Dunaújváros Hetilap

Visszakapjuk az élményfürdőt?

2017. május 18. (csütörtök) 13:06 - Molnár Emese

Előkészítik az élményfürdő fejlesztési tervét, három elektromos töltőállomást építenek a városban, és Kiss Andrást bízták meg a helyi Tourinform iroda vezetésével. Többek között ezekről döntöttek a májusi közgyűlésen.

Mintegy negyven napirendi pont megtárgyalása várt a képviselőkre a májusi rendes közgyűlésen. Az ülés elején ünnepélyes keretek között adták át a Dunaújváros Ifjúságáért díjakat, amelyet idén Kollár Edit óvodapedagógus és Murányiné Varga Beáta pedagógus vehetett át.

Az elismerések átadása után megkezdődött a döntéshozói munka.

A Modern Városok Program keretében megoldást keresnek az egykori élményfürdő kálváriájára. A felújítás támogatásáról kormányhatározat is született. Az erről szóló okirat még nem érkezett meg, de a projekt mielőbbi megvalósítása, lebonyolítása érdekében a Vasmű út 41. Irodaház Kft-vel elkészítik a részletes műszaki dokumentációt, összegzik az üzembe helyezéshez szükséges feladatokat.

A Modern Városok Program több eleme kapcsolódik a megújuló energiához, a környezetvédelmi fejlesztésekhez. Ilyen például az, hogy elektromos autóbuszokat állítanak majd forgalomba. Pályázatot nyújtottak be decemberben a Nemzetgazdasági Minisztérium Jedlik Ányos Tervének kiírására, amellyel három elektromos töltőállomást építenének a városban. A minisztérium áprilisban arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy megítélték a támogatást, és 30 nap áll rendelkezésre ahhoz, hogy a kivitelezést végző céggel megkössék a vállalkozói szerződést. A három töltőállomás kiépítésére és üzemeltetésére az önkormányzat már korábban kiírt egy pályázatot, a nyertes ajánlattevő az Emobility Solutions Kft. volt 6,9 millió forintos költségvetéssel. A mostani közgyűlésen a vállalkozási szerződéstervezetről döntöttek a képviselők.


 

Az előző közgyűlésen árajánlatot kértek szakértői cégektől az önkormányzat Fenntartható Energia- és Klímaakcióterv (SECAP) elkészítése érdekében. Az önkormányzat négy energetikai korszerűsítést szolgáló projektje is kedvező elbírálásban részesült, ezeknek feltétele volt egy ilyen akcióterv elkészíttetése. A közgyűlésen a legkedvezőbb ajánlatot tevő Lerinea Nkft-t bízták meg a feladattal 4,9 millió forintos költségvetéssel.

Közvilágítást fognak kiépíteni a Tavasz utca 13-15. számú lépcsőházak mögötti parkolóban, és a Papírgyári úti vásártérhez. Erre a feladatra 4,9 millió forintot biztosítanak a DVG Zrt-nek.

Sztankovics László, a 8-as számú választókörzet képviselője a Tavasz utcai játszótér bővítését kérvényezte. Egy kis tető nélküli csúszdát telepítenek a már meglévő elemekhez mintegy 365 ezer forintból, a munkával, az engedélyeztetéssel a DVG Zrt-t bízták meg.

Az április óvodai beiratkozás alapján 363 gyermek felvételét kérték a Dunaújvárosi Óvoda tizenhárom tagintézményébe, így összesen 945 óvodás kezdi meg a következő nevelési évet. Mivel ez a szám százhéttel kevesebb, mint az előző évben, és a területenkénti eloszlás sem egyenlő, ezért az óvoda vezetése kérte a csoportlétszámok átcsoportosítását, amelyet támogattak is a képviselők.

A képviselők előtt szerepelt a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság vezetőjének beszámolója a város tavalyi évre vonatkozó közbiztonsági helyzetéről, amelyet el is fogadtak.

Hosszú kihagyás után, a Közbiztonsági és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága elnökének összehívására ismét ülést tartott a Kábítószer Egyeztető Fórum. Újjá kívánják szervezni a fórumot a városban működő közbiztonsági, oktatási, ifjúságvédelmi, egyházi szervezetek képviselőivel, hogy a drogkereskedelemből és a droghasználatból adódó problémákat kezelhessék, és minél hatékonyabban fellépjenek a bűnmegelőzés érdekében. A közgyűlés támogatta a csoport célkitűzéseit, feladatait, amely immár Dunaújvárosi Bűnmegelőzési és Kábítószerügyi Egyeztető Fórum néven működik tovább.

Támogatások

A Dunaújvárosi Gárdonyis Tanulókért Alapítvány kérelmet nyújtott be a Villejuif-i csereprogrammal kapcsolatban. Villejuif 1960 óta testvérváros. 2012-ben kezdődött egy közös táncos projekt a franciákkal, ekkor a dunaújvárosi táncosokat látták vendégül. A cserekapcsolat második állomása 2015 februárjában volt, amikor is Villejuif önkormányzati tánciskolája három kísérőtanárral és 15 táncossal érkezett városunkba, és léptek fel a Gárdonyi iskola kis gáláján. A vendégek fogadására már akkor is biztosított támogatást az önkormányzat. A tavalyi évben az iskola nem tudta elfogadni a franciák meghívását, az idén viszont örömmel mondtak igent a Villejuif városi napon való részvételre. A Gárdonyi iskola 12, a Széchenyi gimnáziumból, valamint a Bánki Donát szakiskolából 1-1 diák, összesen 14 diák és 4 felnőtt kísérő utazna május 30-án öt napra Villejuif-be. A költségek jelentős részét a szülők fedezik, és a Dunaújvárosi Gárdonyis Tanulókért Alapítvány is támogatja a csoport kiutazását. Viszont 170 ezer forintra még szükségük lenne, amelyet a képviselők meg is szavaztak nekik.


