Elkezdődött a Születés Hete

Vass Ádám - 2017. április 25. 8:03

Idén hetedik alkalommal rendezik meg Dunaújvárosban a Születés Hete elnevezésű programsorozatot a Martinovics úti Egészségmegőrzési Központ védőnői tanácsadójában.

A szabadon látogatható programok célja, hogy a Dunaújvárosban és a környező településeken élő kismamákat, anyukákat tájékoztassák arról, milyen program-lehetőségek vannak mind saját maguk, mind kisgyermekük számára a várandóság alatt, illetve a szülés utáni időszakban. Hétfő reggel közös testmozgással indult a program, majd egy védőnővel és egy mentálhigiénés szakemberrel beszélgethettek a szülők a legkülönbözőbb témákról. Ezt követően a József Attila Könyvtárba indultak, ahol Veréb Judit vezetésével kezdődött el a ringató mondókákkal és énekekkel.

A folytatásban kedden kilenc órától a regeneráló tornáról lesz szó, vagyis a várandósság alatti és utáni testmozgásról. Tíz órától a babamasszázs elméletéről és gyakorlatáról tudhatnak meg többet az érdeklődők, végül tizenegytől Nagyné Szalai Melinda dúla tart előadást a vajúdás támogatását elősegítő természetes módszerekről. Szerdán reggel ringatóval indul a nap, majd Kiss Miklós mentőtiszt beszél a gyermek elsősegyélnyújtásról, az előforduló balesetekről és ezek ellátásáról. Mellettük Györkös Menyhárt Mónika baba- és gyermekhordozási tanácsadó látja el hasznos tudnivalókkal a szülőket, később, tizenegytől pedig Szigeti Szilvia tart kerekítőt, ahol hangszerek segítségével énekelnek majd a gyerekeknek. Negyed tizenegytől pedig a könyvtár ad otthont a baba-mama jógának.

Csütörtökön a programok egy része átköltözik a Mesekuckó Játszóházba, a Kodály Zoltán utca 2. szám alá, ahol igazi pikniket tartanak majd. Itt fél tíztől hatékony alakformáló mozgásprogramot mutatnak be a kismamáknak, az aktívmami hordozós fitnesszt, majd tíztől Fodor Anikó táncpedagógus tart dúdolót, melynek célja, hogy a kodályi elvekhez hűen mutassa be az anyukáknak a népi hagyományokból merített mondókákat, ölbéli játékokat. A mondókák után újra a mozgásé lesz a főszerep, bemutatják ugyanis a kangatraininget, ami Európa első és legnépszerűbb szülés utáni regenerációs mozgásprogramja, melynek során a gyerekek végig együtt lehetnek anyukájukkal. A szervezők a finom ételekre is gondoltak, 11 és 13 óra közt ebéddel várják a résztvevőket, majd újabb balesetmegelőzési előadás és baba-mama jóga órák kezdődnek. Négy órakor Király Eszter kutyaiskola vezető a gyermek és a kutya együttéléséről oszt meg hasznos tudnivalókat az érdeklődőkkel. A pikniket végül a Kismama-papa klub foglalkozása zárja, már újra az Egészségmegőrzési Központban.

A programsorozat pénteken a Szent Pantaleon Kórházban ér véget, ahol egész napos szakmai nappal várnak mindenkit. Az előadások alatt a leendő anyukák megismerkedhetnek a kórház szülésfelkészítőivel, orvosaival és védőnőivel, valamint hasznos információkhoz juthatnak arról, mi történik a szülést követő pár napban, vagy miért fontos az anyatejes táplálás.

A rovat további hírei: Mozaik

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

2024. már. 28.

Az országban nagyon sok helyen állítanak tojásfát húsvét előtt. Aki Dunaföldváron jár ebben az időszakban, már évek óta gyönyörködhet a főtér egyik különleges ékességében. Pontosan innen jött az ötlet – majd került át a hagyomány Dunaújvárosba is, a Kertvárosba.

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

2024. már. 27.

Számos olyan kisebb-nagyobb munka van egy otthon kialakítása, felújítása során, amelyet magunk is elvégezhetünk, ugyanis nem igényel különösebb szaktudást, speciális szerszámokat és eszközöket. A felületkezelések is ilyenek. (X)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

2024. már. 26.

Nagyon szubjektív és nagyon nosztalgikus beszámoló következik, drága olvasók és aranyos mindenki, egyszerűen nem tudok elfogultság nélkül nyilatkozni arról a jubileumi eseménysorról, amivel a 70. születésnapját ünnepelte a Széchenyi István Gimnázium. (Nekem, naná: a Münnich.)

Motorfelújítás profi kivitelben

Motorfelújítás profi kivitelben

2024. már. 26.

Egy veterán autó, vagy annak egy bizonyos részének felújítása nemes feladat, ugyanakkor elképesztően komplex, idő-, pénz-, és energiaigényes folyamat is egyben. (X)

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

2024. már. 26.

Városunk az ország egyik legtöbb zöldfelülettel rendelkező települése, történelme pedig bőven visszanyúlik Sztálinváros építésének kezdetén túlra. Bővelkedünk természeti és kulturális kincsekben, felsorolni is nehéz, hogy mennyi itt a látnivaló, amire büszkék lehetünk. 

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

2024. már. 26.

Ma már nem luxus egy saját otthoni szauna, de fontos ennek precíz elhelyezése és karbantartása. Ehhez szükséges egy vízszintes, teherbíró alap melyen el tudjuk helyezni szaunánkat, és persze fontos az is, hogy az alap elbírja a szauna, valamint a benne tartózkodó személyek súlyát. (X)

Így lehetsz te is profi sportfogadó

Így lehetsz te is profi sportfogadó

2024. már. 25.

Mivel az emberek szeretik a sportokat, így előszeretettel élnek a sportfogadás lehetőségével is. A többségük viszont sejtésekre alapozva, ösztönösen rakja meg tétjeit, lehet, hogy párszor bejön nekik, de hosszú távon garantáltan pénz nélkül távoznak a kasszáktól. (X)