Dunaújvárosi lány a világ tetején

2017. július 18. (kedd) 18:33 - spigott

Mindössze tizenhét éves, ám már Európa- és világbajnoknak is mondhatja magát a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia tehetséges fiatalja, Braun Csenge, aki ma délután ért haza a strandkézilabdázók ifjúsági világbajnokságáról, melyen a magyar válogatott szerezte meg az aranyérmet.

Hatalmas sikert ért el a mauritiusi világbajnokságon az ifjúsági magyar női strandkézilabda válogatott, mely beugróként (a mieink Norvégia visszalépése után indulhattak a vb-n) vehetett részt a viadalon, ám végig szenzációs teljesítményt nyújtva, mindössze egy középdöntős vereséget elszenvedve szerezte meg a világbajnoki címet. A magyar fiatalok azt a holland csapatot verték a döntőben, mely a középdöntőben szétlövés után legyőzte a mieinket, így talán még édesebb volt a végső győzelem, s a csodálatos sikerből remek játékkal, a szétlövésben szerzett rendkívül fontos kétpontos góllal vette ki a részét a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia fiatal játékosa, Braun Csenge is.

A 17. születésnapját a napokban ünneplő kézilabdázó azonban már rutinosnak számít a strandkézilabdás szakágban, ugyanis 14 éves korában már tagja volt az U19-es Eb-t nyert magyar csapatnak, míg pár napja már világbajnoki sikernek örülhetett. A válogatott tagjai ma délután értek haza Mauritiusról, s természetesen igyekeztünk kikérdezni Csengét a mögötte hagyott izgalmas napokról.

- A szervezés összességében jó volt, nagyon szép helyen játszottunk, de a szállással azért akadtak problémáink, mert pont alattunk volt a legnagyobb szórakozóhely, ami az alvást azért megnehezítette, s bizony az étellel is meggyűlt a bajunk, de a végeredmény végül feledtette ezeket a kisebb kellemetlenségeket.

Mert az ifjúsági válogatott célja egyértelműen az volt, hogy előrébb végezzen az Európa-bajnokságon elért negyedik helyezésnél, ám a világbajnoki cím megszerzése rendkívül nehéznek ígérkezett, mivel a mezőny rettentően erős volt.

- Úgy mentünk el erre a világbajnokságra, hogy szeretnénk mindenképpen érmet szerezni, mert az Európa-bajnokság nem úgy alakult, ahogy terveztük, ott a negyedikek lettünk úgy, hogy szoros meccsen kaptunk ki a bronzmérkőzésen. Éppen ezért javítani szerettünk volna, de ezzel a vb-győzelemmel talán a legmerészebb álmainkat is felül tudtuk múlni. A csoportmeccseknek úgy vágtunk neki, hogy ha jön hullámvölgy, akkor most jöjjön, mert ebben a szakaszban ez még nem jelentett volna nagy problémát, de a horvát meccs a győzelem ellenére is komoly mélypontot jelentett, viszont így visszagondolva, az argentinok ellen a világbajnokság legjobb játékát tudtuk produkálni. Jöhetett tehát a középdöntő, ahol a Tajvan legyőzése után a hollandoktól 2-1-re kikaptunk, így a negyeddöntőben azok a spanyolok következtek, akiket az Európa-bajnokság negyeddöntőjében sikerült megvernünk.

Braun Csenge a hollandok elleni vb-döntő szétlövésében!

A koncentrációval, elszántsággal szerencsére az egyenes kieséses szakaszban sem volt problémája a válogatottunknak, mely nem akármilyen ellenfeleket tudott legyőzni a végső sikerért.

- A spanyolok elleni meccset a sírból hoztuk vissza, mert az első szettet elveszítettük, a másodikat is csak a hajrában tudtuk hátrányból megfordítani, a szétlövés pedig lutri, de ezúttal is mi jöttünk ki jól belőle. Az elődöntőben azt a portugál csapatot győztük le 2-0-ra, melytől az Eb elődöntőjében kikaptunk, majd jöhetett a hollandok elleni újabb csata, már a világbajnoki aranyért. A hollandokról tudni kell, hogy ugyan egyénileg nem a legjobbak, csapatként viszont nagyon erősek, két éve nem kaptak ki, a zágrábi Eb-t is ők nyerték, de mi úgy álltunk neki a döntőnek, hogy igazi örömjátékot szeretnénk bemutatni, de közben mindenkiben ott volt az is, hogy nem akarunk ezüsttel hazamenni. Ebből végül egy rendkívül kiélezett meccs kerekedett, de ezúttal nem volt gyenge pontunk, s a középdöntős meccs után újra szétlövésig jutottunk a hollandok ellen. Ugyan bennem mindig van izgalom ilyenkor, ezúttal nem voltam ideges, talán mondhatom, sosem voltam még ennyire magabiztos, mint most, s mivel ezt követően már egyszer sem hibáztunk, így mi örülhettünk az aranyéremnek, bár igazából csak a dobogón fogtuk fel, hogy igen, mi nyertük meg a világbajnokságot.

