Még nem a győzelem a lényeg

spigott - 2017. augusztus 9. 11:00

Nemcsak utánpótlás játékosai számában, hanem a szakmai munka minőségében is előrébb lépnének a Dunaújvárosi Sárkányok kosárlabdázói a 2017/2018-as szezonban.

Ahogy alakulása óta minden évben, úgy a tavalyi szezonban is előrébb tudott lépni a Dunaújvárosi Sárkányok kosárlabda szakosztálya, mely egyre növekvő utánpótlás bázisa mellett már a felnőtt bajnokságban is megmérette magát a 2016/2017-es pontvadászatban. A fejlődés mértéke ugyan még nem a győzelmek számában volt mérhető, ám emiatt nem aggódik a szakosztály vezetése, s mint azt Boda Gábor, a Dunaújvárosi Sárkányok Kosárlabda Egyesület elnöke és edzője elárulta, a nyári szünetben sem pihentek sokat, igyekeztek tartalmas programmal kedveskedni utánpótlásuknak.

- Öt héten keresztül táboroztunk a fiatalokkal, kettőt ebből a Balatonon, hármat pedig napközis rendszerben a Széchenyi iskolában töltöttünk el. Balatoni táborunkban negyvenen vettek részt, míg a Széchenyiben hetente körülbelül tizenöt játékossal foglalkoztunk, amivel elégedett vagyok, hiszen azok közül, akik játszanak, szinte mindenki eljött, volt olyan, aki több alkalommal is. Ezt követően egy hét pihenőt kaptak a fiatalok, s ugyan volt, aki egész nyáron egyéni munkát végzett, az előző héten már újra belevágtunk a közös gyakorlásokba. Idén összesen tizenegy csapatunk lesz, ezekből kilenc az utánpótlás, kettő pedig felnőtt korosztályt képviseli, közülük az egyik a Fejér Megyei Felnőtt Bajnokságban, míg a másik az Országos NB II-ben méreti meg magát.

Utóbbit várom igazán, hiszen nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy a tavaly még U16-os csapat tagjai (ők most már U18-asok) miként fognak szerepelni a másodosztályban. Tavaly az volt a célunk az NB II-ben, hogy indítsuk be a szezont, menjünk végig, szerezzünk tapasztalatot, s idén is azt szeretnénk elérni, hogy fejlődjenek azok a játékosaink, akik most egy korosztállyal feljebb léptek. Persze nyerni mindig jó, ám számunkra most nem az a legfontosabb, hogy mennyi mérkőzésen tudunk győzelmet aratni, hanem az, hogy fiataljaink minél több lehetőséget kapjanak a felnőttek mezőnyében, mert csak így fejlődhetnek tovább. Persze ugyanez a cél a fiatalabbaknál is, azért versenyeztetjük őket, hogy ők is folyamatosan előrébb tudjanak lépni, s töretlen legyen a fejlődésük. Például a 2005-ös fiú együttesünk az nagyon erős csapat lehet, mert több tehetséges játékos alkotja, tőlük sokat várok az idén, míg egyénenként az NB II-es felnőtt bajnokságban szereplő Csépányi Zalántól, Bozsik Vilmostól, Bak Mátétól és Matucza Gyulától várok sokat az új szezonban. Ők már az előző évben is rengeteget fejlődtek, főleg a dobásaikon dolgoztunk sokat.

Mint azt az egyesület első embere elmondta, pénzügyi helyzetük stabil, de ennek ellenére is vannak olyan területek, amelyekben szeretnének fejlődni, ugyanakkor az rendkívül örömteli, hogy évről évre növekszik azoknak a száma, akik náluk ismerkednek meg a sportággal.

- A TAO-rendszer rengeteg segítséget jelent, s az önkormányzat is támogat minket azzal, hogy a Dunaújvárosi Sportcsarnokban edzhetünk, de a teremhelyzet így is problémás, mert a város többi terme száz százalékos kihasználtsággal működik, ebben jó lenne előrébb lépni. Ami a taglétszámunkat illeti, 2011 decemberében kicsivel több, mint tíz gyerekkel kezdtünk, míg ma már százhúsz fiatal kosárlabdázik nálunk, ráadásul a csapataink száma is jelentősen emelkedett. Az elmúlt kettő esztendő abban volt kiemelkedő, hogy egyrészt beindítottuk az NB II-es csapatot, másrészt addigra jutott el az emberekhez, hogy itt tényleg komoly munka folyik, s ekkor ugrott meg látványosan a fiatalok létszáma az egyesületnél. Az iskolákkal is igen jó kapcsolatot sikerült kiépítenünk, az Arany iskola mellett a Petőfiben, a Dózsában és a Szilágyiban tartunk foglalkozásokat, itt körülbelül háromszáz gyerekkel találkozunk. Emellett igyekszünk mi is visszaadni az iskoláknak valamit abból, amivel ők segítenek minket, tavaly a Vasvári iskola tornatermének parkettáját cseréltük ki új sportpadlóra, a Széchenyi iskola tornatermébe is igen sok pénzt, körülbelül másfél millió forintot fektettünk az utóbbi évben, kosárlabdákat vettünk, szóval nagyon remélem, hogy ők is szeretnek minket, s ez a jó kapcsolat a jövőben is megmarad.

