Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Pénteken elszabadul a Falka

2017. szeptember 25. (hétfő) 16:55 - Vass Ádám

Dupla táncjátékkal indul a Szolgálat Évada a Bartók színházban, pénteken ugyanis jön az első premier, ami rögtön két előadást is jelent egyben, hiszen a Négy évszak, A falka két különböző történetet mesél el, ami mégis együtt ad ki egy látványos előadást.

A két felvonásos táncjáték próbái a végéhez közelednek, hétfő délelőtt már a Bartók Kamaraszínház stúdiótermében gyakorolták a táncosok a koreográfiát és tökéletesítették a mozdulatokat. A Négy évszak, A falka egy különleges táncjáték, ami két különböző történet segítségével mutat be egy teljes értékű előadást. Alapját Antonio Vivaldi Négy Évszak című műve adja, a negyvenöt perces első felvonás rendező-koreográfusa Hernicz Albert elmondta, a klasszikus művet ezúttal nem a szokásos időjárási hangulatok, vagy a tájképszerű ábrázolás alapján adaptálják, hanem az élet lefolyását elevenítik meg benne a táncmozdulatok segítségével. Az előadás során a tavasz jelentette ifjúságtól jutunk el együtt a téli idős korig, mindezt többek közt a kortárs balett, a hip-hop és a néptánc mozdulatvilágával ábrázolva. A tíz táncos koreográfiájához a hátteret négy tuja adja majd, melyekről a rendező elmondta, számára ezek az örökzöldek a túlélést szimbolizálják.

A falka rendezője Vári Bertalan, a Bartók Táncszínház Harangozó-díjas táncművésze és koreográfusa, aki egy sötétebb, ösztönös második félórát ígér, ami témájában eltér ugyan az első felvonástól, mégis együtt szerves egészet alkotnak, benne a csapatba tartozás és a hierarchia kérdéseit feszegetve.

A szokatlanul izgalmas előadás elsősorban a fiatalokat célozza meg, akikhez a modernebb táncstílusok által az alkotók szeretnék közelebb hozni a klasszikus zenét, de az idősebb korosztály számára is érdekes lehet, akik kíváncsiak, miként sikerült ez az új koncepció.

Fotók: Ónodi Zoltán

A rovat további hírei: Kultúra

Toldi jött, láttuk és győzött

Toldi jött, láttuk és győzött

2018. március 23. (péntek)

Elnyerte a nézők tetszését a Bartók legújabb előadása, a Toldi című musical. A pénteki premier után vastapssal jutalmazta a közönség a darabot.

Milyen lehet gyerekkönyvet írni?

Milyen lehet gyerekkönyvet írni?

2018. március 22. (csütörtök)

Berg Judit József Attila-díjas író érkezett szerda délután a gyerekekhez a József Attila Könyvtárba, hogy az írásról, olvasásról és a jó történetekről beszélgessenek.

Repül a Ghymes kő, ki tudja hol áll meg

Repül a Ghymes kő, ki tudja hol áll meg

2018. március 22. (csütörtök)

Nagyszabású történet és hagyományokra épülő szöveg, modern zenével tálalva. Ez lett a Toldi a Bartók színházban, melynek próbái már a vége felé közelednek, mielőtt elérkezne a péntek esti premier.

Újabb 5 helyszín fellépőit jelentette be a Fishing on Orfű

Újabb 5 helyszín fellépőit jelentette be a Fishing on Orfű

2018. március 22. (csütörtök)

Az erdei, a vízi, a színházi és a tánchelyszín mellett egy meglepetéshelyszínt is bejelent a fesztivál. Kispál András és Lovasi András nem ugyanazon a színpadon lép fel, az erdőben játszik Kiss Tibi, Beck Zoli és Bérczesi Robi is, az Anna & the Barbies, a Csaknekedkislány, Szeder és a Ricsárdgír pedig vízre száll.

Tehetségek lepik el a várost

Tehetségek lepik el a várost

2018. március 20. (kedd)

Páros évet írunk, ami a térség tehetséges diákjainak annyit tesz, hogy idén újra Dunaújváros ad otthont a Fejér Megyei Diáknapoknak április közepén. Az április 13-15. között megrendezésre kerülő programról kedden délelőtt tartottak sajtótájékoztatót a Bartók Kamaraszínházban, ami ezúttal is az esemény egyik központi színhelye lesz.

Wass Albert öröksége

Wass Albert öröksége

2018. március 20. (kedd)

Emlékest és könyvbemutató várta az érdeklődőket hétfőn délután az MMK-ban, ami Wass Albert életének és munkásságának legfőbb eseményeit járta körbe.

Színházhoz méltó megemlékezés

Színházhoz méltó megemlékezés

2018. március 16. (péntek)

Végletekig feszült, rendkívül emberi és a végsőkig fordulatos darabot láthattak a nézők a Bartók színház stúdiótermében a Lélekharang ma esti premierjén.