Bravúros pontszerzés

2017. június 18. (vasárnap) 18:36 - Szárszó Lajos

A röplabda Európa Liga csoportküzdelmeinek harmadik játéknapján az Ukrajna ellen gyengén kezdő magyarok fordulatokban gazdag összecsapáson öt szettben szenvedtek vereséget.

Annak ellenére, hogy a tegnapi játéknapon a magyar férfi röplabda-válogatott helyenként kimondottan jó játékkal négy játszmában legyőzte Izrael csapatát az Európa Liga-mérkőzésen, a mai, Ukrajna elleni összecsapáson nem a biztos továbbjutásért, hanem a becsületéért küzdött. Ennek oka, hogy a találkozót megelőzően Juan Manuel Barrial együttese az eddigi két győzelemmel és három vereséggel áll csoportjában, és mivel az ukránok tegnap hatalmas küzdelemben 3:1-re legyőzték a csoportelső Dániát, mellyel bebiztosították továbbjutásukat, a mieink biztosan a harmadik helyen végeznek, amely nem jelent biztos továbbjutást ebből a csoportból. A biztosan kifejezés nem véletlen, hiszen a versenykiírás szerint az Európa Ligában a két csoportból – az A jelű négyesben Albánia, Azerbajdzsán, Macedónia és Svédország szerepel – a három legjobb mérleggel záró együttes jut a dániai négyes döntőbe, amelynek a házigazda dánok automatikus résztvevői, így komoly számolgatások várhatók a továbbjutást jelentő utolsó helyet illetően, mely akár a magyaroké is lehet.

Amint azt Tomanóczy Tibor, a válogatott másodedzője a találkozót megelőzően elmondta, ahhoz, hogy a mieink le tudják győzni a tegnap fantasztikusan játszó Ukrajnát, a fiúknak elsősorban a magukban való hitet kell rendbe rakniuk. Nos, a találkozó első pillanatai nem erről szóltak, mivel az ukránok villámgyorsan a mieink tudtára adták, ők bizony nem adják könnyen magukat. Villámrajtot vettek és megléptek négy ponttal (2-6), melyet biztosan őriztek (9-14). A magyarok a felzárkózás reményében mindent megpróbáltak, de a két csapat közötti távolság nem változott (12-16). A második technikai idő nem jött jól a magyar válogatott számára, mert a 12. pontnál beragadtak, míg ellenfelünk tetszés szerint érte el pontjait (12-22). Ettől kezdve a cél az lett, hogy mínusz tíznél kevesebbel megússza válogatottunk, de ez sem sikerült (15-25). A térfélcserét követően nagyszerűen kezdett Juan Manuel Barrial együttese, akik teljesen más arcukat mutatták, mint az első szettben. Magukhoz ragadták a vezetést (2-1), majd kiváló csapatmunkával előnyüket növelni tudták (5-1). Ez hidegzuhanyként érte az ukrán együttest, melyet a magyarok profi módon kihasználtak (8-2). A technikai szünetben rendezte sorait ellenfelünk, és a hátrány csökkentve megkezdte a felzárkózást (9-6). Ezt a folyamatot sajnos nem sikerült megállítnunk, és előnyünk a minimálisra csökkent (10-9). Az egyenlítés nem jött össze ellenfelünknek, mivel csapatunk újra erőre kapott (14-10), viszont a mieinkre az eddigi mérkőzésen jellemző hullámzó teljesítmény sajnos most sem maradt el, így megint az egyenlítéshez volt labdája Ukrajna válogatottjának, melyet kiváló koncentrációval sikerült kivédekeznünk (16-14). A technikai idő ismét negatívan hatott Kaszap Tamásékra, mely után gyors két pontot termelt az ukrán csapat (16-16), viszont erre sikerült reagálni (19-17), így nagy izgalmak elé néztünk a végjátékban. Ekkor csapatunk minden játékosa extra teljesítményt nyújtott, mely meghozta a sikert, ezzel együtt az egyenlítést (25-21).