Képek: DO-archív

Az előre lépési lehetőség azonban továbbra is adott, ám ahhoz, hogy az utánpótlás tagjai tovább fejlődjenek, a szakmai stábot is bővíteni kell.
- A létszámunk már olyan, amire lehet építeni, most már az lehet a legfontosabb célunk, hogy minőségben is előrébb lépjünk. Egyrészt az edzéseken az intenzitásában, abban, hogy olyan fejlődési lehetőséget tudjunk nyújtani a gyerekeknek, amit máshol megkapnak, de eddig még nálunk nem nagyon tudtak. Ezért teszünk komoly lépéseket, mert míg tavaly rajtam kívül három edző, Drab Attila, Vígh Zoltán, Molnár Tamás foglalkozott a gyerekekkel, addig idén már vérhatóan ötre emelkedik ez a létszám, így több, jobb munkát tudunk majd elvégezni. Rajtuk kívül most szeretnék egy erőnléti edzőt és egy kosárlabda edzőt, s mivel mi nehezen tudunk elhozni máshonnan szakembereket, így nekünk kell képezni saját edzőinket is, majd velük kiegészíteni a szakmai stábunkat. Újabb előrelépési lehetőséget még az jelenthet számunkra, hogy ha lesz egy olyan felnőtt csapatunk, ami nyer és attraktív kosárlabdát játszik, akkor ez az egész egyesületet még egy szinttel feljebb emeli, s számunkra az az egyetlen járható út, ha ezt helyi játékosokkal tudjuk megtenni, s amíg ők itt vannak Dunaújvárosban, addig a lehető legjobb körülményeket biztosítsuk számukra ahhoz, hogy ők is előrébb lépjenek.

A rovat további hírei: Sport

Győzelemmel folytatná a bajnokságot a Kohász

Győzelemmel folytatná a bajnokságot a Kohász

2024. ápr. 19.

A kiesés elől menekülő Békéscsaba lesz a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt együttesének következő bajnoki ellenfele szombaton délután öt órától.

Szegeden zárják az alapszakaszt vízilabdázóink

Szegeden zárják az alapszakaszt vízilabdázóink

2024. ápr. 19.

Amennyiben nyer Szegeden, a harmadik helyen fejezi be a bajnokság alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata.

DSTV: eredményes birkózók

DSTV: eredményes birkózók

2024. ápr. 18.

Legyen szó veteránokról, vagy a akár a fiatalabbakról, a DKSE birkózói rendre hozzák a szép eredményeket. Helyzetjelentést kértünk Kiss Károly edzőtől, aki beszélt az utánpótlásról, s persze Pupp Viktóriáról és Nyikos Veronikáról is. Hangkép.

Nem volt esély Gödöllőn

Nem volt esély Gödöllőn

2024. ápr. 18.

A Kistext ellen meccs nélkül nyertek, a házigazda Gödöllőtől viszont kikaptak a DSE Röplabda Akadémia fiataljai az NB II-es felnőtt bajnokságban.

Biztos sikerek idegenben

Biztos sikerek idegenben

2024. ápr. 18.

Nem okozott gondot a két pont megszerzése a DKKA serdülő és ifjúsági csapatának a Csepel elleni korosztályos bajnokin.

DSTV: tudnivalók a horgászatról

DSTV: tudnivalók a horgászatról

2024. ápr. 17.

Egy horgásznak nem kell bemutatni, hogy miért jó, vagy miért különleges a horgászat. Aki még nem próbálta, az talán közelítse meg onnan, hogy ez egy olyan elfoglaltság, amely egyszerre lehet hobbi, sport, és igazi versenyzés – mikor mire van igényünk ugyebár. Arról, hogy ennek mi a szépsége, és mire van szüksége a kezdőknek Szabó Mátéval beszélgettünk a Horgásztanyán. Hangkép.

Újra élen a címvédő

Újra élen a címvédő

2024. ápr. 17.

Magabiztos győzelemmel vette vissza a tabella első helyét a Karmacsi Autó gárdája a városi kispályás labdarúgó bajnokság ST Solar csoportjában.