Dunaújváros Hetilap

Fejlesztési és pályázati tervekről döntött a közgyűlés

Molnár Emese - 2016. július 18. 13:43

Több pályázaton való indulásról, fejlesztési tervekről döntöttek a képviselők a július 18-i rendkívüli ülésen. A központi költségvetés mellett a képviselők mintegy 1,8 millió forintot biztosítanak az október 2-i népszavazás lebonyolítása érdekében.   

A Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Program azt a célt szolgálja, hogy olyan közösségi terek jöhessenek létre, amely minden korosztály számára kikapcsolódást, szabadidős programot biztosít. A kormány július 1-jén írta ki a pályázatot. Az önkormányzat négy sportpark és egy futópálya építését célozta meg. Az egyiket a felső Duna-partra a Batsányi utca mögötti területre tervezik, ehhez épülne a 400 méteres futókör. A másik a Május 1. utca mögötti területen (a József Attila és az Ady Endre utca között), a harmadik a Március 15. tér- Tavasz utca- Hajnal utca- Alkotás utca által határolt területen, a negyedik pedig a Balogh Ádám utca és a Rózsa udvar közötti területen épülne. A mostani ülésen a képviselők a pályázaton való indulásról és a szükséges önerő biztosításáról szavaztak.

A közgyűlés egy korábbi ülésén elhatározta, hogy indulni kíván a világörökségi helyszínek fejlesztése témában kiírt pályázaton. A világörökségi helyszínt az úgynevezett limes-útvonal jelenti, vagyis a római kori emlékhelyek, így a víztoronynál lévő római kori kőtár és fürdő. A pályázaton való indulás feltétele az, hogy tanulmánytervet, majd az alapján engedélyeztetési tervet kell készíteni. A mostani ülésen a tanulmányterv elfogadásáról határoztak a képviselők. A leírás alapján, a fejlesztés három részből állna. Lenne egy római kori fazekaskemence bemutatóhely, fogadóépülettel és kemence térrel. A látogatótér egy zárt, fűtött részből és egy nyitott térből állna, a kivitelezése körülbelül 40 millió forint. Lenne egy római kori castrum látogatóközpont, amely a meglévő kőtárat is tartalmazza. Az épület a Batsányi utca- Pince sori kereszteződés előtt nem sokkal, az út közelében lenne kialakítva. A kétszintes épület, amelynek teteje lejtősen helyezkedne el északi-déli irányba, nagy üvegajtókkal, fogadná a vendégeket. Ennek kialakítása mintegy 247,5 millió forintba kerülne. A harmadik elem pedig a műemléki és tájrekonstrukciót tartalmazza mintegy 45 millió forintért. A tanulmánytervhez most bekérik az engedélyeztetési terveket, hogy pályázni lehessen a megvalósítására.

Újabb közművelődési fejlesztést segítő támogatásra pályázik közösen az önkormányzat és a Munkásművelődési Központ. Erre a kiírásra már tavaly is sikeresen pályáztak, amelynek keretében új technikai eszközöket vásárolhattak az intézmény számára. A mostani pályázattal is ilyen berendezési tárgyakat (többek között mikrofonokat, vetítővásznat, DVD lejátszót) szeretnének vásárolni.

Gyalogos járda és két zebra építését, valamint a meglévő járdák felújítását, akadálymentesítését tervezi az önkormányzat az új vásártérhez, hogy biztonságosabban lehessen ott közlekedni. A feladatra a DVG Zrt-től kértek árajánlatot, a cég mintegy 17,7 millió forintban jelölte meg a kivitelezés költségét. A képviselők elfogadták az ajánlatot, és megbízták a céget a munkálatokkal.

Szintén a DVG Zrt-t bízta meg a közgyűlés azzal, hogy tizenöt gyalogátkelőhelynél (a zebráknál és azok környezeténél) növelje meg a meglévő lámpák megvilágítási szintjét. Erre a feladatra 27,8 millió forintot biztosítanak.

Az IF 54 Invest Kft. azzal kereste meg az önkormányzatot, hogy támogatást kérjen prevenciós előadás-sorozatra. A helyi óvodás és kisiskolás korú gyermekeknek, mintegy 1500 fiatalnak tartanának egészségvédelmi előadásokat, az alkohol, a dohányzás, a káros szenvedélyek kialakulásának megelőzése érdekében. A programra egymillió forintot biztosított a közgyűlés, az oktatás szeptember és november között valósul meg.

Szintén támogatási kérelemmel fordult az önkormányzathoz a Dózsa iskola. Négy tanulója megnyert egy országos versenyt, amelynek fődíja egy egyhetes londoni tanulmányút. Az iskola alapítványa az utazás során felmerülő költségek egy részét tudja finanszírozni, ám szükség lenne még mintegy 153 ezer forintra (városi közlekedés, belépők, programok). A képviselők megszavazták a kért összeget, így a diákok, akik tavaly az eTwinning projektet is megnyerték, július 21-én utazhatnak Angliába.

A közgyűlés a Dunaújvárosi Vállalkozó Háziorvosok Egyesületének kérelmét is támogatta, és 2,4 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt működésükhöz.

A Dunaújvárosi Jégtörők Egyesület részére 15 millió forint kölcsönt nyújtanak.

Cserna Gábor polgármester arról számolt be az ülésen, hogy a közelmúltban találkozott Csepreghy Nándorral, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkárával a Modern Városok Program dunaújvárosi fejlesztéseinek ügyében. Felmerült, hogy jöjjön létre egy négy fős munkacsoport a fejlesztések megvalósítási idejére a koordinálás, a kapcsolattartás elősegítése érdekében, amelyben az ellenzéki pártok is helyet kapnak.  A munkacsoport elnöke Szepesi Attila, a gazdasági és stratégiai ügyekért felelős alpolgármester lesz, tagjai pedig Hingyi László, Pintér Attila és Pintér Tamás képviselők.

A közgyűlésen bizottsági személycserékről is szavaztak a képviselők. A Közbiztonsági és társadalmi kapcsolatok bizottságának elnöki tisztségéből visszahívták Izsák Mátét, helyette Pintér Tamást választották meg. Izsák Mátét az Oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottság elnökének delegálták. Hingyi Lászlót visszahívták a pénzügyi bizottságból. Helyette Sztankovics László ül a bizottságba, akit egyúttal visszahívtak az oktatási bizottságból.  Nagy Zoltánnét a Közbiztonsági bizottságból hívták vissza.

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.