Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A közönségnek a közönségről

2017. szeptember 12. (kedd) 8:00 - Vass Ádám

Brückner János izgalmas kiállítással jelentkezett a Kortárs Művészeti Intézetbe, méghozzá egy komoly nemzetközi, francia együttműködésnek köszönhetően.

Három teremben három különböző hangulat jelenik meg Brückner János szokatlan kiállításán, mely az Extreme Presence / Végletes jelenlét címet viseli. A péntek óta, a Kortárs Művészeti Intézetben látható tárlat a hiányt és a jelenlétet mutatja be, ezért hangsúlyos szerepet kap benne a FoMO (Fear of Missing Out), vagyis a félelem a lemaradásról, hogy mások tartalmas élményeket szereznek nélkülünk. Ettől nem kell félni, csak ellátogatni október 20-ig a KMI-be, hiszen a kiállítás a közönségnek és a közönségről szól. A tárlat egy hármas együttműködésből jött létre, Dunaújváros önkormányzata mellett ugyanis a Nemzeti Kulturális alap és a Budapesti Francia Intézet is támogatta azt. Claire Garand, Francia Intézet ügyvivő igazgatója, kulturális attasé is köszöntőt mondott a megnyitón. Szerinte a kiállítás a francia-magyar együttműködés legjobb példája, és köszönettel tartoznak Gombos István, humán ügyekért felelős alpolgármesternek, hiszen jelenléte a megnyitón is azt bizonyítja, az önkormányzat mekkora szerepet szán a kortárs művészeteknek és egyúttal fontosnak tartja, hogy minél többen megismerkedhessenek a kultúrával. Köszönetet mondott a KMI-nek is, hogy támogatják a szellem szabadságát azzal, hogy helyet adnak egy ilyen egyszerre belsőséges és érzékeny tárlatnak.

Fotó:Ady Géza

Gombos István beszédében megköszönte a kedves szavakat, majd mindenki figyelmébe ajánlotta a tárlatot, mely közel ötszáz dunaújvárosi bevonásával készült el, akik fotóval, vagy a művek létrehozásában segítettek az alkotónak. Nekik köszönhetően készülhetett el ez az elgondolkodtató, valós üzeneteket hordozó kiállítás. Végül köszönetet mondott Brückner Jánosnak, hogy elhozta világát Dunaújvárosba, a látogatóknak pedig kívánja, hogy őrizzék meg a bennük felébredő érzéseket.

A rovat további hírei: Kultúra

Már a Toldira készülnek

Már a Toldira készülnek

2018. február 20. (kedd)

Arany János Toldiját viszik színre musical formájában a Bartókban március 23-án, Sipos Imre rendezésében. A darab első olvasópróbáját tegnap tartották.

Keserédes búcsú a színpadtól

Keserédes búcsú a színpadtól

2018. február 18. (vasárnap)

Lapis Erika öt hónapos kismamaként lépett utoljára a Bartók színpadára, most minden erejével az anyaságra koncentrál fog. 

Dunaújváros is szóba került

Dunaújváros is szóba került

2018. február 13. (kedd)

Két monostort építene Magyarországon a bécsi ortodox egyházközség. Ennek érdekében egyházi delegáció tett látogatást városunkban is.

Nemzetközi jazz-őrület a Művészben

Nemzetközi jazz-őrület a Művészben

2018. február 11. (vasárnap)

A keddi jazz koncert után szombaton ismét programot tervezhettek a műfaj szerelmesei az egyre ismertebb és látogatottabb Művész Presszóba. 

Terminálon a hokisok

Terminálon a hokisok

2018. február 09. (péntek)

A Dunaújvárosi Acélbikák jégkorong csapatának tagjai szerdán este ellátogattak a Bartók Kamaraszínházba.

Nem hétköznapi muzsika

Nem hétköznapi muzsika

2018. február 07. (szerda)

Rendhagyó módon kedden este is felcsendült a jazz a Művész Presszóban. A Havasi Lajos énekessel kibővült Finucci Bros Quartet lemezbemutató turnéja első állomásának a dunaújvárosi Művész Presszót választotta. DO-videó!

Lélekharangra hangolva

Lélekharangra hangolva

2018. február 06. (kedd)

Hétfőn tartották Páskándi Géza, Lélekharang című drámájának olvasópróbáját a Bartók Kamaraszínházban. A premier március 16-án, pénteken lesz.