Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Dékán, a sztálinvárosi vamzer

Várkonyi Balázs - 2017. február 25. 8:18

1958 áprilisában új lakója lett Pálhalma fegyintézetének: egy csalás és sikkasztás miatt elítélt címeres gazember. Nem volt rutinos rab, az első büntetését töltötte. Hallomásból ismerte azt a világot, ahová csöppent, hisz sok embert juttatott a rácsok mögé. Dékán fedőnéven ugyanis hivatásos besúgó volt.

Hogyha nem adja fejét sikkasztásra, tán „becsületben megőszült” polgárként mehetett volna nyugdíjba. De ha már ilyen szerencsétlenül alakultak a dolgai, legalább húzzon hasznot ebből – gondolhatta. Elszegődött vamzernek. Pálhalmán hamar kiismerték, nem bíztak benne. A megyei főrendőrök úgy vélték, a sztálinvárosi fogdán tudják hasznosítani kivételes tudását. Titkos paranccsal áthelyezték, és attól fogva szorgalmasan jelentett, főként a politikai ügyben meggyanúsított emberekről. Jól végezte „munkáját”, így büntetése egy részét elengedték.

A pompás karrier eme állomását megelőzően emberünk több nagyüzemben teljesítette „hazafias” kötelességét. Sokoldalúságát az Ikarus vállalatnál, a Ganz Vagongyárban és a csepeli Rákosi Mátyás Műveknél bizonyította. Ipari szabotőrök után szimatolt, a rendszer ellenzőit hajkurászta, mindenütt a „nép ellenségét” kutatta. Besúgott, éjt nappallá téve. A csemetéire már nem jutott az idejéből, ezért ők a Fóti Gyermekvárosba kerültek. És akkor jött a kis malőr – a sikkasztás –, ami után a börtön köbvetkezett. De mint látszik, ez is előnyére vált, mert így lehetett fogdaügynök, ahol ismét bizonyította kivételes képességét.

Szabadulása után a belügy a  MÁV Utasellátó Vállalathoz irányította. Utazó büfés lett. Ez igazán testhezálló munka volt számára: lecsúszott néhány feles, és a csempészek, valutaüzérek máris daloltak, öröm volt őket hallgatni. A társadalmi tulajdont nagy szorgalommal védte, de saját zsebre is dolgozott…

Újólag bizonyított tehetségére 1963-ban felfigyelt régi munkáltatója, a BM  II-es Politikai Nyomozó Főosztály 2-g alosztálya. Visszavette, 1500 forint pénzjutalomban részesítette, majd elhelyezte a külföldi járatokra hálókocsi kalauznak. A besúgói fedőálláshoz hatósági erkölcsi bizonyítvány kellett, hát felsőbb parancsra hamisítottak egyet. Az állambiztonsági főcsoportfőnök, Galambos  József  rendőr vezérőrnagy engedélyezte, az országos rendőrfőkapitány, Körösi György vezérőrnagy, belügyminiszter-helyettes pedig a IV. kerületi rendőrkapitánysággal kiadatta a bizonyítványt. Így lett a sikkasztó Deák Gyula – mert ez volt Dékán ügynök „becsületes” polgári neve – büntetlen előéletű, erkölcsös tagja a társadalomnak. És besúghatott, rendületlenül. A történethez tartozik, hogy korábban Deák is megszenvedte a kommunizmust: a kistarcsai internálótáborban raboskodott. Felfigyelt rá a belügy. Beszervezték. És megkezdődött a dicstelen karrier.

A Kommunizmus Áldozatai Emléknapján, február 25-én rá kettős minőségben is emlékezhetnénk: ő először áldozat volt, majd mások feláldozója lett. Ám előtte aligha hajthatunk fejet. De a rémtettek igazi elszenvedői, köztük a pentelei áldozatok előtt – igen!

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!