Sportra, mozgásra is nevel az akadémia

2016. október 14. (péntek) 11:47 - spigott

Heti száz-százhúsz gyermek számára biztosít jelenleg mozgási, sportolási lehetőséget a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia új programja, mely az óvodás korosztályt célozta meg, s melyből a gyermekek és akadémiánk is sokat profitálhat a jövőben.

Gyermekzsivajtól volt hangos ma délelőtt is a Dunaújvárosi Sportcsarnok kisterme, ahol a Százszorszép óvoda középső és nagycsoportosai számára tartott játékos, képességfejlesztő gyakorlatokat Baranyi Erzsébet, Bulath Anita, Ferling Bernadett és Takács Dusmáta, vagyis a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia edzői kollektívája. Akadémiánk ugyanis két hete vágott bele legújabb programjába, melyet kimondottan az egyik legfogékonyabb korosztály, az óvodások számára dolgozott ki azért, hogy minél hamarabb bevonják őket is a sport, a mozgás világába.

Optimistán, nagy lelkesedéssel beszélt a célokról György László, a DKKA utánpótlás szakágának vezetője, aki szerint a mostani együttműködés nem csak a gyermekek, hanem a különböző szakosztályok, s természetesen a kézilabda számára is rendkívül hasznos lehet a jövőben.

- Volt már korábban tapasztalatom arról, hogy miként lehet egy ilyen programot sikeresen véghezvinni, ezért elhatároztuk, hogy Dunaújvárosban, az akadémiánknál is megpróbáljuk beindítani ezt a nem is elsősorban kézilabda specifikus programot, hanem azt elősegíteni, hogy ügyességben, képességben, tér, idő és tájékozódási képességben fejlesszük a gyerekeket. Ezt egy hosszú előkészítési folyamat vezette fel a vezetőkkel, edzőkkel, szakemberekkel egyeztetve készültünk erre, s szerencsére a technikai részletek tisztázása után ezt nagyon gyorsan meg is tudtuk valósítani. Az óvodás programunk vezetője Baranyi Erzsébet lett, ő vette fel a kapcsolatot az óvodákkal, s mivel az intézmények is nagyszerű partnerek voltak, ezért nagyon gyorsan tudtunk időpontokat egyeztetni, s eljutni odáig, hogy most már második hete tartunk játékos, képességfejlesztő foglalkozást a gyerekeknek. Mi igyekszünk megtenni mindent a legkisebb korosztályért, az utazástól elkezdve a termet, a különböző szereket és a szakembereket is biztosítjuk számukra, mert ebből mindenki csak profitálhat a jövőben.

A gyermekek azért, mert fejlődnek, mi pedig azért, mert azok, akik később a kézilabdával szeretnének foglalkozni, azoknak már meglesz az az alap, amire nyugodtabban lehet építeni. Természetesen erre is fel vagyunk készülve, s ha oda kerülnek a mostani óvodások, hogy a kézilabdával szeretnének foglalkozni, akkor már kimondottan sportágspecifikus edzésekkel fejleszthetik magukat tovább. Jelenleg hat óvodával van megállapodásunk, ez összesen 100-120 gyermeket jelent, akik hétfőtől csütörtökig egy turnusban délelőtt tíz órától, míg pénteken kettő csoportban gyakorolhatnak edzőinkkel körülbelül egy órában. Ugyan még csak nemrég kezdtünk, s igazán komoly következtetéseket még nem tudtunk levonni, az első visszajelzések nagyon kedvezőek, a gyermekek élvezik a játékos foglalkozásokat, boldogok, örömmel végzik el a különböző feladatokat. Éppen ezért is próbáltuk a felnőtt csapat edzési időpontjaira szervezni ezt, hogy legyenek példaképek a gyermekek előtt, hatalmas élmény volt számukra és számunkra is az, amikor az egyik gyakorlás végén beültek a felnőttek edzésére, szurkoltak, biztatták a lányokat, s emellett persze látták azt is, hogy hova is lehet eljutni kitartó munkával – fogalmazott a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia utánpótlásának vezetőedzője.

Nagyon elszántan vágott bele a munkába az óvodás kézilabda program vezetője, Baranyi Erzsébet is, aki azt reméli, hogy a közös gyakorlásoknak köszönhetően minél több gyermeket sikerül az egészséges életmód a mozgás szeretetének irányába terelni.

- Nagyon fontos volt számunkra, hogy bevonjuk a legkisebb korosztályt is a sport, a mozgás világába, s itt nem elsősorban a kézilabdára gondolunk, hanem arra, hogy fejlesszük a gyermekek különböző képességeit. A legfontosabb dolgunk, hogy megszerettessük a gyerekekkel a mozgást, hiszen óriási energia van ebben a korosztályban, s ezt szeretnék hasznosítani. Az első két hét hatalmas élmény volt számunkra és a gyermekek számára is, akik láthatóan élvezik a különböző feladatokat, nagyon várják a közös munkát, ami érthetően nagy örömöt okoz nekünk, edzőknek is, hiszen látszik, hogy vevők arra, amit el szeretnénk érni velük. Egyelőre egy évre tervezünk, de természetesen az a célunk, hogy ebből komoly rendszert hosszunk létre. Reményeink szerint a város össze óvodáját sikerül majd bevonni a programba, így segítve a fiatalabb korosztályt abban, hogy megszeressék a mozgást és amennyiben később is szeretnének sportolni, úgy meglegyen az az alap, amire a jövőben építhetnek majd – árulta el Baranyi Erzsébet.

A rovat további hírei: Sport

Azari Zsolt rangos elismerése

Azari Zsolt rangos elismerése

2020. május 29. (péntek)

A Dunaújvárosi Acélbikák jégkorong csapatának kapitánya, Azari Zsolt kapta meg idén az Erste Liga Mr. Spirit díját.

Már Tokióig terveznek

Már Tokióig terveznek

2020. május 29. (péntek)

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökségének felkérésére Hüttner Csaba, és Weisz Róbert szövetségi kapitányok már júniusra beterjesztik a tokiói olimpiáig tartó felkészülési programokat és válogatási elveket.

Júniusban rendezik a tisztújító közgyűlést

Júniusban rendezik a tisztújító közgyűlést

2020. május 29. (péntek)

Az elnökségi ülésen eldőlt, hogy június 20-án rendezik a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tisztújító közgyűlését.

Négy új érkező a Kohásznál!

Négy új érkező a Kohásznál!

2020. május 28. (csütörtök)

Érden játssza a 2020/2021-es szezon hazai mérkőzéseit a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia csapata, mely négy új játékos szerződtetését jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Kovács Bronson Zoltán is marad az Acélbikáknál

Kovács Bronson Zoltán is marad az Acélbikáknál

2020. május 28. (csütörtök)

A 2020/2021-es szezonban is a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorong csapatának védelmét erősíti Kovács Bronson Zoltán.

Augusztusban kell csúcsformában lenni

Augusztusban kell csúcsformában lenni

2020. május 27. (szerda)

Némi meglepetést azért okozott kenusaink számára a szolnoki tesztviadal, ám ettől még nem alakítják át felkészülésüket, mert a nyár végére kell időzíteni a versenyformát.

Van idő a munkához!

Van idő a munkához!

2020. május 27. (szerda)

Csak a délelőtti edzések maradnak el a dunaújvárosi vízilabdázóknál, akiknek bőven lesz idejük felkészülni nyáron az új szezon küzdelmeire.