Születésnapi évzáró - évnyitó a Dunaferr SE-nél

doszerk - 2017. január 27. 21:06

Véget ért egy olimpiai ciklus, de a következőnek is újult erővel vág neki a Dunaferr Sportegyesület, mely idén ünnepli fennállásának 65. évfordulóját, s ma este tartotta meg a sikeres 2016-os esztendőt lezáró ünnepségét.

A Lemezalakító Kft. Duna-parti szabadidőközpontjában tartotta a 2016-os évet lezáró, ugyanakkor a 2017-es esztendőt megnyitó ünnepségét az idén 65 éves Dunaferr Sportegyesület. Az összejövetelen természetesen jelen voltak az SE szakosztályainak vezetői, edzői és több sportolója is, Kovács István, a Magyar Birkózó Szövetség alelnöke, valamint Sárfalvi Péter világ- és Európa-bajnok öttusázó, aki jelenleg helyettes államtitkárként dolgozik az utánpótlás nevelésért.

A köszöntő beszédek sorát Sárfalvi Péter kezdte, aki egy kis nosztalgiázás mellett elmondta azt is, nagyon bízik abban, hogy az elmúlt időszakban egy felfelé ívelő pályára állított egyesület a jövőben újra a magyar sport fellegvára lesz.

- Nagy megtiszteltetés, hogy itt lehetek és képviselhetem a sportért felelős államtitkárságot. Utazás közben azon gondolkoztam, hogy mi az első emlékem, ami a városhoz köt, s nem egy túl pozitív dolog ugrott be. Az idők kezdetén az Arany Üst Kupán vettem részt, itt estem át az első nagyobb verseny tűzkeresztségén úgy, hogy 800 méteren indultam és 750 méternél szabálytalan forduló miatt kizártak a helyi versenybírók, amit ezúton is nagyon köszönök nekik. Persze voltak szép élményeim is, arra tisztán emlékszem, hogy 1999/2000-ben gyakorlatilag Dunaújváros volt a magyar sport fővárosa. Bajnokok lettek a focisták, a kézilabdázók szintén, ők megnyerték a BL-t is, szintén erősek és bajnokok voltak a jégkorongozók, s szinte mindenki, akik kereste a siker titkát, eljött Dunaújvárosba és megnézte, hogy mitől működik ilyen jól az egyesület. Aztán jött egy hullámvölgy, de most ismét azt érzem, hogy emelkedik a sport a városban, ugye két olimpikon is utazott Rióba, Kovács Zsófi és Hajdu Jonatán, s arra különösen büszke lehet az egyesület, hogy több mint ezer fiatal sportol az öt szakosztályban kiváló körülmények között. Ők a jövő letéteményesei, s nagyon remélem, hogy jövőre, vagy öt év múlva úgy jöhetünk ide, hogy újra Dunaújváros lesz a magyar sport fővárosa – fogalmazott Sárfalvi Péter helyettes államtitkár.

Mátyás Gábor, a Dunaferr SE ügyvezető elnöke szerint mindig úrrá tudtak lenni a nehézségeiken, s ennek, valamint a kiemelkedő szakmai munkának köszönhetően növekszik az egyesületben sportoló fiatalok száma is.

- Az elmúlt hatvanöt év alatt rengeteg minden történt az egyesületben. Voltak kiemelkedő sikerek, hullámvölgyek, volt olyan időszak, amikor az egész ország ránk figyelt, s ez nemcsak a csapatsportágaknak, hanem az egyéni sportágaknak is köszönhető, hiszen az 1968-as olimpia óta a Dunaferr SE minden olimpiára adott sportolót. Mozgalmas évtizedek voltak ezek, s bizony voltak nehéz pillanataink, de valahogy mindig fel tudtunk állni, mindig megoldottuk a nehézségeinket, még akkor is, ha reményetlennek tűntek. Ez a sportnak a sajátossága is, mert egy sportoló soha nem adja fel, s ha egy egyesületben sportolók vannak, akkor az egyesület sem adja, nem adhatja fel. Ahogy helyettes államtitkár úr is elmondta, átléptük az ezer főt, ami azt jelenti, hogy szakosztályaink kiváló munkát végeztek az elmúlt években, s ennek a remek szakmai munkának az eredménye, hogy a taglétszámunk folyamatosan nő, s bízunk abban, hogy néhány éven belül még ennél is többen sportolnak majd nálunk – mondta az egyesület első embere.

Mátyás Gábor természetesen rendkívül büszke a Dunaferr SE elmúlt hatvanöt évére, ám elmondta azt is, hogy az élversenyzők "képzése" mellett még egy nagyon fontos feladata van az egyesületnek, mely nem csak sportolókat, kiváló embereket is igyekszik nevelni.

