Dunaújváros Hetilap

Csupity Simon kapta a Pro Pentele Díjat

Vass Ádám - 2017. augusztus 14. 19:46

A Pentele Hagyományőrző Egyesület tagjai idén is megszervezték az új kenyér, valamint államalapításunk, és István király szentté avatásának ünnepét, ám ezúttal nem augusztus 19-én, hanem 14-én, hétfőn gyűlt össze a társaság a Magyar úti klubházban. Az idei Pro Pentele Díjat Csupity Simon vehette át a pentelei ünnepségén.

Elsőként Szeleczky Csaba, római katolikus helyettes plébános szólt a közösséghez. Mint mondta, államalapításunk és István királyunk szentté avatásának évfordulóján, augusztus 20-án minden magyar embernek őrá kell tekintenie, aki a legelső szentünk, az első állami királyunk, egy nemzetformáló, törvényalkotó, igaz ember volt. Ez a nap egyben az új kenyér ünnepe is, hiszen a kenyér, a búza is Isten ajándéka.

A klubházban megszentelték az új kenyeret, ezután a Kéknefelejcs kórus műsora következett, akik előadásukkal azon régi hagyományt elevenítették fel, amikor énekkel és tánccal a kalászkoszorús lányok a gazda elé vitték az első kenyeret. A produkció után átadták a Pro Pentele díjat és a Penteléért okleveleket. Már 1992 óta minden évben díjazzák azon személyeket, akik önzetlenül, példamutatóan dolgoznak Penteléért és segítik a közösséget. A rövid köszöntőket Pálfalvi János tolmácsolta, az elismeréseket pedig Hingyi László, a körzet önkormányzati képviselője, Szabó Tamás, a Pentele Baráti Kör alapítója, valamint ifjabb Szabó Tamás adta át.

Oklevéllel méltatták Sipos Andrásné, Vagyovszki Józsefné, Paksi Mária és Mihalovics Jánosné munkáját. A Pro Pentele díjat pedig Csupity Simon vehette át.

Csupity Simon méltatása:

1950. augusztus 31-én, Dunapentelén született, ősei 1780-tól laknak a településen és élenjártak a szerb nemzetiség civil közösségének munkájában. Az általános iskolát, mint minden pentelei, a Szórád Márton Általános Iskolában végezte, majd a helyi szakmunkásképző iskolában esztergályos szakmunkás bizonyítványt szerzett. A Dunai Vasműben dolgozott, munkáját Kiváló Dolgozói díjakkal ismerték el. A pentelei civil közösség munkájában hosszú évek óta tevékenykedik. 42 éve a Ráctemplom gondnoka, mely feladatot édesapjától vett át és végzi hasonló lelkiismeretességgel. A Pentele Baráti Körnek 1987-ben alapító tagja, majd tíz évig a vezetőségi tagja volt. Részt vett a '48-as emlékmű létrehozásában, a II. világháborúban elesett pentelei katonák Hősi Emlékhelyének létrehozásában. A László Imre nótaklub tagja 22 éve. Alapítója a 40 éve alakult Délszláv Klubnak és képviseli benne a pentelei rác közösséget. A Szerb Nemzetiségi Önkormányzat alapítója és megalakulásának óta vezetőségi tagja, alelnöke. Hosszú évek óta a Városalapítók Egyesületének tagja. A pentelei hagyományőrző rendezvények aktív résztvevője, segítője. Helytörténeti kutatásait a rác nemzetiség helyi történetével kapcsolatosan végezte.

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.