Dunaferr SE Röplabda Akadémia - Álomból valóság

Szárszó Lajos - 2017. július 20. 14:05

Több éves előkészítő munka után aláírták a Dunaferr SE Röplabda Akadémia Nkft megalakulásáról szóló okiratot, így a jövőben az akadémia versenyezteti majd a dunaújvárosiak utánpótlás együtteseit.

A júniusi kormánydöntés értelmében a röplabda sportág is bekerült a társaságiadó-kedvezményen keresztüli támogatások (TAO) rendszerébe. Hosszú tárgyalássorozat végére került pont azzal, hogy megalakult Dunaújvárosban a Dunaferr SE Röplabda Akadémia Nkft, vagyis megkezdődhet városunkban ennek a sportágnak az akadémiai rendszerben történő oktatása. A most kezdődő munkáról Engyel László, a Magyar Röplabda Szövetség elnökségi tagját, a Dunaferr SE röplabda szakosztályának vezetője beszélt lapunknak.

- Nagyon régi vágyunk valósult meg azzal, hogy megalakult a DSE Röplabda Akadémia Nkft-t, melyhez meg kellett várnunk, hogy meglegyen a megfelelő jogszabályi háttér. A kormánydöntés értelmében ehhez minden adottá vált, és az akadémia létrehozásával el tudjuk választani egymástól a hivatásos sportszervezetet az utánpótlás sporttól. Ez azt jelenti, hogy az NB I-ben játszó felnőtt csapatot az anyaegyesület nevezi, míg az utánpótlás csapatokat az Nkft. Ide taroznak az U7-es korosztálytól a felnőttekig bezáró csapataink. Az akadémia alapítója a Dunaferr SE. A DSE Röplabda Akadémia Nkft 2017. július 13-án adta be tagfelvételi kérelmét a Magyar Röplabda Szövetség felé, és a hivatalos jogi procedúrák után válhatunk jogosultak a TAO támogatások lehívására. Ezután az akadémia fogja versenyeztetni az utánpótlás csapatainkat.

- Milyen korosztályokat indít az akadémia?

- Az MRSZ döntött arról, hogy bajnoki rendszerben játszanak már az egészen kicsi gyermekek, ők a 7 év alatti szupermini korosztály. Tőlük kezdődően egészen a junior korosztályig lesznek csapataink. A jövőbeni célunk az, hogy olyan játékosokat neveljünk, akik a legmagasabb bajnokságban is megállják helyüket, vagyis kifejezetten utánpótlás nevelő központ legyünk.

- Ehhez adott az edzői stáb?

- Igen, hiszen eddig is kiváló munkát végeztek edzőink. A továbbiakban is szeretnénk együtt dolgozni Kelemen Istvánnal, Tomanóczy Tiborral, Szűcs Ákossal, Kövessy Balázzsal, Dolmány Viktorral, de lehet, hogy én is beállok az edzők közé. Tudjuk, hogy ez nem elég, így szeretnénk még edzőket hozni Dunaújvárosba, de ez csak akkor lesz lehetséges, ha stabil gazdasági háttérrel rendelkezünk majd. Ez várhatóan 2018 januárja után történik meg.

- Milyen szerepet kapnak az iskolák?

- Évek óta folyamatosan segít bennünket a középiskolák részéről a Hild, melléjük kapcsolódott idén a Pannon Oktatási Központ. Az általános iskolák közül a Petőfi és a Dózsa évek óta ad otthont a röplabdának. Ezt kívánjuk tovább fejleszteni, így tárgyaltunk a Dunaújvárosi Szakképzési Centrummal. Egy hosszabb távú együttműködés a cél, mellyel megvalósulhat, hogy az ő zászlójuk alatt induljanak középiskolás csapataink a jövőbeni diákolimpiákon. Tervben van, hogy tárgyalásokat kezdeményezünk a KLIK Dunaújvárosi Tankerületével, ezzel valósulhatna meg teljes lefedettségben a sport és tanulás összekapcsolása.

A DSE Röplabda Akadémia Nkft ügyvezetője igazgatója Tomanóczy Tibor lett, aki így foglalta össze a rövidtávú célokat.

- Nagyon várom, hogy a felépítés valósuljon meg, majd zökkenőmentesen induljon be az akadémiai képzés. Ha ez megtörtént, akkor szükségünk lesz még edzők bevonására. A célunk az, hogy városunkban és a kistérségben minél népszerűbbé tegyük a röplabdázást, minél több gyermek válassza ezt a nagyszerű sportot. Az biztos, hogy azoknak, akiknek a tehetsége kimutatkozik és a sportágat életcéljukként tűzik ki maguknak, mindenben segítséget nyújtunk. Várjuk tehát a jelentkezőket kicsiktől nagyokig, próbálják ki magukat, és szeressék meg a röplabdázást.

A rovat további hírei: Sport

Már a döntőért küzd a DFVE

Már a döntőért küzd a DFVE

2024. ápr. 24.

A Ferencváros otthonában kezdi meg a két nyert mérkőzésig tartó bajnoki elődöntőt a DFVE női vízilabda csapata ma este nyolc órától.

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

2024. ápr. 23.

A helyi nevelésű szakember munkáját Revák Zolták és Hetler Ádám segítik másodedzőként, míg a kapusok szakmai munkájáért Pinczés Bendegúz felel a DAB hokisainál a 2024/2025-ös szezonban.

Kilenc érem az országos döntőről

Kilenc érem az országos döntőről

2024. ápr. 23.

Kiválóan szerepeltek a dunaújvárosi lábtoll-labdázók a Mohácson megrendezett országos diákolimpiai fináléban.

Remekeltek a DKSE kajak-kenusai az évadnyitón

Remekeltek a DKSE kajak-kenusai az évadnyitón

2024. ápr. 23.

Összesen tizennégy dobogós helyezéssel, s az éremtábla hatodik helyével zárták az évadnyitó Máramarosi Kupát a DKSE ifjú kajak-kenusai a mögöttünk hagyott hétvégén.

Dunaújvárosi éremeső Veszprémből

Dunaújvárosi éremeső Veszprémből

2024. ápr. 22.

Tizenegy dobogós helyezéssel, az éremtábla hetedik helyén zárták legutóbbi versenyüket a DKSE korosztályos úszói a mögöttünk hagyott hétvégén.

Vereséggel búcsúzott a szezontól a DKSE

Vereséggel búcsúzott a szezontól a DKSE

2024. ápr. 22.

Csak a harmadik szettben tudta megszorítani az alsóházi tabellát vezető Miskolc gárdáját a DKSE felnőtt röplabda csapata az Extraliga hazai szezonzáróján.

Egyre nehezebb helyzetben a DFC

Egyre nehezebb helyzetben a DFC

2024. ápr. 21.

Félidőnként két-két gólt kapva szenvedett vereséget a több élvonalbeli játékossal megerősített Fehérvár FC II. vendégeként a Dunaújváros FC labdarúgó csapata.