Képek: cev.lu

A harmadik szett teljesen másként indult, mint az előző kettő, mivel az első rövid szünetig felváltva vezettek a csapatok (7-8), majd azt követően ismét fordulat következett, és a mi vezetésünket mutatta az eredményjelző (9-8). Gyors pontváltások után is megmaradt a minimális előny (11-10), melyet megtartani nem sikerült (14-16). A folytatás kiváló labdameneteket és magyar időkérést hozott, mivel a hátrányunk közben négyre nőtt (16-20). Fordulatot a szövetségi kapitány mondatai sem hoztak, így Ukrajna visszavette a vezetést (21-25). Az újabb térfélcsere újabb változást eredményezett, hiszen remekül kezdett együttesünk (7-2), de erre ellenfelünk még időben tudott reagálni (8-5). Ez azonban nem volt elég számukra a fordításhoz a minden erejüket összeszedő magyar válogatott ellen, akik extázisban játszva növelték előnyüket, és hét pontot tettek közé (15-8). Ekkor körvonalazódni látszott a döntő, ötödik szett, ezzel együtt a pontszerzés lehetősége, mely valószínűleg fiaink fejében is megfordult, akik ekkor elfogyni látszottak. Az ukránok hihetetlen sorozattal kiegyenlítettek (15-15), a vezetést azonban átvenniük nem sikerült (16-15). Mivel a végjátékhoz közeledve felváltva estek a pontok (20-20), igen izgalmas záró labdamenetek következtek (23-22). A taktikai harcot és az utolsó nyitást nekünk sikerült nyernünk, így a már biztos pontszerzéssel zsebünkben (25-22) nézhettünk a győzelmet eldöntő ötödik szett elé, ahol, lélektani okokból is minden pontnak óriási jelentősége volt. Az ukránok ragadták magukhoz a vezetést (3-6), akik azt a térfélcseréig meg is tartották (6-8). Az utolsó erejét is magából kiadó csapatunk mindent megtett a fordítás érdekében, ez azonban elmaradt (11-15). Nem úgy a bravúros pontszerzés, mellyel a mieink a matematikusoknak adtak feladatot, hogy azok a szabályok alapján eldöntsék, ott lehet-e a magyar válogatott a dániai négyes döntőben. Az A-jelű csoport eredményei után azonban sajnos eldőlt, hogy a mieink nem lehetnek ott az európa Liga négyes döntőjében, ám a hétvége tapasztalatai remélhetőleg sokat segítenek majd Juan Manuel Barrial szövetségi kapitánynak abban, hogy még ütőképesebb válogatottat rakjon össze a jövőben.

Magyarország-Ukrajna 2:3 (15-25, 25-21, 21-25, 25-22, 11-15)

Magyarország: Szabó Alpár, Nagy József, Bozóki Bence, Deák Márk (Libero), Pápai Péter (Libero), Gergye Roland, Keen Cameron Illés, Kaszap Tamás, Baróti Árpád, Dávid Csanád, Pádár Krisztián, Kovács Zoltán, Rása Alex, Gebhardt Norbert. Szövetségi kapitány: Juan Manuel Barrial.

Ukrajna: Kisiliuk Yevhenii, Storozhylov Dmytro, Plotnytskyi Oleh, Drozd Maksym, Brova Gorden (Libero), Kovalchuk Volodymyr, Semenyuk Yuriy, Fomin Denys (Libero), Tupchii Vasyl, Shevchenko Oleg, Tevkun Volodymyr, Levchenko Andriy, Riabukha Kostiantyn.

A rovat további hírei: Sport

Végre győzelem

Végre győzelem

2017. október 22. (vasárnap)

Három gólt lőtt, s mivel egyet sem kapott, így sima győzelmet aratott a Vienna Capitals második számú együttesének otthonában a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorong csapata.

Vereség, de továbbjutás

Vereség, de továbbjutás

2017. október 22. (vasárnap)

Kétgólos, 27-25-ös vereséget szenvedett a CSM Roman vendégeként, de összességében magabiztosan jutott tovább az EHF Kupa harmadik fordulójába a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia együttese.

Trapattoni lesz a magyar válogatott kapitánya?

Trapattoni lesz a magyar válogatott kapitánya?

2017. október 22. (vasárnap)

A korábban hétszeres olasz bajnok, Giovanni Trapattoni is bejelentkezett a magyar válogatott kispadjára, mondta Bánki Erik, a szövetség elnökségi tagja a szegedma.hu-nak.

Idegenben is a győzelemre tör a Kohász

Idegenben is a győzelemre tör a Kohász

2017. október 22. (vasárnap)

Hétgólos előnyből várja az EHF Kupa második fordulójának romániai visszavágóját a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia csapata. A ma délelőtt tíz órakor kezdődő összecsapást a remények szerint élő videóközvetítés segítségével követhetjük figyelemmel. Részletek a tovább után.

Sima győzelem a Pénzügyőr ellen

Sima győzelem a Pénzügyőr ellen

2017. október 22. (vasárnap)

Remek játékkal aratott 35-25-ös sikert a Pénzügyőr elleni hazai bajnoki mérkőzésen a DAC NB II-es férfi kézilabda csapata.

Nem bírtuk legyűrni a Dabast

Nem bírtuk legyűrni a Dabast

2017. október 21. (szombat)

A kifejezetten jó formában játszó Dunaújváros ezúttal a tabellán hatodik helyet elfoglaló Dabas FC otthonába látogatott. A mieinknek kettős célja volt, hiszen meg szerették volna őrizni a tabellán elfoglalt első helyezésüket, ezzel együtt megszerezni a három bajnoki pontot.

Rangadót nyert a DSE Akadémia

Rangadót nyert a DSE Akadémia

2017. október 21. (szombat)

A röplabda bajnokság másodosztályában a Dunaferr SE Röplabda Akadémia három játszmában győzött a Zalaegerszeg ellen.