Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A közönségnek a közönségről

2017. szeptember 12. (kedd) 8:00 - Vass Ádám

Brückner János izgalmas kiállítással jelentkezett a Kortárs Művészeti Intézetbe, méghozzá egy komoly nemzetközi, francia együttműködésnek köszönhetően.

Három teremben három különböző hangulat jelenik meg Brückner János szokatlan kiállításán, mely az Extreme Presence / Végletes jelenlét címet viseli. A péntek óta, a Kortárs Művészeti Intézetben látható tárlat a hiányt és a jelenlétet mutatja be, ezért hangsúlyos szerepet kap benne a FoMO (Fear of Missing Out), vagyis a félelem a lemaradásról, hogy mások tartalmas élményeket szereznek nélkülünk. Ettől nem kell félni, csak ellátogatni október 20-ig a KMI-be, hiszen a kiállítás a közönségnek és a közönségről szól. A tárlat egy hármas együttműködésből jött létre, Dunaújváros önkormányzata mellett ugyanis a Nemzeti Kulturális alap és a Budapesti Francia Intézet is támogatta azt. Claire Garand, Francia Intézet ügyvivő igazgatója, kulturális attasé is köszöntőt mondott a megnyitón. Szerinte a kiállítás a francia-magyar együttműködés legjobb példája, és köszönettel tartoznak Gombos István, humán ügyekért felelős alpolgármesternek, hiszen jelenléte a megnyitón is azt bizonyítja, az önkormányzat mekkora szerepet szán a kortárs művészeteknek és egyúttal fontosnak tartja, hogy minél többen megismerkedhessenek a kultúrával. Köszönetet mondott a KMI-nek is, hogy támogatják a szellem szabadságát azzal, hogy helyet adnak egy ilyen egyszerre belsőséges és érzékeny tárlatnak.

Fotó:Ady Géza

Gombos István beszédében megköszönte a kedves szavakat, majd mindenki figyelmébe ajánlotta a tárlatot, mely közel ötszáz dunaújvárosi bevonásával készült el, akik fotóval, vagy a művek létrehozásában segítettek az alkotónak. Nekik köszönhetően készülhetett el ez az elgondolkodtató, valós üzeneteket hordozó kiállítás. Végül köszönetet mondott Brückner Jánosnak, hogy elhozta világát Dunaújvárosba, a látogatóknak pedig kívánja, hogy őrizzék meg a bennük felébredő érzéseket.

A rovat további hírei: Kultúra

Zene és tánc a kozmoszban

Zene és tánc a kozmoszban

2017. szeptember 26. (kedd)

Ugyan csak október 6-án lesz a Mikrokozmosz című gyermekelőadás bemutatója a Bartók színházban, ám olyan jól haladnak a próbákkal, hogy szinte már csak finomhangolásra van szükség.

Pénteken elszabadul a Falka

Pénteken elszabadul a Falka

2017. szeptember 25. (hétfő)

Dupla táncjátékkal indul a Szolgálat Évada a Bartók színházban, pénteken ugyanis jön az első premier, ami rögtön két előadást is jelent egyben, hiszen a Négy évszak, A falka két különböző történetet mesél el, ami mégis együtt ad ki egy látványos előadást.

Kiállítás a múlt századból

Kiállítás a múlt századból

2017. szeptember 22. (péntek)

Pentelei Molnár János mellett városunk egy másik kiemelkedően nagy színvonalú festőt is adott az országnak, mégpedig a méltatlanul elfeledett Galla Endrét, aki éppen 120 éve született. Most az ő festményeiből látható kiállítás a Bartók színházban.

Újra nagy ünneppé tenni a Zene Világnapját

Újra nagy ünneppé tenni a Zene Világnapját

2017. szeptember 22. (péntek)

Az előző években a Zene Világnapja kevésbé került középpontba városunkban, holott korábban nagy hagyományai voltak minden év október elsején. Idén a Sándor Frigyes Zeneiskola szervezésének hála méltó módon ünnepelhetünk egy egész napos programsorozatnak köszönhetően.

Ez Vagyok Én kiállítás idén is

Ez Vagyok Én kiállítás idén is

2017. szeptember 20. (szerda)

A Mindannyian Mások Vagyunk Egyesület idén már tizenkilencedik alkalommal rendezi meg országos kiállítását Ez Vagyok Én címmel, melyre október 6-ig várják az alkotásokat.

Históriás mesék az MMK-ban

Históriás mesék az MMK-ban

2017. szeptember 18. (hétfő)

Ma este hat órától az MMK-ban folytatódik Horváth Béla történelem tanár históriás meséinek őszi idénye. Az első előadáson a 10. századi magyar katonai nagyhatalom hadjáratait mutatja be az érdeklődőknek.

Negyven éve a közösségért

Negyven éve a közösségért

2017. szeptember 17. (vasárnap)

Négy évtizeddel ezelőtt, 1977. szeptember 12-én alakult meg a Dunaújvárosi Délszláv Klub. Ez alkalomból látványos gálával kedveskedtek a ma már Dunaújvárosi Horvátok és Szerbek Egyesülete nevet viselő csapat tagjai az érdeklődőknek szombaton délután a Bartók színházban, ami egy jókedvű vacsorával és Táncházzal folytatódott a Béke étteremben.