Munkához lát az új elnökség

2016. október 13. (csütörtök) 17:32 - spigott

A források minél hatékonyabb felhasználása, a rövid, közép és hosszú távú stratégia kidolgozása a Dunaferr SE új elnökségének legfontosabb feladata. A hét főből álló vezetés egyelőre igyekszik mindent megtudni az egyesület működéséről, ám október végétől már a konkrét elképzelések kidolgozására is jut idő.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a Dunaferr SE szeptember végi tisztújító közgyűlésén új elnökséget választott az egyesület, melyet a következő négy évben egy hét főből álló grémium igyekszik a lehető legjobban irányítani. Az új elnökség tagjaként Pető Zsolt, a kajak-kenu szakosztálya vezetője is részt vesz a közös munkában, aki érdeklődésünkre elárulta, hogy melyek az új elnökség legfontosabb feladatai a közeljövőben.

- Az elnökségi megújulás után az első feladatunk az, hogy egyrészt megismerjük az eddigi elnökség működésének részleteit, mert szükséges belelátni nekünk újaknak abba, hogy mik voltak azok a folyamatok, amik eddig nem voltak nyilvánosak, hogyan működött az SE. Meg kell majd vizsgálnunk ezt mind gazdasági, mind működési procedúra szempontjából, s az új elnökség véleményezi majd, hogy a jövőben esetleg szeretne-e bármilyen fejlesztő módosítási javaslattal élni. A modell az, hogy van egy ügyvezető, aki gyakorlatilag, mint egy gazdasági társaságnál, felelős a napi operatív feladatok ellátásáért, aki most egyben az elnöke is az egyesületnek. Később a két funkciót esetleg szétválasztjuk, mert nem feltétlenül kell egy embernek gyakorolnia ezt, de ez egyelőre még így van.

Miután képbe kerültünk, s ebben a korábbi tagok további segítségére is számítunk, rövid, közép és hosszú távú stratégiát kell a jövőre nézve kialakítanunk. Ez annyit tesz, hogy van ugye öt szakosztály az egyesületben, s véleményem szerint mind az öt szakosztálynak ki kell dolgoznia a következő olimpiai ciklusra vonatkozó tervét, de akár hosszabb távon is állíthat fel koncepciót bármilyen szakosztály, s ezeket majd egyesével értékelni kell, s az összes értékelés után kialakul majd egy igényrendszer, amit szinkronba kell hozni a lehetőségeinkkel. Ez nyilván tartalmazni fogja mindazon fejlesztési terveket, amik vonatkoznak az infrastrukturális dolgokra, hogy hol edzünk, milyen eszközeink vannak, a humán-erőforrás fejlesztésére, hogy milyen edzőink vannak, milyen továbbképzéseket akarunk elvégezni, aztán a harmadik a sportolói fejlesztésekkel kapcsolatban az, hogy milyen egyéb, sportorvosi, sporttudományi hátteret tudunk biztosítani. Ma már a sport egyre inkább tudományos alapokra helyeződik, s olyan komplex mérési és visszajelzési rendszerek vannak, amik sokkal pontosabb képet adnak a sportolók állapotáról a szakemberek számára.

Mindent összevetve szakmai és gazdasági tervezés szükséges és meg kell határoznunk azokat a stratégiai irányvonalakat, amelyek ezek alapját képezik majd. A Dunaferr SE-nek bevételekre, forrásokra van szüksége. Nyilván vannak állami, önkormányzati és főszponzori források, s vannak sportszervezeti és egyéb alapítványi források, de azt gondolom, hogy emellett erősen bele kell ásnunk magunkat a pályázati úton megszerezhető egyéb források felkutatásába is, legyen ez területfejlesztési, vagy sportcélú pályázat, s ahogy eddig, úgy ezekre a következő négy évben is számítunk. Az egyesületnek vannak persze saját bevételei: a tagdíjak jelentősek, s az egyéb sportszolgáltatásból befolyó, vagy potenciálisan tervezhető bevételekre is gondolnunk kell, s a mi feladatunk az lesz, hogy a bevételi oldalt minél több lábra helyezve gyúrjuk össze.

A kiadási oldalt nyilván elemezni fogjuk, hogy a lehető legoptimálisabban költsük el azt a pénzt, amit a támogatók, szponzorok ránk bíznak, s hogy ezt az összeget a legigazságosabban osszuk majd el az adminisztráció és a szakosztályok között. Nagyjából ebbe az irányba kell mennünk, meg kell erősítenünk a városi kapcsolatainkat, meg kell erősítenünk az esetleges kormányzati és politikai kapcsolatainkat, s ha ezek sikerülnek, akkor rövid távon előrébb léphetünk. S, hogy ezt mikorra kell megvalósítanunk? Október végén lesz a következő elnökségi ülésünk, s én addigra mindenképpen előre fogom terjeszteni az elnökségnek, hogy mik az elképzeléseim, s azt gondolom, hogy mondjuk november végéig, legkésőbb karácsonyig minden szakosztálynak pontosan tudnia kell és írásban közölnie is kell az elnökséggel, hogy mit szeretne, s ezt milyen úton tervezi megvalósítani.

