A csalódásból tanulni kell!

2017. október 12. (csütörtök) 11:05 - Szárszó Lajos

Az előzetes felmérések alapján a legjobb tíz tornász közé várta a nemzetközi zsűri Kovács Zsófiát a tornászok világbajnokságán, akinek ezúttal nem sikerült a döntőbe kerülnie, s bár emiatt most természetesen csalódott, a 2018-as Európa-bajnokságon újra bizonyítani akar.

Hazaérkezett a montreali tornász világbajnokságról a Dunaferr SE Európa-bajnoki ezüstérmese, olimpikonja, Kovács Zsófia és edzője, Trenka János. Mint azt az eredményből tudjuk, Zsófinak ezúttal nem sikerült teljesíteni célját, ami a döntőbe, a legjobb 24-be kerülés volt, bár az előzetes erőfelmérések alapján őt a nemzetközi szakemberek az első tízbe várták. Tornászunk végül összesítésben a 28. helyen végzett, így érthetően csalódott volt ő és edzője, Trenka János is.

- Most, miután hazaérkeztünk érzem azt – foglalta össze gondolatait Trenka János vezetőedző -, hogy sokkal nehezebb az időeltolódás miatti átállás hazautazáskor, mint amikor elrepültünk Montrealba. Ezt nem csak én, hanem Zsófia is így élte át, aki szintén csak pár órát aludt, mióta hazaértünk. Erre számítva kihagytuk a délelőtti edzést, majd délután is könnyített, átmozgató programot végeztünk.

- Térjünk át a világbajnokságon történtekre. Mint azt tudtuk, Zsófia sérülése miatt nem a legjobb formában utazott ki a versenyre, de abban reménykedtünk, hogy egyéni összetettben be tud kerülni a döntőbe. Sajnos nem így történt. Mi lehetett ennek az oka?

- Csalódásom amiatt van, hogy az olimpia után ez volt a második olyan versenyünk, ahol nem sikerült a döntőbe kerülni, pedig nagyon szerettük volna megmutatni magunkat a nemzetközi bíróknak. Ennek több oka is van, melyeket megpróbálunk megtalálni. A legfőbb problémát most abban látom, hogy a gyermek abba a korba lépett, amikor teljes mértékben átalakul testfelépítése, alkata nőisedik, mely a lelkében is változást okoz. Ezt az átformálódást még nem tudja jól kezelni. Erről beszélgettünk olimpiai aranyérmesünkkel, Magyar Zoltánnal, aki szerint ez ebben a korban természetes. A gyermek szétszórtabbá válik, melyben vannak olyan szituációk, amikor nem tudja magát hova tenni, és emiatt rossz döntéseket hoz. Nehéz megmondani, hogy hol csúszott el a világbajnokság, hiszen a döntőbe kerüléshez több hiba is belefért volna. Gerendán rontott, de ez még nem volt baj, majd talajon az első két szép sor után jött az új, a harmadik, melyet elrontott. Azonban még ez is belefért volna, ha szépen ugrik és a felemás korláton sem ront. De az ugrásnál sajnos, és ennek okát nem tudom, rossz döntést hozott, hiszen a Jurcsenko dupla csavart másfél forgásnál megnyitotta. Ezt az ugrást másfél éve nem csináltuk azért, mert ebbe akkor megsérült. Ez a döntése számomra ma is érthetetlen, hiszen szólítás előtt öt perccel még a duplát ugrotta meg, de a versenyen valahogyan szétesett a koncentrációja. Abban bíztam, hogy nem sérült meg. Ez a pillanat volt, amikor tudtuk, elszálltak a döntős esélyek. Ami azonban versenyzői nagyságát mutatja, hogy ezt követően szép felemás korlát gyakorlatot hajtott végre.

- Hogyan tovább?

- Ebből a versenyből sokat tanulhatunk, de ezt azzal a tudattal kell elengednünk, hogy ebből építkezni tudjunk. Ennek az időszaka következik most. Kevesebb versenyre megyünk majd, de az edzések mennyiségéből és minőségéből nem veszünk vissza. Az ok egyértelműen az, hogy a folytatásban kevesebb stressz érje a gyermeket. Legközelebb december 1-én versenyez majd a mesterfokú tornász bajnokságon, majd azt követően az Európa-bajnokság következik 2018 augusztusában. Ha ezt megelőzően úgy érezzük, hogy tavasszal minden rendben van, akkor részt veszünk a Világkupa sorozatban, addig azonban a munkáé lesz a főszerep.

