Víz alá költöztek a Gurisatti-búvárok

Szóládi Zoltán - 2017. március 26. 14:05

Gurisatti Róbert neve egybeforrt a búvárúszással, annak minden formájával. Ráadásul eme családi vonás mellett jégkorongozik is.

 

Tavaly márciusban új egyesület megalapításával hívta fel magára a figyelmet. Most, az egyéves évfordulón a Búvársuli SE sikerétől volt hangos az országos bajnokság: tíz aranyérem mellett hét ezüstöt és három bronzérmet szereztek.

Gurisatti Róbert nyolcszoros világ- és Európa-bajnok, ezen világjátékokon közel húsz ezüst és bronzérmet szerzett, magyar bajnoki címeit számolatlanul ötvenre saccolja.

- A Búvársuli Sportegyesületben tulajdonképpen három szakosztály működik. Az uszonyos úszók mellett létezik tájékozódási szakosztályunk és idén már víz alatti hoki is. Nyílván ezek a szakosztályok átjárhatóak. A cápa korosztálytól (8-9 éves kortól) egészen a seniorig vannak sportolóink. Az egyesületet 2016 márciusában alapítottuk, mert új lehetőségeink nyíltak és úgy éreztem, eljött az idő, hogy a saját magam lábára álljak. Természetesen rengeteget köszönhetek előző klubomnak, és a bátyámnak, Gyuszkónak is. Jelenleg tizennyolc aktív versenyzőnk van és ötvennél több sportolónk, de szinte mindenkinél lemérhető az egy év alatt elért fejlődés. Ennek kitűnő bizonyítéka a saját fiam, Robika, aki egymaga három aranyérmet szerzett a legutóbbi versenyen, pedig tavaly még meg-megverték, idén már alig tudták megszorítani.

- Szeretném minél nagyobbá fejleszteni ezt az sportegyesületet. Gondolkodunk versenyek szervezésében is, például nagyon jó lenne egy nagyobb, akár nemzetközi senior versenyt rendezni. A víz alatti hokit is felfejlesztenénk. Ez a sport részben még számunkra is új. Keresztben játsszák a medencében, így a pálya 21 méter hosszú. A csapatokat hat-hat fő alkotja, és mellettük négy-négy csere áll rendelkezésre. A játék leglényegesebb eleme, hogy szabadtüdővel játsszák a víz alatt, tehát folyton fel kell jönni levegőért. Mindezt persze úgy, hogy mindig legyenek a víz alatt játékosok, éppen ezért nagy összhangban kell lenni a csapatnak. A korong hasonló a jégkoronghoz, az ütők viszont kicsik és sarló alakúak. A játékszert egy három méter széles kapuba kell betolni. Tanulgatjuk a sportágat, és ebben a két legprofibb csapat segít nekünk. Volt már közös edzésünk a pécsiekkel és a pestiekkel is. Sőt, április 8-án Dunaújvárosban lesz az 1. országos forduló. Ilyenkor bekamerázzák a medencét és kivetítik azt, hogy mi történik a víz alatt. Nagyon látványos lesz! Tavaly már volt egy nyitott edzésünk, de idén szeretnénk a fiatalokkal elindulni a korosztályos bajnokságban is. Ez nagyon jó lehetőség több elem, például a tüdőkapacitás fejlesztésére, mert a gyerekek játszva edzenek és úgy fejlődnek, hogy észre sem veszik. Akit érdekel, legyen felnőtt, vagy gyermek, bejöhet az uszodába, megnézheti, kipróbálhatja. Minden szerdán a gyerekeknek, szombatonként 18 órától pedig a felnőtteknek vannak edzéseink. Sőt, elárulok egy nagy titkot, még Takács Krisztiánra is számítunk majd, ha ideje engedi.

Robi elmondta, hogy szépen fejlődik a klub. Gyakorlatilag teljesen nulláról indultak, de ma már vannak palackjaik, és tájolós felszereléseik is. Ugyancsak tavaly sikerült venniük egy kisebb kompresszort. Az idei cél pedig egy használt kisbusz megvásárlása, mert akkor a gyerekeket szervezetten tudnák a versenyekre és az edzőtáborokba vinni.

Róbert az egyesület mellett több búvárkodással kapcsolatos tevékenységgel is foglalkozik.

