Rangos verseny Dunaújvárosban

Molnár Emese - 2017. június 11. 18:07

Egy kiemelt, nemzetközi lövészversenynek adott otthont a dunaújvárosi lőtér a hétvégén, amelyen mintegy százharminc résztvevő teljesítette a tizenkét pályás feladatot.

A Dunaújvárosi Lövész Sportegyesület egy igen komoly verseny rendezési jogát nyerte el, a level 3-as szintű programra Európába több országából érkeztek a lövészek. Ezt a minősítést egyébként csak a világszövetség hagyhatja jóvá, és Magyarországon általában két-három olyan verseny szokott lenni, amely megkapja ezt a minősítést (az ennél nagyobb szintű verseny már Európa- és világbajnokságot jelent). A mostani versenyen tizenkét pályafeladat várt a lövészekre. Nyolcvanhat nevező volt, köztük öt dunaújvárosi versenyző, de mellettük a bírók és más vendégek is célra tarthattak, így mintegy százharmincan teljesítették a feladatokat.

Gazda Gábor, a DLSE vezetője elmondta, rengeteg előírásnak, szabálynak kell megfelelni ahhoz, hogy ilyen nemzetközi versenyeket rendezhessenek, de a legfontosabb dolog az, hogy megfelelő pályákat tudjanak biztosítani a lőtéren. Egy dunaújvárosi vállalkozónak köszönhetően további hét új pályát tudtak megépíteni. Emellett a közösségi helyiségeket, mosdókat, várókat, az étteremhelyiséget, a külső területeket is felújították. A munkálatokat tavaly novemberben kezdték, és május elejére végeztek vele, amikor is már érkezett a Dunaferr iskola százhetven tanulója lövészeti oktatásra. Gazda Gábor arról is beszélt, hogy nagy hangsúlyt fektettek az utánpótlás erősítésére mind a lövészet, mind az íjászat területén. Hétköznaponként 40-50 diák sportlövő gyakorol folyamatosan, és készül a versenyekre.

Januártól májusig mintegy huszonhét országos versenyen vettek részt és szereztek dobogós helyezést a dunaújvárosi lövők. Mint azt Gazda Gábor elmondta, nagyon sok az érdeklődő. A dunaújvárosi lőtér mindenki előtt nyitva áll hétfőn, szerdán és pénteken 16-19 óra között, de lövészetre, élménylövészetre, tanulásra, sportolásra telefonon vagy az egyesület facebook oldalán is be lehet jelentkezni.
Sűrű az egyesület éves programnaptárja, ugyanis két hét múlva lesz egy öt fegyver torna, amit egy külsős cég hoz a dunaújvárosi lőtérre, majd júliusban az önvédelmi sportlövészet országos bajnokságát és egy kétnapos nemzetközi versenyt rendeznek meg. Ekkor egy kis szünet következik, ugyanis a dunaújvárosi lövők nemzetközi versenyeken vesznek részt bíróként. Augusztusban lesz még három fegyver kupa, valamint IPS bajnokság, steel és gyorspont versenyek is többek között.

Gazda Gáborék mindenre figyelnek!

Az egyesületi vezető arról is beszélt, miután megépültek az új pályák, a saját költségükön zajszint mérést végeztettek. Volt két-három Béke városrészi lakos, akik azt nehezményezték, hogy megijeszti kutyájukat a lőtérről jövő hang. Ám a szakértők első körben nem tudták mérni hangot, ugyanis a kétsávos úton lévő teherforgalom hangosabb volt. Aztán egy kicsit közelebb, a lőteret elválasztó erdősáv közepén végezték el a mérést, amely azt mutatta, hogy jóval a határérték alatt van a zaj szintje. Gazda Gábor egy másik felvetés kapcsán kiemelte, az országos és nemzetközi szakértők vizsgálata is azt mutatta, hogy nem lehet kilőni a lőtérről. A versenyeken pedig a bíróval együtt megy a lövész a pályára, és ha fegyverét a lövő zóna fölé emeli, abban a pillanatban megállítja őt a bíró, kiürítteti a fegyverét és kizárja a versenyből. Ha mégis túlnyúlna a zónán és lőne, akkor is van még egy legalább négy méter magas biztonsági fal fölötte.

A rovat további hírei: Sport

Óriásit hajráztak a DKKA fiataljai

Óriásit hajráztak a DKKA fiataljai

2024. ápr. 28.

A második félidőben huszonkét gólt szerezve győzte le a Kozármisleny együttesét a DKKA U19-es csapata a korosztályos bajnokság legutóbbi fordulójában.

Bronzéremért játszhat a DFVE

Bronzéremért játszhat a DFVE

2024. ápr. 27.

Az első meccshez képest óriásit javult, hatalmasat küzdött, de ötméteresek után elveszítette a bajnoki elődöntő második mérkőzését a DFVE női vízilabda csapata a Fradi ellen.

Újabb kulcsfontosságú meccs vár a DFC-re

Újabb kulcsfontosságú meccs vár a DFC-re

2024. ápr. 27.

A tabellán tizenkettedik Mohács elleni hazai mérkőzéssel folytatja a bajnoki küzdelmeket a Dunaújváros FC labdarúgó csapata vasárnap délután öt órától.

Nem volt esélye a Kohásznak a Mosonmagyaróvár ellen

Nem volt esélye a Kohásznak a Mosonmagyaróvár ellen

2024. ápr. 27.

Szűk negyed óráig tudta szorossá tenni a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt együttese a Mosonmagyaróvár elleni bajnoki összecsapást.

Négy dunaújvárosi az Eb-csapatban

Négy dunaújvárosi az Eb-csapatban

2024. ápr. 26.

A felnőtteknél és a junioroknál is két-két dunaújvárosi tornásznak szoríthatunk a Riminiban sorra kerülő női Európa-bajnokságon.

Elmarad a futsalosok mai bajnokija

Elmarad a futsalosok mai bajnokija

2024. ápr. 26.

Nem tudnak elutazni Rácalmásra a sereghajtó érdiek, így elmarad a Dunaújváros Futsal csapatának ma este hét órára tervezett bajnoki találkozója.

Nehéz meccs vár a Kohászra

Nehéz meccs vár a Kohászra

2024. ápr. 26.

A dobogóra hajtó Mosonmagyaróvár otthonában folytatja a bajnokságot a Dunaújvárosi Kohász kézilabda Akadémia felnőtt csapata pénteken este hat órától.