Fontos még, hogy az első elnökségi ülésen fél évre bíztuk meg Mátyás Gábort az ügyvezetői feladatok ellátásával, ugyanis ez a fél év lesz elegendő ahhoz, hogy megismerjük, mik a feladatok, s ebből elő lehessen terjeszteni a következő három és fél esztendőre vonatkozó feladatok listáját. Ez alapján el lehet dönteni az elnökségi tagoknak, hogy ki szeretne komolyabb feladatokat és tisztséget vállalni, magyarul ügyvezető elnök, vagy amennyiben szétválasztjuk a tisztségeket, ügyvezető, vagy elnök lenni. Ez persze nagyon komoly feladat lesz, nagyon komoly felelősséggel, s az elnökség nyilvánvalóan számon is fogja kérni az aktuális ügyvezető elnököt, hogy az aktuális feladatokat, amiket ígért, azokat elvégezte-e. Ennek a kidolgozására van durván fél évünk, jövő év februárjában lesz a közgyűlés, melyen elfogadjuk a Polgári Törvénykönyv sporttörvényre vonatkozó változásait, s ezt bevezetjük az új alapszabályba, s ezzel együtt megválasztjuk az új ügyvezető elnököt, vagy kettébontjuk a két tisztséget. Aztán lehet, hogy az új ügyvezető a régi lesz, én nem feltétlenül beszélek biztos változásról, de erre is van esély.

Képek: DO-archív

Pető Zsolt szerint az, hogy ő a kajak-kenusokat képviseli az elnökségben, még nem jelenti azt, hogy a szakosztály kiemelt elbánásban részesülne a többiek kárára, mert a célja egyértelműen az, hogy a lehető legigazságosabban sikerüljön elosztani a forrásokat az egyesület öt szakosztálya között.

- Ez most egy nagyon egészséges, ideális összetételű elnökség, mind az öt szakosztály jelen van, s rajtuk kívül a főszponzor Dunaferr Zrt. és a város, mint másik főszponzor képviselteti magát a héttagú elnökségben. Én, mint a kajak-kenu szakosztály jelenlegi elnöke, vezetője azt gondolom, hogy az elnökség jobban tudja segíteni a mi munkánkat, s minden szakosztály munkáját, hiszen közvetlen ráhatásunk van a különböző döntések meghozatalára, vagy akár előkészítésére is, meg tudjuk ezeket vitatni, ott tudunk lenni, s el tudjuk mondani az észrevételeinket, javaslatainkat, s a döntéseknél lesz szavazati jogunk. Ez sokkal jobb lesz a szakosztályok számára, nem kész tényekkel fogunk a jövőben szembenézni, hanem részt vehetünk a döntéshozatalba, aminek nagyon örülök. Ez a jelenlegi leosztás azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kajak-kenu szakosztály nagyobb eséllyel fog többet kiharcolni magának, mert nem ez, hanem az igazságos elosztás a cél, s amikor én elnökségi tag vagyok, akkor én az egyesület öt szakosztályát képviselem, s nem csak egyet. Amíg ez így működik, addig egészséges döntések fognak születni. Ezzel együtt a kajak-kenu szakosztálynak vannak külön feladatai, saját maga, saját forrásokat kell, hogy teremtsen, illetve a saját szakmai vezetését is önmagának kell meghatároznia, s amennyiben az egyesület hozzá tudja ehhez tenni az extrákat, gondolok itt a sportorvosi, tudományos dolgokra, az nekünk csak jó lehet.

A rovat további hírei: Sport

Startra készen!

Startra készen!

2019. augusztus 18. (vasárnap)

A Dunaferr SE kenusa, Kiss Balázs felkészülten, versenyre kész állapotban várja az augusztus 21-én kezdődő szegedi NKM olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságot.

Érdi siker a zárómeccsen

Érdi siker a zárómeccsen

2019. augusztus 18. (vasárnap)

Szoros csatában, egygólos vereséget szenvedett a házigazdáktól a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia csapata a IX. Érdi Kupa utolsó találkozóján.

Tanulságos meccs volt!

Tanulságos meccs volt!

2019. augusztus 17. (szombat)

Fordulatokban bővelkedő mérkőzésen, a háromgólos előnyét elpuskázó Dunaferr végül egygólos vereséget szenvedett a lengyel Leszno elleni felkészülési találkozón.

Átadták a felújított Nemzeti Evezős és Kajak-Kenu Olimpia Központot

Átadták a felújított Nemzeti Evezős és Kajak-Kenu Olimpia Központot

2019. augusztus 17. (szombat)

Átadták a felújított Nemzeti Evezős és Kajak-Kenu Olimpia Központot csütörtökön: a Maty-éri versenypályán jövő szerdán kezdődik az olimpiai kvalifikációs világbajnokság.

Lengyel vendégjáték a sportcsarnokban

Lengyel vendégjáték a sportcsarnokban

2019. augusztus 17. (szombat)

A lengyel első ligába idén feljutott Futsal Leszno ellen lép pályára a Dunaferr DUE Dutrade FC futsal csapata a sportcsarnokban ma este hat órától.

Bíztató játékot mutatott a DAB

Bíztató játékot mutatott a DAB

2019. augusztus 16. (péntek)

Folyamatosan javuló teljesítményt nyújtott, de végül hosszabbítás után 3-2-es vereséget szenvedett a Jesenice otthonában a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorong csapata.

A szünet után hengerelt a Kohász

A szünet után hengerelt a Kohász

2019. augusztus 16. (péntek)

Parádés második félidei játékkal győzte le 31-25-re a Kisvárdát a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt együttese a IX. Érdi Kupa második napján.