Képek: DO-archív

Kovács Zsófiát most is nagy szeretettel és szép virágcsokorral várták tornásztársai a csarnokban, akin a boldogság mellett a fáradtság és a csalódottság is látható volt.

- Nem úgy sikerült a világbajnokság, ahogyan szerettük volna, így természetesen csalódott vagyok. Éreztem, hogy nem olyan a felkészültségem, mint az Európa-bajnokság előtt volt. Több szeren is csökkentettünk a gyakorlat erősségén, de azért ennek is elégnek kellett volna lennie ahhoz, hogy a döntőbe kerüljek. Mint utólag megtudtam, a nemzetközi szakemberek az első tízbe vártak. Elmondhatatlan, hogy mit éreztem a verseny alatt. Sajnos fejben nem voltam olyan erős, mint máskor. Ez meglátszott az első három szeren mutatott teljesítményemen, hiszen mindhárman rontottam, de főként az ugrásomnál, ahol sehogyan sem sikerült összeszednem magam. Nem értem, hogy mi történt, de egyszerűen kikapcsoltam. Ez nagy lelki törést okozott. A felemás korlátra megpróbáltam összeszedni magam, amely végül jól sikerült. Ez kissé megnyugtatott, mivel így jó gyakorlattal fejeztem be a versenyt.

- Volt-e teher rajtad a vb miatt, vagy reális volt a célkitűzésed, a döntőbe jutás?

-  Nem éreztem semmilyen plusz terhet, hiszen olyan gyakorlatokkal indultam, melyeket nehéz lett volna elrontani, nekem azonban ez most sikerült.

- Miután véget ért a versenyed, ottmaradtatok megnézni a legjobbakat. Tanultál-e a látottakból?

- Az élmezőnyhöz tartozó tornászok kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, melyekből sokat lehet tanulni. Ez nagyban motivál engem, hogy a következő években minél jobb legyek. A következő nagy versenyen, a jövő évi Európa-bajnokságon az új gyakorlataimmal be fogom bizonyítani, hogy milyen erős vagyok. Keményen fogok mindezért dolgozni. Most nem sikerült, de soha nem adom fel.

A rovat további hírei: Sport

Legyőzte az olaszokat a magyar jégkorong-válogatott

Legyőzte az olaszokat a magyar jégkorong-válogatott

2018. február 17. (szombat)

A magyar jégkorong-válogatott 4-1-re legyőzte a világbajnoki rivális olasz csapatot a katowicei felkészülési torna szombati játéknapján.

Remek siker a BVSC ellen

Remek siker a BVSC ellen

2018. február 17. (szombat)

Végig vezetve aratott 11-9-es győzelmet a BVSC elleni fővárosi rangadón a DUE-Maarsk Graphics női vízilabda csapata.

Győzelem az edzőmeccsen

Győzelem az edzőmeccsen

2018. február 17. (szombat)

A második felvonásban lőtt két góljának köszönhetően győzte le a veszprémieket a Dunaújváros PASE labdarúgó csapata a két gárda mai felkészülési mérkőzésén.

Rangadó a fővárosban

Rangadó a fővárosban

2018. február 17. (szombat)

A DUE-Maarks Graphics vízilabda együttese a női OBI 16. fordulójában a BVSC-Zugló Diapolo otthonából hozná el a bajnoki pontokat.

Három pont Debrecenből

Három pont Debrecenből

2018. február 16. (péntek)

Nagy csatában aratott egygólos, 3-2-es győzelmet Debrecenben a Dunaferr DUE Renalpin FC futsal csapata, mely háromszor szerzett előnyt a jól küzdő hazaiak ellen, s harmadjára végre sikerült meg is tartania minimális vezetését, így megérdemelten hozta haza a bajnoki pontokat.

Kikapott a kazahoktól a magyar jégkorong-válogatott

Kikapott a kazahoktól a magyar jégkorong-válogatott

2018. február 16. (péntek)

A magyar jégkorong-válogatott 5-2-re kikapott a világbajnoki rivális kazah csapattól a katowicei felkészülési torna pénteki nyitómérkőzésén.

Kíméletlen Steelworkers

Kíméletlen Steelworkers

2018. február 16. (péntek)

Kiütéses, tizenkét gólos sikert aratva erősítette meg első helyét a Steelworkers gárdája a Dunaújvárosi Futsal Bajnokság felsőházában.