Nagy siker a negyedik hely

spigott - 2017. június 1. 7:30

A bajnokságban elért negyedik helyezést komoly sikernek értékelte a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia vezetőedzője, aki elsősorban csapata egységének tulajdonítja a nemzetközi kupaszereplést érő pozíció megszerzését.

Pár napja, a Mosonmagyarovár ellen aratott 25-17-es sikerrel ért véget a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia csapatának a 2016/2017-es bajnoki szezon. Együttesünk végül a bravúros negyedik helyezést szerezte meg az idénre jelentősen megerősödött mezőnyben, s bár a dobogóról így értelemszerűen lemaradt, a nemzetközi kupaszereplés lehetőségét kivívta, vagyis az EHF Kupa 2016-os győztese a következő szezonban is elindulhat a sorozat küzdelmeiben. Sok pihenőt azonban nem kaptak a csapat tagjai, ugyanis ma délelőtt kilenc órától már újra munkára jelentkeztek a Kohász játékosai, hogy a következő két hétben különböző fizikai és állóképességi gyakorlatokkal, valamint felmérőkkel vezessék le a mögöttük hagyott hosszú szezon fáradalmait.

A DKKA szerdai gyakorlásán arra kértük György Lászlót, hogy értékelje a csapat mögött hagyott szezont, s ahogy az várható volt, együttesünk vezetőedzője elégedett volt a bajnokságban megszerzett negyedik hellyel.

- A vezetőség részéről nem volt különösebb elvárás a szezon előtt, már ami a helyezéseket illeti, nem mondták meg azt mondjuk, hogy a 4. és 6. hely között kell végeznünk, annyit kértek, hogy becsületes munkával igyekezzünk a lehető legjobb helyen zárni a most mögöttünk hagyott szezont. Mely egy kissé döcögősen indult, hiszen szerkezetileg nagyon megváltozott a csapatunk a tavalyi idényhez képest, s menet közben is voltak változások, ami nem könnyítette meg a munkát. Nehéz volt így dolgozni a csapatnak és a szakmai stábnak is, de mindig arra törekedtünk, hogy hozzuk ki a maximumot a játékosokból, önmagunkból, s úgy érzem, hogy ez a helyezésen, valamint a teljesítményen is meglátszott a szezon végére. Most már nyugodtan lehet értékelni, s én úgy érzem, hogy ehhez a negyedik helyhez extra teljesítményt kellett nyújtanunk. A csapat tagjai nagyon sokat dolgoztak, rengeteget tettek a negyedik helyért a vezetőink is, mindent összevetve kiemelkedően jó teljesítményt nyújtottunk. Sokat jelentett, hogy a csapat magját azért egyben tudtuk tartani, s maga a munka, amit elvégeztünk, szintén óriási pluszt adott mindenkinek. Nekem meggyőződésem, hogy csak a munkából lehet építkezni, a tudatos felkészülésben lehet hinni, s ez volt az egyik alapja annak, hogy elértük ezt a negyedik helyezést.

György László a szezon közben, egy kisebb hullámvölgyben vette át a vezetőedzői szerepet Zdravko Zovkotól, ám mint azt elmondta, nem is kellett különösen nagy változásokat hozni ahhoz, hogy a gárda tagjai visszataláljanak a siker útjára.

- Abban az időszakban azért a Győrtől, a Fraditól és az Érdtől szenvedtünk vereségeket, s én nem gondolom, hogy ezek olyan csapatok lennének, akiktől nem lehetett kikapni. Inkább az volt a probléma, hogy a csapat pszichésen egy kicsit leült, s ez okozta inkább azt, hogy a vezetőség végül változtatásra szánta el magát. Én azt láttam, hogy egy-két újítással kell felrázni a csapatot, de valljuk be, általában minden együttes életében az edzőváltás valamelyest felhozza a játékosokat is, s ez itt is megtörtént. Főleg abban próbáltunk hatni a játékosokra, hogy nem csak a külső motivációs tényezőket találják meg, hanem a belsőt is, mert ez még fontosabb ahhoz, hogy mindenki eredményesebb legyen. Én ezt próbáltam tudatosítani a lányokban, s bár ez egy hosszú, igen időigényes folyamat, de így a szezon végére talán megértették, hogy máshogy nem megy, igenis a felkészülésre, az életmódra oda kell figyelni ahhoz, hogy előrébb lépjünk.

Ez az előrébb lépés látszik a bajnoki helyezésen is, hiszen a negyedik pozíció nagyon szép eredmény a csapattól, s mint azt György László elmondta, ez jórészt a csapategységnek, valamint a jó védekezésnek volt köszönhető.