Aranyos lányok! (képek: facebook)

A csodálatos eredmény után sem pihenhet azonban túl sokat a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia tehetséges fiatalja, aki erre a hétre még pihenőt kapott, ám hétfőtől bekapcsolódik az ifjúsági együttes felkészülésébe, mellyel részt vesz majd a viborgi Generation Handball elnevezésű nemzetközi utánpótlás tornán, s mivel tavaly a második helyen végeztek, Csenge abban bízik, hogy idén Dániából is sikerül a legfényesebb érmet elhozniuk.

A magyar ifjúsági strandkézilabda válogatott világbajnoki eredményei

Csoportkör
Paraguay – Magyarország 0-2 (10-27, 10-15)
Magyarország – Horvátország 2-1 (9-13, 10-6, 5-4)
Argentína – Magyarország 0-2 (16-24, 13-19)

Középdöntő
Magyarország – Tajvan 2-0 (26-13, 20-18)
Magyarország – Hollandia 1-2 (23-22, 15-12, 5-6)

Negyeddöntő
Magyarország – Spanyolország 2-1 (19-23, 23-20, 5-4)

Elődöntő
Portugália – Magyarország 0-2 (18-23, 18-22)

Döntő
Hollandia – Magyarország 1-2 (24-23, 16-19, 4-7)

A világbajnokság végeredménye: 1. Magyarország (Benzsay Rebeka, Braun Csenge, Gajdos Dorottya Fanni, Hadfi Gréta, Király Réka, Landi Gabriella, Léránt Sára, Pintér Klaudia, Vitovszki Veronika, Wágner Virág, szövetségi edző: Pinizsi Zoltán), 2. Hollandia, 3. Argentína, 4. Portugália, 5. Spanyolország, 6. Thaiföld, 7. Kína, 8. Tajvan, 9. Horvátország, 10. Venezuela, 11. Paraguay, 12., Amerikai Samoa, 13. Ausztrália, 14. Mauritius.

A rovat további hírei: Sport

Új védőt igazolt a DPASE

Új védőt igazolt a DPASE

2018. július 17. (kedd)

A tavalyi ezüstérmes Pécs együttesétől szerződött Dunaújvárosba a 26 éves Puskás Gábor.

Könnyed siker a szerbek ellen is

Könnyed siker a szerbek ellen is

2018. július 17. (kedd)

Magabiztos, 23-6-os győzelmet aratott a szerbek elleni Európa-bajnoki csoportmérkőzésen a magyar női vízilabda válogatott.

Verhető ellenfél a kupában

Verhető ellenfél a kupában

2018. július 17. (kedd)

A svájci Spono Eagles, vagy a koszovói KHF Shqiponja Gjakove lesz a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia csapatának ellenfele az EHF Kupa második selejtezőkörében.

Új edzővel, új alapokon

Új edzővel, új alapokon

2018. július 17. (kedd)

Bachrathy Kornél irányításával, elsősorban az utánpótlás nevelésre összpontosít a jövőben a Dunaújváros Gorillaz amerikai futball csapata.

Klujber Katrin a világ tetején!

Klujber Katrin a világ tetején!

2018. július 17. (kedd)

A Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia újdonsült világbajnoka, Klujber Katrin szerint elsősorban egységének, elszántságának köszönhette azt junior válogatottunk, hogy minden mérkőzését megnyerve hódította el a debreceni junior kézilabda világbajnokság első helyét.

Két dunaújvárosi a vb-csapatban

Két dunaújvárosi a vb-csapatban

2018. július 16. (hétfő)

A Dunaferr SE versenyzői közül Kiss Balázs és Hajdu Jonatán is részt vehet a kajak-kenusok portugáliai világbajnokságán.

Teljes az Acélbikák légiós kerete

Teljes az Acélbikák légiós kerete

2018. július 16. (hétfő)

A 27 éves finn Jaakko Turtiainen is a Dunaújvárosi Acélbikák együttesénél folytatja pályafutását.