztvevő. A segítség pedig számokban is mérhető: 2.221.900 forintot gyűjtöttek össze az intézménynek. Hangkép.

Véget ért az ötödik forduló a Campusban

Véget ért az ötödik forduló a Campusban

2024. máj. 21.

Kiegyenlített első félidő után sorozatban öt gólt lőve diadalmaskodott a Labdaérzék gárdája a városi kispályás labdarúgó bajnokság Campus osztályának legutóbbi fordulójában.

Végül biztos Kohász-siker

Végül biztos Kohász-siker

2024. máj. 21.

Újabb győzelemnek örülhetett a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia U21-es együttese a felnőtt NB II-es bajnokságban.

Kovács-Seres Hunor parádésan úszott Piombinóban

Kovács-Seres Hunor parádésan úszott Piombinóban

2024. máj. 20.

Remek versenyzéssel végzett a rendkívül erős mezőny huszadik helyén Kovács-Seres Hunor a nyíltvízi úszók Európa Kupájának első, olaszországi állomásán.

Az utolsó fordulóban dől el a DFC sorsa

Az utolsó fordulóban dől el a DFC sorsa

2024. máj. 20.

Bő fél órát emberhátrányban játszva szenvedett 3-0-s vereséget az éllovas Szentlőrinc elleni bajnokin a Dunaújváros FC labdarúgó csapata vasárnap este.

Ifjú hosszabbítók az Acélbikáknál

Ifjú hosszabbítók az Acélbikáknál

2024. máj. 19.

Négy fiatal játékosa is szerződést hosszabbított a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorong csapatával.

Elhozta a két pontot Kisvárdáról a Kohász

Elhozta a két pontot Kisvárdáról a Kohász

2024. máj. 19.

Kiváló védekezéssel, valamint Wéninger Alexa parádés kapusteljesítményével aratott 23-18-as győzelmet a DKKA felnőtt együttese a Kisvárda ellen szombaton este.