Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A közönségnek a közönségről

2017. szeptember 12. (kedd) 8:00 - Vass Ádám

Brückner János izgalmas kiállítással jelentkezett a Kortárs Művészeti Intézetbe, méghozzá egy komoly nemzetközi, francia együttműködésnek köszönhetően.

Három teremben három különböző hangulat jelenik meg Brückner János szokatlan kiállításán, mely az Extreme Presence / Végletes jelenlét címet viseli. A péntek óta, a Kortárs Művészeti Intézetben látható tárlat a hiányt és a jelenlétet mutatja be, ezért hangsúlyos szerepet kap benne a FoMO (Fear of Missing Out), vagyis a félelem a lemaradásról, hogy mások tartalmas élményeket szereznek nélkülünk. Ettől nem kell félni, csak ellátogatni október 20-ig a KMI-be, hiszen a kiállítás a közönségnek és a közönségről szól. A tárlat egy hármas együttműködésből jött létre, Dunaújváros önkormányzata mellett ugyanis a Nemzeti Kulturális alap és a Budapesti Francia Intézet is támogatta azt. Claire Garand, Francia Intézet ügyvivő igazgatója, kulturális attasé is köszöntőt mondott a megnyitón. Szerinte a kiállítás a francia-magyar együttműködés legjobb példája, és köszönettel tartoznak Gombos István, humán ügyekért felelős alpolgármesternek, hiszen jelenléte a megnyitón is azt bizonyítja, az önkormányzat mekkora szerepet szán a kortárs művészeteknek és egyúttal fontosnak tartja, hogy minél többen megismerkedhessenek a kultúrával. Köszönetet mondott a KMI-nek is, hogy támogatják a szellem szabadságát azzal, hogy helyet adnak egy ilyen egyszerre belsőséges és érzékeny tárlatnak.

Fotó:Ady Géza

Gombos István beszédében megköszönte a kedves szavakat, majd mindenki figyelmébe ajánlotta a tárlatot, mely közel ötszáz dunaújvárosi bevonásával készült el, akik fotóval, vagy a művek létrehozásában segítettek az alkotónak. Nekik köszönhetően készülhetett el ez az elgondolkodtató, valós üzeneteket hordozó kiállítás. Végül köszönetet mondott Brückner Jánosnak, hogy elhozta világát Dunaújvárosba, a látogatóknak pedig kívánja, hogy őrizzék meg a bennük felébredő érzéseket.

A rovat további hírei: Kultúra

Újrahasznosítás kreatívan

Újrahasznosítás kreatívan

2017. november 20. (hétfő)

A Gárdonyi iskolában nyílt kiállításon rendkívül egyedi, de az iskolához nagyon közel álló technikával készült alkotásokat tekinthetnek meg a látogatók a következő egy hétben.

Márton napi mulatság

Márton napi mulatság

2017. november 19. (vasárnap)

A Munkásművelődési Központban harmadszor rendezték meg a Márton napi kavalkádot, ezúttal az első alkalmaknál is több látogatóval.

Kurucz Zsófia harmadik kiállítása

Kurucz Zsófia harmadik kiállítása

2017. november 17. (péntek)

A Bartók színház aulájában ezúttal Kurucz Zsófia tárlatát tekinthetik meg az érdeklődők, akinek tavaly augusztusi bemutatkozása óta ez már a harmadik kiállítása városunkban.

A költő üzenete a legfontosabb

A költő üzenete a legfontosabb

2017. november 16. (csütörtök)

Tizenkilencedik alkalommal tartott városi szavalóversenyt a Dunaferr iskola, melyre a korábbiakhoz hasonlóan ismét rengetegen jelentkeztek, hogy elszavalhassák kedvenc versüket.

Asszonymese egy részben

Asszonymese egy részben

2017. november 15. (szerda)

Márai Sándor 1980-ban megjelent története elevenedik meg a Bartók színházban, méghozzá nem más, mint a Jászai Mari-díjas Vándor Éva tolmácsolásában. A rendező, Szemán Béla a darabbal kapcsolatban elmondta, színházi értelemben véve a nők nincsenek elkényeztetve, ritka, hogy ennyire mély, ennyire nagy szerep jut valakinek, az előadás tehát ebben is kicsit más lesz, mint amit megszokhattunk.

Múzeumi Őszbúcsúztató

Múzeumi Őszbúcsúztató

2017. november 12. (vasárnap)

Ismeretterjesztő előadásokkal, őszies hangulatú kézműves programokkal és Márton napi hagyományokra épülő foglalkozásokkal várta az érdeklődőket az Intercisa Múzeum szombaton a családi napon.

Jazzy Stripe a Művészben

Jazzy Stripe a Művészben

2017. november 10. (péntek)

Folytatódik a Művész Presszó péntek esti jazz-sorozata, ma a könnyedebb, populárisabb műfajokat is előszeretettel megszólaltató Jazzy Stripe lép a közönség elé.