Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A gyerekek és az „angolna”

Várkonyi Balázs - 2017. május 21. 10:54

Miközben kalapálok a számítógépen, Nagy Feró hangja tölti be a teret. Zeng az ének! „A kocsmában, ott van a nagy élet, / Tompulnak az agyak, élesek a kések, / Sűrű a levegő az olcsó sör szagától, / Eleged van már e k…tt világból.”

Nem tudom, örömében vagy bánatában hallgatja valaki a Beatrice-klasszikust, csak azt tudom, hogy nem unja, már harmadszor pörgeti nagy hangerővel, most épp ezt hallani: „A világos sörtől savanyú a szád, / Nem ígéri senki, hogy jobb élet vár rád.”

Épp erről, az életesélyekről szólna az írásom, ha a Nagy Feró-fan hagyna dolgozni. Az imént találkoztam a házbéli fiatal párral, háromhetes pici gyermeküket vitték ki a Duna-partra, boldogságfény volt az arcukon. Szerencsés helyen laknak: négy kisgyerekes család él a közelükben. Délutánonként a csemeték itt rajzanak, megnyugtató hallani az önfeledt nevetésüket. A kövezeten időnként rejtjeles írások jelennek meg, egymásnak üzennek. Amikor ideköltöztem, egy nap bekopogtak, csapatostól jöttek bemutatkozni. Meglepett a gesztus. Látni, a szüleik ezekkel a kicsikkel foglalkoznak.

Nemrég, amikor az ablakon át hallották a gépemből előjövő hangokat, kérdezték: az mi, amit hallgatsz? Mondom, hogy tudósítás egy régi olimpiáról. Hadd nézzük meg! – kérték.

Na, ez aztán a csapda! A történet lehangoló, nem ajánlhatom kisgyerekeknek, mondom is nekik, hogy túl szomorú, egy afrikai úszóról szól, aki küzd a vízzel, mire a legnagyobb mondja: tán az „angolna”? Igen, ő az. Eric Moussambani, a fekete-afrikai úszó, aki Sydneyben megpróbált megküzdeni a száz méteres távval. És sikerült! Azaz – nem merült el. A kisgyerekek szinte követelték, hadd nézzék meg, megnyugtattak, hallottak róla, tudják, hogy a riporter bácsi túl sokszor használja azt az sz betűvel kezdődő rövid szót, de azt már úgyis ismerik… Megadtam magam.

Pörögnek a képkockák. Eric – aki utóbb az „angolna” ragadványnevet kapta – hősiesen küzd a méterekkel. És hallani, hogy először csodálkozva, majd egyre inkább gúnyolódva kommentálja a látványt a riporter. Egykor kollégám volt, barátságban is voltunk. Már nincs közöttünk, így nem mondhatom el neki: nem élete csúcsteljesítménye ez a részvétlenséget tükröző közvetítés. Igaz, nem ment adásba, kalózfelvételként tette föl valaki a netre. Sokan láthatták. Ki nevetve, ki meg sajnálkozva fogadta.

Az én kis szomszédaim az utóbbiak közé tartoznak. Pedig nem is tudták, hogy a kigúnyolt úszó egy kicsi, szegény ország sportolója volt, aki nem az eredményével, hanem a fejlődő országoknak járó szabad kártyával jutott ki az olimpiára. És előtte nyolc hónappal még nem tudott úszni! Hazájában nem volt úszómedence, egy szálloda afféle játékmedencéjében gyakorolhatott, hetente csupán három órát. Egy halász tanította. Megküzdött az ötödik elemmel, a vízzel. Meg önnön képességeivel.

Amikor az olimpián nagy nehezen beért a célba, a közönség vastapssal köszöntötte. A felvételt a kis szomszéd gyerekek figyelemmel, együttérzéssel nézték. Amikor véget ért, tőlük szokatlan csöndességgel elköszöntek…

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!