- Ipari búvárként is dolgozom. Tavaly ősszel én hoztam fel azt a római leletet a Duna medréből, amelynek híre bejárta az országos sajtót. Ez a feltárás biztosítja, hogy idén újra lehet folytatni a régészeti kutatást.

Ezek mellett újra felfutóban van a Gurisatti búváriskola is.

- Négy-öt évig alig volt tanítványom, aztán december óta tizennégyen jelentkeztek hozzám a kezdő tanfolyamra. A tanfolyamok magától értetődően vizsgával zárulnak. A tavasz folyamán pedig ismét merülünk az Adrián, majd szeptemberben messzire utazunk. Balin és Komodón egyaránt hat-hat napot fogunk eltölteni. Odafelé pedig Szingapúrban ejtünk meg egy éjszakai városnézést. Természetesen van még hely, bármikor lehet hozzánk csatlakozni.

A búvárúszó és -oktató nem hagyott fel a másik nagy szenvedélyével sem, a jégkoronggal. A mai napig kapusként korcsolyázik jégre a DAB helyi OB III-as, amatőr csapatában. Lehet, hogy nem véletlenül kapcsolta össze a búvárkodást a jégkoronggal, és innen adódott a víz alatti hoki meghonosításának ötlete.

Az edzősködés, ipari- és sportbúvárúszás, versenyzés, mélytengeri búvárképzés és a jégkorongozás mellett hivatásos vízimentő, aki rendezvénybiztosítást is vállal.

- Amióta újra működik a szabadstrand, azóta én vagyok ott a vízimentő. De a Rockmaratonon is én felelek az emberek biztonságáért a vízparton. Sőt, a tavalyi évben sok filmbe is bekerültem, amit itt forgattak nálunk. Ilyen volt például a Last Kingdom BBC-s dokumentumfilm, amelynek az összes részénél jelen voltunk, és mintegy harminc napot forgattunk.

Nem véletlen, hogy családja is a vízhez köti. A második házasságában immáron öt éve boldog párkapcsolatban él. Párja az a Debreceni Hajnalka, aki ugyancsak világ- és Európa-bajnok búvárúszóként ismert. Az első házasságából született Robika mellett a három éves Rebeka aranyozza be napjaikat, akiket nagy szeretetben nevelnek.

A rovat további hírei: Sport

Már a döntőért küzd a DFVE

Már a döntőért küzd a DFVE

2024. ápr. 24.

A Ferencváros otthonában kezdi meg a két nyert mérkőzésig tartó bajnoki elődöntőt a DFVE női vízilabda csapata ma este nyolc órától.

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

2024. ápr. 23.

A helyi nevelésű szakember munkáját Revák Zolták és Hetler Ádám segítik másodedzőként, míg a kapusok szakmai munkájáért Pinczés Bendegúz felel a DAB hokisainál a 2024/2025-ös szezonban.

Kilenc érem az országos döntőről

Kilenc érem az országos döntőről

2024. ápr. 23.

Kiválóan szerepeltek a dunaújvárosi lábtoll-labdázók a Mohácson megrendezett országos diákolimpiai fináléban.

Remekeltek a DKSE kajak-kenusai az évadnyitón

Remekeltek a DKSE kajak-kenusai az évadnyitón

2024. ápr. 23.

Összesen tizennégy dobogós helyezéssel, s az éremtábla hatodik helyével zárták az évadnyitó Máramarosi Kupát a DKSE ifjú kajak-kenusai a mögöttünk hagyott hétvégén.

Dunaújvárosi éremeső Veszprémből

Dunaújvárosi éremeső Veszprémből

2024. ápr. 22.

Tizenegy dobogós helyezéssel, az éremtábla hetedik helyén zárták legutóbbi versenyüket a DKSE korosztályos úszói a mögöttünk hagyott hétvégén.

Vereséggel búcsúzott a szezontól a DKSE

Vereséggel búcsúzott a szezontól a DKSE

2024. ápr. 22.

Csak a harmadik szettben tudta megszorítani az alsóházi tabellát vezető Miskolc gárdáját a DKSE felnőtt röplabda csapata az Extraliga hazai szezonzáróján.

Egyre nehezebb helyzetben a DFC

Egyre nehezebb helyzetben a DFC

2024. ápr. 21.

Félidőnként két-két gólt kapva szenvedett vereséget a több élvonalbeli játékossal megerősített Fehérvár FC II. vendégeként a Dunaújváros FC labdarúgó csapata.