- Kiemelkedő év volt a tavalyi, mivel véget ért egy olimpiai ciklus, s nagyon büszkék voltunk arra, hogy Dunaújvárosból két saját nevelésű sportoló is a Dunaferr SE és a város színeit képviselve jutott ki a világ legnagyobb sporteseményére. Ez azért is nagyon fontos, mert ők ma a példaképek az egyesület fiatal versenyzői számára, de azt látni kell, hogy ezért rengeteg munkát el kellett végezni. Én abban bízom, hogy a következő olimpiai ciklust újult erővel tudjuk megkezdeni, s azok a fiatalok, akik bontogatják a szárnyaikat, s most 15-18 évesek, komolyan gondolják, hogy a hatalmas erőt és felkészülést igénylő versenyre, az olimpiára ki szeretnének jutni, hogy ott büszkén viseljék a magyar színeket. Az eredményeink magukért beszélnek az elmúlt hatvanöt évben, a vidéki egyesületek között szerintem egyedülálló teljesítmény a miénk, amire természetesen nagyon büszke vagyok. Én is ebben az egyesületben kezdtem a sportot, ebben az egyesületben tevékenykedem a mai napig. Nem szabad megfeledkeznünk arról a nagyon fontos dologról, hogy egy sportegyesület a sport által az életre nevel, pozitív értékeket sugároz és olyan felnőtteket próbál átadni az életnek, akik felkészülnek minden téren a nehézségekre, s később sikeres családapák, családanyák lesznek, majd az egykoron eltöltött sportéveik után büszkén mesélhetik gyermekeiknek, hogy igen, én is a Dunaferr Sportegyesületben versenyeztem. Ezzel azt szerettem volna mondani, hogy nem feltétlenül az a célunk, hogy mindenkiből élsportoló legyen, ez nyilván csak nagyon keveseknek adatik meg, de az, hogy becsületes, tettre kész felnőttet neveljünk, talán a legfontosabb feladatunk – fogalmazott Mátyás Gábor

Ezt követően a kétszeres magyar bajnok Kiss Luca és Kohon Patrik táncbemutatóját élvezhették a jelenlévők, majd egy kisfilmet tekinthettek meg az ünnepség résztvevői. A Dunaferr SE és a város elmúlt hatvanöt évét felölelő képsorokat a szakosztályoktól kapott, illetve különböző interneten talált anyagokból állították össze, s ahogy az várható is volt, hatalmas sikert aratott a közönség soraiban. A kisfilm megtekintése után jöhetett az ilyenkor szokásos díjátadó, melyen a tavalyi évben kiemelkedően szereplő utánpótlás versenyzőket ismerték el az egyesület vezetői, átadták a Dunaferr SE két új örökös tagjának, valamint örökös bajnokának járó elismeréseket, illetve köszöntötték a Dunaferr SE korábbi elnökségének két tagját, Orbán Győzőt és Tarány Gábort, akik az egyesület egyik legnehezebb időszakában vállalták el az elnökségi tagsággal járó komoly kihívásokat. A díjakat a Dunaferr SE elnökségének két képviselője, Kovács Judit, a DVG Zrt. igazgatósági tagja, valamint Kozma Gyula, az ISD Dunaferr Zrt. Lemezalakító Kft. gyárvezetője adta át. A 2016-os esztendő legjobb dunaújvárosi sportolóinak elismerését követően vacsorával, majd kötetlen beszélgetéssel zárult az ünnepség, mely remélhetőleg egy, a tavalyihoz hasonlóan sikeres esztendőt vezetett fel a Dunaferr Sportegyesület versenyzői számára.

Az év utánpótlás sportolói (a szakosztályvezetők és az edzők javaslatai alapján)

Birkózás: Sallai Sándor
Kajak-kenu: Slihoczki Ádám
Röplabda: Gebhardt Norbert
Torna: Jakab Noémi
Úszás: Szöllősi Martin

A Dunaferr SE örökös tagja

Mezei István (1975-től 2000-ig a birkózó szakosztály elnöke)
Őri-Paczolai Györgyi (úszóedző, aki 1981 óta töretlen lelkesedéssel végzi munkáját az egyesületnél)

A Dunaferr SE örökös bajnoka: Takács Krisztián (úszó, négyszeres olimpikon)

A Dunaferr SE tiszteletbeli tagja: Vedelek István (kajak-kenu)

A rovat további hírei: Sport

DSTV: eredményes birkózók

DSTV: eredményes birkózók

2024. ápr. 18.

Legyen szó veteránokról, vagy a akár a fiatalabbakról, a DKSE birkózói rendre hozzák a szép eredményeket. Helyzetjelentést kértünk Kiss Károly edzőtől, aki beszélt az utánpótlásról, s persze Pupp Viktóriáról és Nyikos Veronikáról is. Hangkép.

Nem volt esély Gödöllőn

Nem volt esély Gödöllőn

2024. ápr. 18.

A Kistext ellen meccs nélkül nyertek, a házigazda Gödöllőtől viszont kikaptak a DSE Röplabda Akadémia fiataljai az NB II-es felnőtt bajnokságban.

Biztos sikerek idegenben

Biztos sikerek idegenben

2024. ápr. 18.

Nem okozott gondot a két pont megszerzése a DKKA serdülő és ifjúsági csapatának a Csepel elleni korosztályos bajnokin.

DSTV: tudnivalók a horgászatról

DSTV: tudnivalók a horgászatról

2024. ápr. 17.

Egy horgásznak nem kell bemutatni, hogy miért jó, vagy miért különleges a horgászat. Aki még nem próbálta, az talán közelítse meg onnan, hogy ez egy olyan elfoglaltság, amely egyszerre lehet hobbi, sport, és igazi versenyzés – mikor mire van igényünk ugyebár. Arról, hogy ennek mi a szépsége, és mire van szüksége a kezdőknek Szabó Mátéval beszélgettünk a Horgásztanyán. Hangkép.

Újra élen a címvédő

Újra élen a címvédő

2024. ápr. 17.

Magabiztos győzelemmel vette vissza a tabella első helyét a Karmacsi Autó gárdája a városi kispályás labdarúgó bajnokság ST Solar csoportjában.

Két játékos távozik a DKKA-tól

Két játékos távozik a DKKA-tól

2024. ápr. 17.

Nick Viktória kilenc, Horváth Petra két szezont követően távozik a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt együttesétől.

Felemás hétvége az utánpótlásnál

Felemás hétvége az utánpótlásnál

2024. ápr. 16.

A DFVE női vízilabdázóinak serdülői kikaptak, az ifjúságiak viszont nyerni tudtak a Ferencváros elleni hazai bajnokin.