Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A ruszki csizma

Várkonyi Balázs - 2016. november 4. 17:13

November negyedikének reggelén nem volt ott a teli tejeskanna a megszokott helyen, a bejáratnál – olvasom egy visszaemlékezésben. – Az addig nap mint nap pontosan érkező szállítmány elmaradt. Baljós jel, vélte a házigazda.

Joggal gondolta ezt, hiszen a falusi tejesasszony a legnehezebb napokban is teljesítette a rendelést. Nyomós oka lehetett annak, hogy ezúttal elmaradt. Tényleg az volt. De emberünk ezt csak akkor tudta meg, amikor hallotta a rádióhíreket. És a való tény akkor ütötte végképp gyomorszájon, amikor meghallotta a közeledő tankok moraját is. Akkor már tudta: minden elveszett.

Hatvan esztendeje ezen a napon a már kivonulóban lévő – vagyis jórészt a sunyi módon kivonulást imitáló – szovjet csapatok megfordultak, és a keleti határvidéken behatoló erősítéssel együtt lerohanták az országot. Ismét muszka csizma taposta itt a földet. Ma már tudjuk, ez elkerülhetetlen volt: Kádár János ugyanis előző nap, november 3-án Moszkvában eladta az országot. „Igen, Önöknek igazuk van. Ahhoz, hogy a helyzet stabilizálódjon, most az Önök segítsége kell” – ez a mondat hangzott el a szájából azon a szégyenteljes ülésen, amelyen Hruscsov, a szovjet pártfőtitkár ellenforradalomnak nevezte a magyar felkelést. Kádár tehát nem a népe melletti kiállást választotta, hanem a saját hatalmát építve „meghívót” kézbesített a szovjet agresszornak.

Kegyetlen malícia rejlik abban a mondatban, amely a Magyar Ifjúság című lap november 3-ai számának Napi kérdés rovatában jelent meg: „Úgy jönnek, mintha mennének…?” És tényleg: mintha a törvényes magyar kormány kívánságának megfelelően menni készültek volna, de már készült a titkos terv, amely eredményeként nem mentek, hanem jöttek. A kivonulási terv véglegesítésére a tököli szovjet bázisra érkező küldöttséget tőrbe csalták. Alighogy megkezdték a tárgyalást, a hírhedt KGB elnöke, Szerov tábornok vezetésével géppisztolyos szovjet állambiztonsági tisztek rontottak be az ülésterembe. Példátlan eset: egy idegen hadsereg katonái a magyar küldöttség tagjait a saját hazájukban tartóztatták le – köztük Maléter Pál honvédelmi minisztert, s ezzel a másnapra tervezett invázió előtt lényegében „lefejezték” a magyar hadsereget. Az ördögi terv beérett.

A nemzeti gyász napján a hősök előtt tisztelegve s az áldozatokra emlékeztetve szólal meg este a Requiem a fővárosban, a Szent István Bazilikában. És értük lobban fel a gyertyák, mécsesek lángja szerte az országban, Dunaújvárosban is – ahol a lehető legtovább, november hetedike délutánjáig kitartottak a városvédők. Dicsőség nekik!

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!