- Ugyan mindenben lehet még előrébb lépni, mert tanulni folyamatosan kell, de úgy érzem, hogy védekezésben azért sikerült efejlődnünk. Ezzel én is rengeteget foglalkoztam és azt szeretném, ha a jövőben még több variációs lehetőségünk lenne a védekezésünkre, nem csak a "hatnullást" kell jól alkalmaznunk, hanem a nyitottabb formációkat is. Azt nem tudom megítélni, hogy gyorsultunk-e az elmúlt szezonhoz képest, de hogy védekezésben erőszakosabbak, stabilabbak és tudatosabbak lettünk, az biztos. Egyénekre lebontva egy játékost szeretnék kiemelni, mert az ő helyzete igen speciális volt. Amikor Oguntoye Viktória megsérült, sokan fogták a fejüket, hogy mi lesz velünk, hiszen nincs, aki tudná pótolni őt. Csapó Kyra állt a helyére, aki addig nagyon kevés lehetőséget kapott, s azt kell mondanom, hogy nagy örömöt szerzett mindannyiunknak, mert a maximumot nyújtva tette hozzá teljesítményünkhöz azt, amit előtte sokan nem vártak el tőle. Mellette azért voltak mérkőzésenként kiemelkedő teljesítmények, szerencsénkre szinte mindig volt valaki, aki átlendített minket a nehézségeken, de ez így is van rendjén, mert csapat vagyunk, mely több játékosból áll, s elsősorban az egységünk miatt tudtunk ilyen előkelő helyen végezni. Ezzel együtt nagyon fontos, hogy senki ne elégedjen meg azzal, ami volt, amit eddig elért, mert mindig lehet fejlődni, előre lépni, s nekünk ezt kell szem előtt tartanunk.

A DKKA női kézilabdázói tehát a következő két hetet még edzésekkel töltik, majd jöhet a megérdemelt pihenés, a feltöltődés időszaka, ám ez persze nem jelenti azt, hogy elhagyhatnák magukat a csapat tagjai, mert a szakvezetés mindenkitől elvárja, hogy optimális, munkára kész állapotban vágjanak neki a július 17-i első, közös gyakorlásnak.

A rovat további hírei: Sport

Hazai búcsú a szezontól

Hazai búcsú a szezontól

2024. ápr. 20.

Hazai környezetben, a Dunaújvárosi Sportcsarnokban játssza le a 2023/2024-es szezon utolsó találkozóját a DKSE röplabda csapata a Miskolc ellen vasárnap délután öt órától.

Kulcsfontosságú meccs vár a focistákra

Kulcsfontosságú meccs vár a focistákra

2024. ápr. 20.

A Fehérvár FC második csapatának otthonában folytatják a bajnokság küzdelmeit a Dunaújváros FC labdarúgói vasárnap délelőtt tizenegy órától.

DSTV: biztató bajnoki eredmények

DSTV: biztató bajnoki eredmények

2024. ápr. 19.

Április 9-12. között rendezték meg az országos felnőtt úszó bajnokság küzdelmeit a fővárosban – szép helyi eredmények születtek. A DKSE színeiben Kenyér Lilla, Kovács-Seres Hunor és Eszenyi Ábel indult – utóbbival és Berzlánovits Éva edzővel beszélgettünk a megméretés után. Hangkép.

Győzelemmel folytatná a bajnokságot a Kohász

Győzelemmel folytatná a bajnokságot a Kohász

2024. ápr. 19.

A kiesés elől menekülő Békéscsaba lesz a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt együttesének következő bajnoki ellenfele szombaton délután öt órától.

Szegeden zárják az alapszakaszt vízilabdázóink

Szegeden zárják az alapszakaszt vízilabdázóink

2024. ápr. 19.

Amennyiben nyer Szegeden, a harmadik helyen fejezi be a bajnokság alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata.

DSTV: eredményes birkózók

DSTV: eredményes birkózók

2024. ápr. 18.

Legyen szó veteránokról, vagy a akár a fiatalabbakról, a DKSE birkózói rendre hozzák a szép eredményeket. Helyzetjelentést kértünk Kiss Károly edzőtől, aki beszélt az utánpótlásról, s persze Pupp Viktóriáról és Nyikos Veronikáról is. Hangkép.

Nem volt esély Gödöllőn

Nem volt esély Gödöllőn

2024. ápr. 18.

A Kistext ellen meccs nélkül nyertek, a házigazda Gödöllőtől viszont kikaptak a DSE Röplabda Akadémia fiataljai az NB II-es felnőtt bajnokságban.