Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Pénteken elszabadul a Falka

2017. szeptember 25. (hétfő) 16:55 - Vass Ádám

Dupla táncjátékkal indul a Szolgálat Évada a Bartók színházban, pénteken ugyanis jön az első premier, ami rögtön két előadást is jelent egyben, hiszen a Négy évszak, A falka két különböző történetet mesél el, ami mégis együtt ad ki egy látványos előadást.

A két felvonásos táncjáték próbái a végéhez közelednek, hétfő délelőtt már a Bartók Kamaraszínház stúdiótermében gyakorolták a táncosok a koreográfiát és tökéletesítették a mozdulatokat. A Négy évszak, A falka egy különleges táncjáték, ami két különböző történet segítségével mutat be egy teljes értékű előadást. Alapját Antonio Vivaldi Négy Évszak című műve adja, a negyvenöt perces első felvonás rendező-koreográfusa Hernicz Albert elmondta, a klasszikus művet ezúttal nem a szokásos időjárási hangulatok, vagy a tájképszerű ábrázolás alapján adaptálják, hanem az élet lefolyását elevenítik meg benne a táncmozdulatok segítségével. Az előadás során a tavasz jelentette ifjúságtól jutunk el együtt a téli idős korig, mindezt többek közt a kortárs balett, a hip-hop és a néptánc mozdulatvilágával ábrázolva. A tíz táncos koreográfiájához a hátteret négy tuja adja majd, melyekről a rendező elmondta, számára ezek az örökzöldek a túlélést szimbolizálják.

A falka rendezője Vári Bertalan, a Bartók Táncszínház Harangozó-díjas táncművésze és koreográfusa, aki egy sötétebb, ösztönös második félórát ígér, ami témájában eltér ugyan az első felvonástól, mégis együtt szerves egészet alkotnak, benne a csapatba tartozás és a hierarchia kérdéseit feszegetve.

A szokatlanul izgalmas előadás elsősorban a fiatalokat célozza meg, akikhez a modernebb táncstílusok által az alkotók szeretnék közelebb hozni a klasszikus zenét, de az idősebb korosztály számára is érdekes lehet, akik kíváncsiak, miként sikerült ez az új koncepció.

Fotók: Ónodi Zoltán

A rovat további hírei: Kultúra

Tapsvihar fogadta a Terminált a Bartókban

Tapsvihar fogadta a Terminált a Bartókban

2017. október 20. (péntek)

Ma este mutatták be a Bartók Kamaraszínházban a Terminál című táncjátékot. A közönség kitörő lelkesedéssel fogadta a darabot, a végén álló tapssal jutalmazták a kitűnő előadást. Galéria!

'Duplázzon, mi felezünk!" - Példátlan kulturális megállapodás

'Duplázzon, mi felezünk!" - Példátlan kulturális megállapodás

2017. október 20. (péntek)

A Bartók színház és igazgatója, Őze Áron ötlete nyomán a színház az MMK-val, a mozival, a könyvtárral, a múzeummal, valamint a szakképzési centrummal olyan példa nélküli megállapodást kötött, ami még inkább megkönnyíti az város lakóinak számára a kulturális szórakozást.

Pazar szereposztással jön az új darab

Pazar szereposztással jön az új darab

2017. október 20. (péntek)

A Bartók Színház Szolgálat Évada eddig elsősorban a gyerekeknek és a táncjátékok szerelmeseinek kedvezett, december 8-án azonban egy színmű is bekerül a repertoárba, elkezdődtek ugyanis A mi kis városunk próbái.

Egy földig rombolt és kifosztott múzeum reneszánsza

Egy földig rombolt és kifosztott múzeum reneszánsza

2017. október 17. (kedd)

Az Intercisa Múzeum munkatársai az elmúlt hétvégén Dunaújváros  testvérvárosába, Vukovárra utaztak. Az ottani tapasztalatokról, a látogatásról Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója számolt be honlapunknak.

Utószó Németh Gáborral

Utószó Németh Gáborral

2017. október 13. (péntek)

Folytatódik a Kortárs Művészeti Intézet irodalmi programsorozata, ahol elismert költők, írók mesélnek munkáikról, eddigi életükről, sok érdekességet feltárva a hallgatók előtt.

Elhunyt Nepp József

Elhunyt Nepp József

2017. október 09. (hétfő)

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró - tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

Tapsviharos Mikrokozmosz

Tapsviharos Mikrokozmosz

2017. október 06. (péntek)

Este hétkor a Szolgálat Évadnak első gyerekelőadását mutatták be a Bartók színház stúdiótermbében, a fogadtatása pedig a várakozásoknak megfelelően kitűnő volt és a közönség tagjai rendkívül jól érezték magukat rajta.