Kajak-kenu – Komoly célok Dunaújvárosban

2017. május 3. (szerda) 17:32 - spigott

Több hazai és nemzetközi versenyen is megméretik magukat idén a Dunaferr SE kajak-kenu és sárkányhajó szakosztályának versenyzői, ráadásul kiemelt támogatásoknak hála, a nyár végére tovább szépülhet a csónakház is.

Az előző heti fizikai felmérővel hivatalosan is kezdetét vette a kajak-kenusok számára a 2017-es versenyszezon. Az évadnyitó alkalmával a Dunaferr SE Kajak-Kenu és Sárkányhajó szakosztályának vezetése is beszámolt az esztendő legfontosabb feladatairól és céljairól, s emellett a szakosztályt érintő idei támogatásokról is átfogó képet kaptunk Pető Zsolt szakosztályelnöktől.

Mint megtudtuk, a Dunaferr SE kajak-kenusainak egyik nagy dobása lett volna az a hétvégi rendezvény, melyen körülbelül 100-150 sportolót láttak volna vendégül, ám a kedvezőtlen időjárás miatt módosítottak a nem hétköznapi találkozó időpontján, s valószínűleg augusztus végén rendezik majd meg azt. Ezzel együtt is lesz azonban bőven programja idén a Dunaferr SE versenyzőinek, akik számára jól alakult a téli felkészülés, az előre tervezett munkát mindannyian el tudták végezni. A legjobbak közül Hajdu Jonatán és Kiss Balázs a válogatott tagjaként egy dél-afrikai edzőtáborban készült, ami azért volt fontos, mert a rendkívül kiélezett felnőtt mezőnyben óriási segítséget jelenthet számukra az, hogy korán vízre tudtak szállni, s ez a négyhetes munka egyébként már látszik a mostani eredményeiken is.

Pető Zsolt szakosztályelnök elárulta, hogy a Dunaferr SE kajak-kenusai és sárkányhajósai az idei esztendőben közel harminc versenyen, rendezvényen vesznek részt, melyek közül kiemelten fontos lesz az egyesület faddi edzőtábora (július 10-15.), a szeptemberi Dunaferr kupa, valamint az Eszkimó-Indián Játékok régiós selejtezője, melynek rendezési jogát is megkapta egyesületünk. Molnár Gergő, a Dunaferr SE kajak-kenusainak vezetőedzője elmondta, hogy a szegedi világkupán Hajdu Jonatánért szoríthatnak majd a sportág kedvelői, majd egymást követik a különböző válogató versenyek, melyeken természetesen a minél jobb szereplés a cél. Idén a felnőtt Európa-bajnokság és világbajnokság mellett az ifjúságiak és az U23-asok számára is rendeznek Eb-t és vb-t, szóval a válogatókon elsősorban ezekre a versenyekre készülnek majd egyesületünk sportolói.

A Dunaferr SE kajak-kenusai közül a serdülő korosztályban induló Kollár Kristóftól, az ifiknél Slihoczki Ádámtól, míg az U23-asoknál Kiss Balázstól remélnek jó nemzetközi eredményeket a szakosztály vezetői. A felnőttek között a rendkívül sikeres Hajdu Jonatánra viszont kemény feladat vár, hiszen azzal, hogy a 200-as versenyszámokat levették az olimpiai programból, muszáj lesz hosszabb távra "átképeznie" magát, így a jövőben az 1000 méteres egyes, valamint páros számokra összpontosít. Ez azonban más felkészülést igényel, melyre nem egyszerű az átállás, ám a remények szerint körülbelül két év múlva elérhet arra a szintre, hogy reális esélye legyen arra, hogy ott legyen a 2020-as tokiói olimpián. A szakosztály vezetői ezzel együtt a Dunaferr SE egyéb utánpótláskorú versenyzőitől is szép eredményeket remélnek az idei szezonban, s erre lesz is lehetőségük a fiataloknak, ugyanis egyesületünk sportolói az idei évad szinte összes jelentős viadalán részt vesznek majd.

A szakmai esélylatolgatásokat követően a fejlesztésekről, illetve az egyesület támogatásáról is megosztotta gondolatait a kajak-kenusok első embere.

