Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Pénteken elszabadul a Falka

2017. szeptember 25. (hétfő) 16:55 - Vass Ádám

Dupla táncjátékkal indul a Szolgálat Évada a Bartók színházban, pénteken ugyanis jön az első premier, ami rögtön két előadást is jelent egyben, hiszen a Négy évszak, A falka két különböző történetet mesél el, ami mégis együtt ad ki egy látványos előadást.

A két felvonásos táncjáték próbái a végéhez közelednek, hétfő délelőtt már a Bartók Kamaraszínház stúdiótermében gyakorolták a táncosok a koreográfiát és tökéletesítették a mozdulatokat. A Négy évszak, A falka egy különleges táncjáték, ami két különböző történet segítségével mutat be egy teljes értékű előadást. Alapját Antonio Vivaldi Négy Évszak című műve adja, a negyvenöt perces első felvonás rendező-koreográfusa Hernicz Albert elmondta, a klasszikus művet ezúttal nem a szokásos időjárási hangulatok, vagy a tájképszerű ábrázolás alapján adaptálják, hanem az élet lefolyását elevenítik meg benne a táncmozdulatok segítségével. Az előadás során a tavasz jelentette ifjúságtól jutunk el együtt a téli idős korig, mindezt többek közt a kortárs balett, a hip-hop és a néptánc mozdulatvilágával ábrázolva. A tíz táncos koreográfiájához a hátteret négy tuja adja majd, melyekről a rendező elmondta, számára ezek az örökzöldek a túlélést szimbolizálják.

A falka rendezője Vári Bertalan, a Bartók Táncszínház Harangozó-díjas táncművésze és koreográfusa, aki egy sötétebb, ösztönös második félórát ígér, ami témájában eltér ugyan az első felvonástól, mégis együtt szerves egészet alkotnak, benne a csapatba tartozás és a hierarchia kérdéseit feszegetve.

A szokatlanul izgalmas előadás elsősorban a fiatalokat célozza meg, akikhez a modernebb táncstílusok által az alkotók szeretnék közelebb hozni a klasszikus zenét, de az idősebb korosztály számára is érdekes lehet, akik kíváncsiak, miként sikerült ez az új koncepció.

Fotók: Ónodi Zoltán

A rovat további hírei: Kultúra

Hatvanöt év dobbantás, csettintés - Ünnepel a Vasas Táncegyüttes

Hatvanöt év dobbantás, csettintés - Ünnepel a Vasas Táncegyüttes

2017. december 15. (péntek)

A város legrégebbi kulturális közössége idén alakult hatvanötödik éve, ezt pedig két nap alatt három nagyszabású előadással ünnepli meg a közönséggel karöltve.

Kiteljesedni a színpadon

Kiteljesedni a színpadon

2017. december 14. (csütörtök)

Egymaga vitte a hátán a darabot Vándor Éva a Bartók legújabb előadásában. Márai Sándor Judit című írása ugyanis egy egyszereplős játék, ehhez pedig egy rendkívül kivételes színésznő kell. Ebben a darabban színészi eszköztárának minden apróságát használja és úgy fűzi Judit életét, hogy ezeket mind beépíti, remek érzés látni egy színésznőt így kiteljesedni.

Libri - Ezer könyvet rejtettünk el az országban!

Libri - Ezer könyvet rejtettünk el az országban!

2017. december 11. (hétfő)

Vajon milyen lehet találni egy könyvet? Egy könyvet, ami csak a tiéd? Amit nem véletlenül hagyott el valaki, hanem azért, hogy te megtaláld? A Libri könyveket szeretne ajándékba adni. Sokat. Egészen pontosan ezret. Budapesttől Dunaújvároson át Debrecenig, több mint 20 városban.

Ünnepel az egész város

Ünnepel az egész város

2017. december 08. (péntek)

Vége A mi kis városunk bemutatójának, a nézők pedig egyértelműen odavannak Grover’s Corner városáért és a benne élő hétköznapi emberekért. A sikerre ítélt darab következő bemutatójára december 11-én hétfőn és 17-én vasárnap este hét órakor kerül sor.

Prágai Panoráma

Prágai Panoráma

2017. december 08. (péntek)

A Panoráma Fotó Egyesület öt tagja is ellátogatott a cseh fővárosba, ahol az impozáns épületek közt egy teljesen amatőr is gyönyörű képeket készítene, hát még ők.

Őze Áron és A mi kis városunk - Este premier!

Őze Áron és A mi kis városunk - Este premier!

2017. december 08. (péntek)

Véget értek A mi kis városunk című darab próbái, ma már a premier várja a nagyérdeműt. A főpróbahét a finomhangolásoké és a technika csiszolásáé volt, hogy elkészüljön ez az egyszerűségében nagyszerű darab a Bartók színházban.

Élménnyel teli képek

Élménnyel teli képek

2017. december 08. (péntek)

A Bartók Színház aulájában található galériában ezúttal annak a kiállítása tekinthető meg, aki hosszú évtizedek alatt több ezer gyereknek tanította a művészet szépségeit. A vízkeresztig látható tárlaton Szepesi Ibolya képei láthatók.