Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Pénteken elszabadul a Falka

2017. szeptember 25. (hétfő) 16:55 - Vass Ádám

Dupla táncjátékkal indul a Szolgálat Évada a Bartók színházban, pénteken ugyanis jön az első premier, ami rögtön két előadást is jelent egyben, hiszen a Négy évszak, A falka két különböző történetet mesél el, ami mégis együtt ad ki egy látványos előadást.

A két felvonásos táncjáték próbái a végéhez közelednek, hétfő délelőtt már a Bartók Kamaraszínház stúdiótermében gyakorolták a táncosok a koreográfiát és tökéletesítették a mozdulatokat. A Négy évszak, A falka egy különleges táncjáték, ami két különböző történet segítségével mutat be egy teljes értékű előadást. Alapját Antonio Vivaldi Négy Évszak című műve adja, a negyvenöt perces első felvonás rendező-koreográfusa Hernicz Albert elmondta, a klasszikus művet ezúttal nem a szokásos időjárási hangulatok, vagy a tájképszerű ábrázolás alapján adaptálják, hanem az élet lefolyását elevenítik meg benne a táncmozdulatok segítségével. Az előadás során a tavasz jelentette ifjúságtól jutunk el együtt a téli idős korig, mindezt többek közt a kortárs balett, a hip-hop és a néptánc mozdulatvilágával ábrázolva. A tíz táncos koreográfiájához a hátteret négy tuja adja majd, melyekről a rendező elmondta, számára ezek az örökzöldek a túlélést szimbolizálják.

A falka rendezője Vári Bertalan, a Bartók Táncszínház Harangozó-díjas táncművésze és koreográfusa, aki egy sötétebb, ösztönös második félórát ígér, ami témájában eltér ugyan az első felvonástól, mégis együtt szerves egészet alkotnak, benne a csapatba tartozás és a hierarchia kérdéseit feszegetve.

A szokatlanul izgalmas előadás elsősorban a fiatalokat célozza meg, akikhez a modernebb táncstílusok által az alkotók szeretnék közelebb hozni a klasszikus zenét, de az idősebb korosztály számára is érdekes lehet, akik kíváncsiak, miként sikerült ez az új koncepció.

Fotók: Ónodi Zoltán

A rovat további hírei: Kultúra

Ha Velence, akkor EFOTT

Ha Velence, akkor EFOTT

2018. július 10. (kedd)

Július 10-16. között a szervezők csordultig töltik a Velencei-tó partját programokkal, a Csak szabadon... életérzésnek kedvezve. A különleges élményekkel készülő Civil Tér, a turisztikai, kulturális és sport lehetőségek várhatóan teltházas érdeklődést hoznak. Jessie J, John Newman, Lost Frequencies, Dub FX, a Volbeat és a legnagyobb magyar sztárok koncertjei mellett biztosan nem lehet majd unatkozni az idei EFOTT-on.

Gyulára megy a Rák Jóska

Gyulára megy a Rák Jóska

2018. július 09. (hétfő)

A Bartók színház társulata is fellép az idei Shakespeare Fesztiválon, amelyet július 9-15. között rendeznek Gyulán, a várszínházi évad keretében.

Két Farkassal tért vissza a Jazzy Stripe

Két Farkassal tért vissza a Jazzy Stripe

2018. július 07. (szombat)

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének hallgatóiból verbuválódott Jazzy Stripe szinte napra pontosan egy éve koncertezett Dunaújvárosban, a Művész Presszó színpadán.

Frenk itthon is odatette magát

Frenk itthon is odatette magát

2018. július 02. (hétfő)

Amíg a foci Vb meccsei pörögtek Oroszországban, addig Frenk hazajött Dunaújvárosba egy remek koncertet adott a Petőfi Művészeti Ligetben. 

Gastroblues Pakson

Gastroblues Pakson

2018. július 02. (hétfő)

Koncertekkel, főzőversennyel, tradicionális magyar ételek és italok bemutatójával, valamint külföldi és magyar előadókkal várja a blues, dzsessz és rock zene kedvelőit július 2. és 8. között a paksi Nemzetközi Gastroblues Fesztivál.

Falvédők a vukovári magyaroktól

Falvédők a vukovári magyaroktól

2018. június 30. (szombat)

Újabb kiállítás nyílt az Intercisa Múzeumban, ezúttal testvérvárosunkból, Vukovárról érkeztek a kiállítás darabjai, melynek mindegyikét kézzel készítették a vukovári magyarok.

Ujjé! A Ligetben nagyszerű!

Ujjé! A Ligetben nagyszerű!

2018. június 25. (hétfő)

Főként gyermekeknek szóló programokkal indult a Petőfi Művészeti Liget idei programja, mostantól kezdve július végéig heti három estén várja a zenekedvelőket a tér.