Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Nyolcmillió ecsetvonás

Várkonyi Balázs - 2017. május 13. 17:02

Pár éve volt, Ópusztaszeren. Kávémat kavargattam a kiállítási csarnok félemeleti presszójában. A szomszédos asztalnál ülő harmincas férfi váratlanul egy kérdést szegezett a vele lévő kisfiúnak.

Szerinted hány ecsetvonással készülhetett el a körkép?

Nem sokkal előtte jöttek ki a hatalmas teremből, a fiút láthatóan felvillanyozta a bent szerzett élmény, ám az ecsetvonások mennyisége alighanem hidegen hagyta, mert így válaszolt: Mittom én… De aztán tollat vett elő, és az emlékpark programfüzetének margójára számokat kezdett írogatni. Közben a férfinak magyarázta: 120 méter hosszú a kép, 15 méter magas, a területe pedig… Számolt, közben hangosan töprengett, vajon mennyit kell dolgozni egy emberfejen, ami a Feszty-képen átlagosan egy-másfél négyzetdecimétert foglalhat el – szórakoztató volt a kisgyerek tudományos alapossága. Pár perc múlva fülig érő szájjal mondta: nyolcmillió. A férfi – nyilván az apja – gyanút fogott: saccra? A kisgyerek kajánul nevetve bólogatott.


 

Tényleg, hány ecsetvonással készülhetett? Meg tudná-e becsülni valaki? Két éven át vagy tucatnyi festő dolgozott a képen: Feszty Árpád mellett Mednyánszky László, Barcsay Adolf, Spányi Béla, Ujváry Ignác, Vágó Pál, Pap Henrik, Pállya Celesztin, a kor jeles művészei. Igazi közösségi munka volt. Ahogy szaladt az idő és a vállalt határidő úszott, egyre többen csatlakoztak, Olgyay Ferenc, Barsy Adolf, Ziegler Károly, Mihalik Dániel és mások. Feszty szintén festőművész felesége, Jókai fogadott lánya, Róza is velük tartott, az ő reszortja a sebesültek és halottak megfestése volt. Éjt nappallá téve dolgoztak, s hogy bírják erővel, író, színész és muzsikus barátaik tréfákkal, zenével, komédiával tartották bennük a lelket.


 

A mű végre elkészült. A vásznon – ki ne tudná – honfoglalás-kori jelenetek láthatók. S hogy éppen ez, szinte a véletlenen múlott: Fesztyt párizsi útján szerzett élményei egy monumentális kép megfestésére ösztönözték, a bibliai özönvizet választotta volna témájául, és csak apósa, Jókai Mór tudta rávenni, hogy a képen a honfoglalás elevenedjen meg. A magyarok bejövetele címet kapta a nagy mű. S hogy hány ecsetvonást rejt? Ki tudja. Legyen akár nyolcmillió, vagy sokkal több, mindegy. Ami biztos: nincs még egy festmény, amely ennyi alkotó keze nyomát őrizné.

Ma 123 éve, 1894. május 13-án láthatta először a közönség Pesten, a városligeti csarnokban. A bő egy évszázad alatt világhírnévre jutott. Ma az ópusztaszeri nemzeti emlékpark az otthona. És már vagy ötmillió látogatója volt.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.