- Az idei évben talán soha nem látott módon kap figyelmet és támogatást a Dunaferr SE. Korábban beszéltünk ugye a csónakház felújításáról, s bár ez a Bejárható Magyarország program keretein belül nem valósul meg, hiszen olyan plusz terheket ró a szakosztályra, melyet nem tudunk tiszta lelkiismerettel elvállalni. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség megítélése szerint azonban a Dunaferr SE a kiemelt szakosztályok közé tartozik, s ezért az MKKSZ a korábban megítélt ötvenmillió forintos támogatást megadja nekünk, de a saját keretein, tehát a tizenhat kiemelt sportág támogatási rendszerén belül. Amennyiben a tervezési szakasz lezárul, megkezdődik a közbeszerzési eljárás is, s várhatóan a nyár végére, őszre végre megvalósulhat a csónakház újabb fejlesztési üteme. Ezen kívül azonban a Bejárható Magyarország Program révén eszközfejlesztésre kaptunk tízmillió forintot, ami túraeszközöket jelent elsősorban, de ebből stégfejlesztésre is lesz lehetőségünk. Van még egy külső tétel, amire nem számítottunk, hiszen a tavalyi jó szereplésünk miatt kaptunk egy szintén tízmillió forint értékű kisbuszt, s ennek köszönhetően jóval költséghatékonyabban tudunk majd elutazni a különböző versenyeinkre. Mivel mi nem vagyunk TAO-s sportág, nekünk az ilyen mértékű támogatások is óriási lépésnek számítanak, nem vagyunk hozzászokva, de természetesen nagyon örülünk neki, hiszen ezeknek a támogatásoknak is hála, egyre jobbak a fizikai körülményeink. A külső források mellett az ISD Dunaferr Zrt. mint főtámogató segíti az egyesületet, s ebből is jut nekünk, így minden lehetőségünk adott arra, hogy továbbra is egy kiemelkedően eredményes szakosztály maradjunk az idei és az elkövetkezendő években is – fogalmazott Pető Zsolt, a Dunaferr SE kajak-kenu szakosztályának elnöke.

A rovat további hírei: Sport

Megszakadt a rossz sorozat

Megszakadt a rossz sorozat

2018. november 17. (szombat)

Hat nyeretlenül megvívott mérkőzés után örülhetett végre három pontnak a Dunaújváros PASE labdarúgó csapata az NB III-ban.

Aranyérem egyéniben is!

Aranyérem egyéniben is!

2018. november 17. (szombat)

Kovács Zsófia a Győrben zajló tornászok mesterfokú országos bajnokságának egyéni döntőjében felemáskorláton nyert aranyérmet.

Kupa után, kupa előtt

Kupa után, kupa előtt

2018. november 17. (szombat)

Nyolcgólos hátrányból várja a spanyol bajnok Super Amara Bera Bera elleni vasárnapi EHF Kupa visszavágót a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia csapata.

Kettős győzelemmel tovább a Magyar Kupában

Kettős győzelemmel tovább a Magyar Kupában

2018. november 17. (szombat)

Tizenkét, illetve tizenhét gólos győzelemmel jutott tovább a Szeged elleni párharcól a DUE-Maarsk Graphics női vízilabda csapata a Magyar Kupában.

Kovács Zsófia újabb aranyérme

Kovács Zsófia újabb aranyérme

2018. november 17. (szombat)

A férfiaknál Kardos Botond, a nőknél Kovács Zsófia nyerte az egyéni összetettet a tornászok mesterfokú országos bajnokságán pénteken, Győrben.

Bravúros siker Debrecenben

Bravúros siker Debrecenben

2018. november 16. (péntek)

Kétgólos hátrányból felállva, hosszabbítás után aratott 4-3-as győzelmet a Debrecenben a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorong csapata.

Nagy csatában vesztett a Dunaferr

Nagy csatában vesztett a Dunaferr

2018. november 16. (péntek)

A történelem megismételte önmagát a Dunaferr és a Debrecen röplabdázóinak összecsapásán, hiszen a vendégek ismét 0-2-ről fordítottak és nyertek.