 

Az önkormányzat pályázatot írt ki a helyi szervezetek, alapítványok kulturális programjaik támogatására, amelyre 15 millió forint keretösszeget különítettek el. A mostani közgyűlésen az alapítványi kérvényekről kellett határozni a képviselőknek. A Dunaújvárosi Szonáta Zeneművészeti Alapítvány 400 ezer forintot kap adventi koncert szervezésére. 300 ezer forintból tehetségfejlesztő foglalkozásokat, kiállításokat szervezhetnek az Arany Galériában. 500 ezer forinttal támogatják a Muzsikáló Fiatalok Alapítványt a novemberi Karai József kórusfesztivál rendezésében. 450 ezer forintból szervezheti meg a Ragyogj kékben – autizmus világnapi programját a Jószolgálati Otthon Közalapítvány, valamint 250 ezer forintból egy mesekönyvet készíthet. A „Petőfis Tanítványainkért” Alapítvány 375 ezer forintot kap a Római városrészi családi napokra, a Dunaferr Art Dunaújváros Alapítvány 100 ezer forintból múzeumpedagógiai programot, 175 ezer forintból pedig egy művészettörténeti előadást valósíthat meg. 850 ezer forintot kap a Modern Művészetért Közalapítvány a 20 éves Kortárs Művészeti Intézet ünnepi rendezvénysorozatára. A Rudas Alapítvány 100 forintot kap városrészi programokra, Intercisa történetének feldolgozására, ismeretterjesztő előadások szervezésére.

Kinevezések

Lejárt a Dunaújvárosi Kistérségi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetőjének, Mórocz Erika megbízatása. Ezen a közgyűlésen a képviselők egy évre Kiss Andrást bízták meg a cég vezetésével június 1-től kezdődően. Az új ügyvezető közgazdászként végzett a Corvinus Egyetemen, és már két éve az Innopark Nkft-nél dolgozott. A Dunanett Dunaújvárosi Regionális Köztisztasági és Hulladékkezelő Szolgáltató Nonprofit Kft. és a a Dunanett Vagyonkezelő Kft.  ügyvezetőjének újabb egy évre Ferencz Kornélt választották meg. Az Innopark Nkft. vezetését továbbra is Rauf Norbert látja el.  

 

 

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó - Allergia, döntetlen

D+ Híradó - Allergia, döntetlen

2018. április 22. (vasárnap)

Érdekes programokkal várták az érdeklődőket a Dózsa iskolában, itt az allergiaszezon, döntetlent játszott a DPASE - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+ TV Híradójában.

Akiknek több tucat főnökük van

Akiknek több tucat főnökük van

2018. április 22. (vasárnap)

Testvérek. Látszólag teljesen különböző személyiségek. Erdőssy Ágnes női ruhakészítő, határozott személyiség.  Erdőssy Erika kozmetikus, csendesebb, visszahúzódóbb. De mégis, ami mindkettőjükben teljesen nyilvánvalóan és teljes mértékben azonos; az a szakmai alázatuk. Olyan elkötelezettséggel végzik választott hivatásukat, ami nem tűr sem alkut, sem kompromisszumot.

D+ Híradó - Pedagóguskoncert, bemutató

D+ Híradó - Pedagóguskoncert, bemutató

2018. április 21. (szombat)

Jótékonysági pedagóguskoncertet tartottak, tavaszi munkálatok a városban, kungfu bemutató az egyetemen - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+ TV Híradójában.

Tudományos értekezlet a Városházán

Tudományos értekezlet a Városházán

2018. április 21. (szombat)

Tizennyolcadik alkalommal tartottak tudományos értekezletet a megyei egészségügyi szakdolgozók. A programnak a Városháza rendezvényterme adott otthont.

Ismét püspöki mise lesz a városban

Ismét püspöki mise lesz a városban

2018. április 19. (csütörtök)

Ismét római katolikus püspök látogat Dunaújvárosba: ezúttal Bíró László katolikus tábori püspök tart szentmisét április 22-én (a húsvéti időszak 4. vasárnapján) délelőtt ½ 11 órai kezdettel az óvárosi (Szentháromság) katolikus templomban. 

Készülhetnek a tervek a sportcsarnok felújításához

Készülhetnek a tervek a sportcsarnok felújításához

2018. április 19. (csütörtök)

Mintegy hetven napirendi pontról tárgyaltak az áprilisi közgyűlésen a képviselők. Szó volt a Modern Városok Programról, az élményfürdőről, a sportcsarnokról, a helyi szennyvíztisztító telepről, és az Útkeresés Segítő Szolgálat ideiglenes költözéséről egyaránt.

Élő közvetítés a közgyűlésről

Élő közvetítés a közgyűlésről

2018. április 19. (csütörtök)

Élőben közvetítjük az áprilisi közgyűlést a Városházáról. A képviselőtestület tagjai több mint hatvan napirendi pontban döntenek. Kövessék Önök is élőben az eseményeket a D+TV adásán keresztül, itt a DO-n.